Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
bahus

Nowy komputer do około 4000pln

Rekomendowane odpowiedzi

Możemy polemizować i to długo na ten temat ... bo ... wg mnie jeśli wydajność 2 mniejszych wentylatorów będzie większa to będą musiały mieć mniejsze obroty by schłodzić system przez co będą generowały mniejszy hałas niż 1 wentylator...

Może inaczej... aby przepompować 1 litr wody w tym samym czasie pompa wodna o przekroju 120mm będzie musiała pracować z większą prędkością niż powiedzmy np 2 pompy o przekroju 80 mm... chyba już wiecie o co mi chodzi..

Ale nie o tym rzecz bo za ok 2 godziny odbieram sprzęt... i mam pytania..

Po pierwsze wyczytałem że Asus P5Q ma problemy z biosem i po O/C procka potrafi po resecie lub wyłączeniu kompa zgubić parametry O/C w biosie ... ale artykuł jest z sierpnia a zauważyłem że na stronie Asusa jest już bios 1306, jak to jest w praktyce ??? Stabilna ta płyta w końcu czy nie ?? Mathi masz tą płytę wypowiedz się...

I druga sprawa...

Jakie są stabilne temperatury pracy w stresie ... i nie chodzi mi o odczyty biosu

Procesora C2D E8400 i grafiki Radeon HD 4870X2 ...

Trzeci temat ....

Gdzie najlepiej naklejać czujniki temperatur od panelu kontroli temperatur i wentylatorów na procesorze i grafice

dodatkowo czy jest jakiś sens naklejania czujnika na radiatory pamięci ?? Jeśli tak to jaką temperaturę powinny takie pamięci osiągać...

Temat czwarty....

Jak podkręcać procesor tak aby nic nie puścić z dymem .... jak sprawdzać jego temperaturę i stabilność... jakich wartości nie przekraczać i czy wykręcenie procka do granic możliwości powiedzmy po włączeniu takiego crysisa na full detail podniesie mi jeszcze jego temperaturę powyżej testowanej wcześniej ??

Temat piąty....

Czy to prawda że Radeon 4870X2 potrafi nagrzać się do temperatury 150 stopni Celciusza i prawidłowo pracować ??? Słyszałem że goście wyłączali sprzęt gdy osiągał już 105 stopni a z drugiej strony dotarły mnie słuchy że karty te podczas produkcji są specjalnie wygrzewane w piecach i mimo iż nagrzewają się do 150 stopni działają stabilnie i nie stanowią żadnego zagrożenia dla systemu ....

Niby na chłopski rozum mały piekarnik w obudowie nieźle nagrzewa cały sprzęt i przy okazji można piec na nim indyka ale może się mylę ...

Temat szósty...

I znów radeon... ponoć karty te nagrzewają się do wysokich temperatur tylko w wysokich rozdzielczościach pracy czyli FullHD w niższych temperatura jest znośna ... prawda to ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli temat wiatraków w zasilaczu na bok...

2. Dobra temperatura to tak nieco powyżej 60 stopni przy pełnym obciążeniu (100% obu rdzeni). Daje Ci to pewność, że nie będzie problemów w żadnej aplikacji / grze (bo te nigdy nie wykorzystują non stop procesora na maxa). Do testowania polecam program OCCT (trzeba wyłączyć pomiar temperatury i sprawdzać ją osobno np. SpeedFanem).

Tutaj będzie Ci się kłaniać chłodzenie... zobaczysz ile jest warte...

3. Pokombinuj... Nie wiem czy uda ci się go nakleić na wierzchu procesora (wtedy między żeberka radiatora się daje). W wypadku karty graficznej jak najbliżej rdzenia. Co do memek to można, ale wątpię żeby większy sens miało mierzenie temperatury

4. Patrz 2

5. Nie wiem czym się przejmujesz... karta MUSI wytrzymać temperaturę, a układ chłodzenia ją odprowadzić. Temperatura jaką może znieść układ graficzny do niskich nie należy.

6. Patrz 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam zagrychę.....

Mianowicie... razem z płytą główną dostałem przelotkę do podłączenia przedniego panelu obudowy do płyty głównej ( chodzi mi o przelotkę do USB)

Jest ona koloru niebieskiego i nazywa się to w instrukcji Asus Q-Connector.... wygląda toto dokładnie tak:

http://www.pcstats.com/articleimages/20070...5w64wspro_d.jpg

i opisana jest w sposób następujący

connectorskj7.th.jpgthpix.gif

na rys.2 opisałem oznaczenia wtyczek wychodzących z czytnika kart pamięci...

czy dobrze kumam ??? że VCC = 5V wtedy plusy i minusy mi pasują ...

i podłączenie powinno wyglądać tak:

connectors1vi7.th.jpgthpix.gif

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałeś jakąś drogą obudowę? Nie mów, że USB nie miałeś już w kostce...

Dobrze kumasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w obudowie 80zł (mojej wcześniejszej) i obecnej za 100zł miałem w kostce ;)

A co do pomp i przewiewu się nie zgodze. Pamietaj, że to 80mm to tylko średnica. Trzeba pominąć straty takie jak, silnik, okrąg w jakim to jest, następnie odjąć rzeczywistą prace oraz z jakiego obszaru wyssysa i do jakieg o wyrzuca powietrze. To jest układ otwarty, pompa działa w zamkniętym. Dlatego straty przy 120mm są mniejsze - a zarazem wszystko ejst cichsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytajcie pany .... chodzi o czytnik kart pamięci :D ...

ale dzięki za info...

buda : Zalman GS1000

Sorek .... może już dość pompowania :D :D :D ... bo za późno już dla mnie na myślenie a od 3.00 nie śpię :D

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znów mam chwilę zadumy....

Już miałem pędzić do sklepu po Vistę home Premium ... bo mówię sobie ta mi na pewno obsłuży więcej jak 4Gb w systemie ale doczytałem na necie i Vista 32bit obsługuje ponoć MAX tak jak XP 4Gb dla całego systemu ?????? WTF!!!! To w takim razie porażka ... sprzedają nowe komputery w sklepach z systemem który nie powinien w obecnych czasach nawet się pojawić .... ?????

To co mam w końcu kupić Windows Vista X64 ??? No ok on mi pewnie obsłuży 4Gb Pamięci + 2Gb z grafy i ok ale pytanie ... ma to ktoś ??? Jak to działa .... jak ze sterami ???? i zasadniczo ....... czy działają na tym gry ?????????????? <<<< Poradźcie coś bo przecież ten skok platformowy tak mi zakręcił wełbie że masakra...

Jak na tym chodzą starsze tytuły... czy programy takie jak Power DVD / Adobe Photoshop 5.5 / czy zwykły Nero .... no i gry takie jak Half Life 2 / Battlefield 1942/2/2142 / Medal of Honor..... itp. wiara ... poradźcie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista 32bitowa może obsłużyć maks. do 4gb pamieci (2 do potęgi 32), natomiast XP 32bitowy od SP2 nie może. Jest to spowodowane obcięciem części pamięci bo cośtam nie działało - stery z pendrivów czy coś powodowały konflikt i zablokowali to ;) Kup Viste 64x bo w przyszłości jeśli dokupisz pamieci to będziesz mógł więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ... czyli wiem już w co zainwestować kasę... wypada na Vistę 64 ale jak z kompatybilnością ??

No i moje poprzednie pytanie na które nie otrzymałem odpowiedzi...

Z uwagi na to iż oryginalny bios Asus P5Q (wersji biosu nie pamiętam) gubi ustawienia O/C , martwię się że zgubi mi też zmianę napięcia na pamięciach bo przecież te patrioty żeby chodziły na 1066 trzeba przestawić na napięcie 2,1V... a może gubienie O/C dotyczy tylko procka ??

Jeśli tak to którą wersję biosu załadować? Jest tego trochę na stronie Asusa...

http://support.asus.com/download/download....s&model=P5Q

Planuję zasadzić na płycie Bios 1306 ale nie mogę znaleźć nigdzie opisu użytkowników, który z nich jest najstabilniejszy i powoduje najmniej problemów. No i czy nowsze biosy rozwiązują problem z O/C

No i czemu..

Vista 32bitowa może obsłużyć maks. do 4gb pamieci (2 do potęgi 32), natomiast XP 32bitowy od SP2 nie może.

Przecież XPSP2 mam, posiadam i obsługuje dokładnie 4Gb pamięci dla całego systemu.... (grafika + pamięci) .... tak samo jest w Viscie 32bitowej ??? bo coś niejasno doczytałem ... czy chcesz powiedzieć że Vista obsłuży mi 4Gb pamięci + 2 Gb Karty graficznej czyli w sumie 6Gb.... Wydaje mi się że XP32bit i Vista 32 bit

obsługują 4Gb dla całego systemu... czy się mylę ..

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci ustawią się automatycznie na 800mhz i CL5 - więc potem zmień te ustawienia po updacie bosu.

Nie obsługuje 4gb pamięci. Chodzi o pamięć fizyczną, nie wirtualną. Vista 32bitowa obsługuje 4gb pamięci dlatego, że poprawiono błąd z niekopantybilnymi sterownikami od pendrivów. Jeśli interesuje Cię ten temat to polecam czerwcowe wydanie Next'a - albo wcześniejsze, nie pamiętam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?????? Przecież ja nie mówię o pamięci wirtualnej i o żadnym swapie.... ani swp386....

Chodzi mi o fizyczne jakby niebyło 4Gb moich patriotów i 2 giga (też fizyczne)karty graficznej....co w sumie daje 6Gb (pamięci fizycznej)

Czyli i Vista X32 widzi 4Gb dla całego sytemu ... (ram+grafa) i XP x32 też widzi 4Gb dla całego systemu >>>??<<<

o wirtualnej ani słowa :D.....

A co do pamięci to powiedział mi to sprzedawca i wyczytałem na naklejkach samej pamięci dodam ponownie że są to:

Patriot Extreme Performance Viper Series DDR2 4GB (2 x 2GB) PC2-8500 1066Mhz

a na naklejkach pamięci pisze tak:

PVS24G8500ELKR2

DDR2 1066Mhz (5-5-5-15)

4GB (2x2Gb) Kit. 2.1v

więc te 2.1v nie oznacza przecież wersji :D

i teraz kwestia ... jak zmienię napięcia to automatycznie zmieni się też częstotliwość pamięci ?? ( podejrzewam że tak) czy trzeba jeszcze ręcznie ustawić je na 1066Mhz?

I którą wersję biosu zasadzić ??? .... reszta pytań 2 posty wyżej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj nie wiem z czym masz problem... BIOS zawsze najnowszy (w rzadkich wypadkach downgrade).

Pamięć ma zapisane w SPD niższe taktowanie i niższe napięcie, żebyś w ogóle mógł włączyć komputer (zaraz po poskładaniu np.). Zmieniasz napięcie i zmieniasz taktowanie / timingi ręcznie...

Rzadko, które memki mają szybsze ustawienia wrzucone do SPD, żeby właśnie dało radę włączyć komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale grafa nie jest brana pod uwage przy pamięci fizycznej. System z niej nie korzysta. XP od SP1 nie obsługuje 4gb tylko 3,2gb bodajrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra już panowie .... chciałbym oficjalnie podziękować wszystkim biorącym udział w tej dyskusji... na pewno oszczędziliście mi wielu problemowych decyzji i uważam że częściowo dzięki Wam złożyłem zestaw o którym mogę powiedzieć iż jest wart swojej ceny... późniejsza sprawa to już inwestycja w monitor ale i pewnie znów do Was zawitam...

Na sam koniec chciałbym podzielić się z Wami tą magiczną chwilą którą wielu z nas tak lubi .... tyle paczek .... prawie jak święta ... :D

p9280087do7.th.jpgthpix.gif

p9280090ii5.th.jpgthpix.gif

p9280093zw1.th.jpgthpix.gif

p9280095uj9.th.jpgthpix.gif

p9280098xt5.th.jpgthpix.gif

Jeszcze raz dzięki ludzie .... trafiłem pod dobre skrzydła....

Temat uważam za zamknięty...

Pozdrawiam Wszystkich Bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...