Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Gordon_Freeman

Mobo od Asusa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Mam taki oto dylemat: czy obecnie ASUS robi wg. Was porządne i godne polecenia płyty główne? Mam na oku model P5Q - warto? Czy może w podobnej cenie znajdzie się lepszy model?

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w jakiej cenie ;) Oczywiscie ASUS robi bardzo dobre płyty główne. Jedne troche lepiej, drugie gorzej. Osobiście słyszalem że P5Q mają problemy pewne, dlatego polecam dopłacić i kupić P5Q Pro albo jeśli chcesz w cenie P5Q to polecam kupić P5K Pro w tejże cenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chodzi o problemy to ma P5Q-E.

Ja polecam osobiście P5Q :)

Ale tu trzeba podać cene za ile .

Bo te co podajemy płyty główne kosztują od 400zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzę, że w opisie masz Asus P5K Pro . Po co ci lepsza płyta główna? Nie lepiej inne części ? Jeżeli do domowego OC raczej niepotrzebne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda moje czesci są całkiem niezłe, jednak chcialbym ostro przypakowac mojego kompa - chcialem zaczac od mobo, potem nowa grafa, pamieci, proc. Poza tym, szczerze mowiac jestem nie do konca zadowolony a P5K Pro, za to o plytach tego producenta na P45 slyszalem kupe dobrych rzeczy. ;)

Jak juz wspominalem moze byc inny producent do 500zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie bezsensu. Sam mam P5K Pro i nie chciałbym zmieniać tej płyty bo jest bardzo dobra. Nie rozumiem twoich przemyśleń ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gordon - faktycznie posiadasz całkiem dobrą płytę, jeśli jednak jesteś zdecydowany na zmianę: na Twoim miejscu brałbym P5Q-E. Miałem już co nieco do czynienia z tym mobasem i wrażenia mam naprawdę pozytywne.

Zalety? Stabilność przy OC, niezły BIOS, przemyślane rozmieszczenie elementów i sporo dodatków.

KLIK

Cena co prawda 30zł ponad Twój limit, acz IMO warto dołożyć. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jawtek właśnie o tej płycie głównej mówiłem. Problem po OC powyżej FSB 500 . Niech weźmie P5Q Pro. I tak bym wolał zmienić to co mówił, czyli Proc, RAM, Grafikę :) P5K Pro sprawdza sie dobrze do OC . Zmiana P35 na P45 nie ma sensu. Jakbyś miał płytę na starym P965 albo coś takiego to się by opłacało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To od czego wg Was powinienem zacząć modernizacje? Ta płyta mnie najbardziej wkurza ale jak mowicie ze nie warto zmieniac na razie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz E5200 to od podkręcenia go. I zacząć od grafiki . Jeżeli za mała moc ma po podkręceniu z nową kartą grafiki E5200 to E8200/E8400/E8500 (w zależności od funduszy) i też podkręcić .

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8200 i ich seria daje tylko powera przy Crysisie który lubi dużo cache przez spory świat. W innych grach różnica przy zegar w zegar jest znikoma. Lepiej już brać Q6600/Q9450/Q9400(o ile sięd ostanie) lub Q9300(kiepsko siępodkręca, ale można ;) ). Są bardziej przyszłościowe. No i można też wymienić pamięci, jeśli te Ci nie idą na 1066mhz i CL5 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale E5200 z taktowaniem tym samym przegrywa dość z E8200. Q9300 się opłaca jak nie masz zamiaru ostro kręcić. Większą różnicę między Quadem widać w SLI/Crossfire. Zależy od funduszy autora więc nie rozpędzaj się z Quadami .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w nowszych grach które to wychodzą pomału na 4 rdzenie. A przy E5200 a E8X00 nie widać aż tak wielkiej. Na obu można bardzo płynnie grać. A różnice - jak mówiłem widać tlkyo w crysisie bo ta gram a potworną optymalizacje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gordon - największy skok wydajnościowy da Ci zmiana grafiki. I tu nie ma właściwie się nad czym zastanawiać - w tym segmencie króluje Radeon HD 4850. To byłoby dla Ciebie zdecydowanie najlepsze rozwiązanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...