Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
STALKER

Cyfrówka do 700 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witka wszystkim :D

Mam nadzieje ze mi pomozecie szukam cyfrówki do 700 zł. Kompakt lub ultrazoom. Wazne zeby mial duze mozliwosci ustawien manualnych. To bedzie moj drugi aparat bo na razie robie zdjecia staaarutkim kodakiem 3,2 mpx :D To tyle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy w życiu!

Opcje są takie:

Równo do 700zł TYLKO to:

http://allegro.pl/item473981208_hit_panasonic_dmc_fz8.html

Ale gdzie torba, ew. zapasowy aku na jakieś wyprawy itp. Jeśli chcesz dokup po prostu. Jeżeli nie wybierz jakiegoś najdroższego Canona z serii Axxx plus torba, karta etc, co tam byś chciał.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. Mathi wlasnie tez ogladalem tego Soniacza i sie zastawialem czy nie wziasc. Ale chyba teraz kupie cos bardziej zaawansowanego. Havoc - kozystales z tego Panasonica? Bo jedni mowia ze hybrydy to lepsze niz kompakty i gorsze od lustrzanek a inni, ze hybrydy gorsze od kompaktow tylko maja duzy zoom. To jak to w koncu jest ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci jak to jest i sorki, nie żebym coś mówił ale siedzę w tym i naprawdę proszę Cię dla dobra gatunku, nie patrz na tego sony już więcej ;)

Więc najprościej tak: kompakt-hybryda-lustro

Kompakt to kompakt...przy wyborze taniego kompakta wbrew ideologii głoszonej przez market dla debili, powinno się kierować najmniejszą rozsądną ilością MPx. Tj...masz sobie matrycę wielkości paznokcia, ładujesz na nią 5MPx i jest okey, potem robisz nowy model aparatu z 8MPx żeby nadążyć za konkurencją na takiej samej matrycy. I co się okazuje? Gupi szczegóły, szumi już przy ISO 100 i ogólnie jest do glutes maximus. Ale ma MPx co? ;)

Hybrydy za to są robione pod amatorskich fotografów, nie twierdzę, że nie idą w marketing (patrz fuji 5700 i 5800...nie umywają się do starszego modelu 5600, głównie dlatego, że zrobiono je pod reklame i publike). Mój ma 5mpx a takich dobrych technicznie parametrowo zdjęć nie zrobisz kompaktem choćby miał 20MPx. Mój Fuji oferuje mi wszystko co potrzebne, wszelkie ustawienia manualne, pomiar światła, ręczny balans bieli, rzeczy które się przydają a właściwie są niezbędne. Użyteczne ISO 400 przy którym zdjęcia jeszcze "ujdą". Koleżanka ma jakiegoś Szajsunga, 10MPx itd...a przy ISO 200 zdjęcie jest zarzucone ziarnem i nic nie widać. Zresztą nie ważne, o tym można wszędzie poczytać.

Wyższość hybryd nad kompaktami jest widoczna w każdym stopniu. Pojawiają się fajne kompakty owszem, hybrydy z drugiej strony kosztują tyle co amatorska lustrzanka z KITem, więc można od razu kupić Nikona D40 i potem rozbudować. Ale plus hybryd jest taki, że oferują znośną w porównaniu z lustrami jakoś przy jednoczesnym pokryciu ogniskowych ("zooom" btw. pojęcie czysto marketingowe) i jednym wbudowanym obiektywie.

Czyli podsumowując, kompakt to kompakt, czy mini moris jest pakowniejszy od tira? Nie, za to nie trzeba się uczyć nim jeździć specjalnie, bo wszędzie się wciśnie i łatwo prowadzi. Hybrydę w przeciwieństwie do kompakta trzeba nauczyć się używać. Kłania się teoria ogniskowe, czas naświetlania, iso, przesłona itp. Opanowując podstawy nie będziesz potrzebował jakiś głupich programów tematycznych noc/portret itd. A uwierz mi, warto. Żadne auto nie jest lepsze od profesjonalnej ręki fotografa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie mogę dodać, że gdybyś dołożył jeszcze ze trzy stówki to mógłbyś pokusić się o tanie lustro, choć wtedy zakup dodatkowych akcesoriów pochłonąłby później sporo kasy. W każdym razie Panasonic Lumix DMC-FZ8 to b.dobry aparat dla "półprofesjonalisty" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, też się rozważam kupno aparatu nowego. Jak ma się trochę ponad 1000zł na to, to kupować hybrydę czy lustro? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz do wydania równo 1000 ew troszkę więcej to raczej hybryda. Kupując lusto musisz liczyć się ze znacznie większymi wydatkami - dodatkowy sprzęt do lustrzanki wyniesie więc niż ona sama ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, jeśli nie będzie Cie stać na rozbudowę to hybryda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...