Nicolas 0 Napisano 21 Wrzesień 2008 Witam, Jak w temacie. Otóż mam taki problem: mam router i dwa komputery XP SP2. Problem polega na tym, że wszytsko działa Ok , internet, natomiast kopiowanie z kompa na kompa po otoczniu sieciowym trwa wieki. Gdzie wogole szukac problemu w routerze czy na komputerach. Nie wiem za bardzo co poadać, jak co to podam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 22 Wrzesień 2008 Witam, Jak w temacie. Otóż mam taki problem: mam router i dwa komputery XP SP2. Problem polega na tym, że wszytsko działa Ok , internet, natomiast kopiowanie z kompa na kompa po otoczniu sieciowym trwa wieki. Gdzie wogole szukac problemu w routerze czy na komputerach. Nie wiem za bardzo co poadać, jak co to podam. jaki dokładnie osiągasz transfer. w komputerach obie karty sieciowe działają z maksymalną dostępną prędkością (z reguły 100 mbit/s)? podaj konfiguracje obu komputerów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 26 Wrzesień 2008 po 1 kable .... zeby osiagnac maksymalny transfer musisz miec kabelek klasy D ... to mi sie jakos pierwsze nasuwa bo niestety wiem jakie kable czasem ludziom sie wciska :| czy obie karty obsługuja ethernet 10/100 ? czy tez moze mamy doczynienia z czyms starym co obsługuje tylko 10BASE2 i 10Base-T ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicolas 0 Napisano 3 Październik 2008 Chyba nie wszystko napisałem jak należy zapomniałem ze to wifi. obie karty sieciowe działają z maksymalną dostępną prędkością (z reguły 100 mbit/s)? A jak to sprawdzić? podaj konfiguracje obu komputerów... to znaczy co? i gdzie tego szukać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 3 Październik 2008 Heh... no i problem się znalazł - radio Prościej byłoby po kablu, a i problemów mniej. Takie pytania - jaka odległość komputerów? Jaka odległość poszczególnych komputerów od routera? Precyzyjne nazwy kart sieciowych (bezprzewodowych). Jaki router i w jakim miejscu stoi? Jaka siła sygnału na obu komputerach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicolas 0 Napisano 5 Październik 2008 Nerio.. myślę że raczej z odległościami ok: komp1 - 3 m, komp2 - 2 m. Sygnał: 89%. Router: linksys, karty: ninajlepsze.. Edimax. . Jak coś bedzie potrzebne i bede wiedział to podam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 5 Październik 2008 Dokładnie jaki linksys? - warto zaktualizować oprogramowanie. Z jaką prędkością komputery łączą ci się z routerem? 54 Mb/s? Przeliczniki: 54 Mb/s = 54 / 8 = 6,75MB/s (teoretyczne maksimum, rzadko osiągane) 11 Mb/s = 11 / 8 = 1,375MB/s (teoretyczne maksimum, rzadko osiągane) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siarus 0 Napisano 7 Październik 2008 54 MB/s to nie znaczy ze wykorzystuje calosc lacza na komunikacje. mysle ze maksymalny transfer to okolo 3 mb a dla 11MB/s to okolo 700 KB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicolas 0 Napisano 9 Październik 2008 Ja tam nie wiem czy 54 czy 128. Wiem że 600 MB kopiuje pół godziny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 9 Październik 2008 Jak nie wiesz, jak pisze w otoczeniu sieciowym, z jaką prędkością łączy się dany komputer. Podaj to o co prosiłem w poprzednim poście. Wg tego co mówisz osiągasz tylko: 0,(3) MB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach