Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
bahus

Nowy komputer do około 4000pln

Rekomendowane odpowiedzi

w takim razie zastanów się nad takim zasilaczem jak Corsair HX 620W. Jest mega cichy, posiada odpinane kable i z własnego doświadczenia wiem, że daje rade (ciągnął 2x 4870 + 3 dyski + quad).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh .. witam znów i sorki że znowu Was męczę ale mnie trochę oświeciło :D ... Po kiego grzyba mi EVGA GTX280 w wersji FTW ??? przecież będę miał conajwyżej o 10 klatek więcej w grach??? ale po co .. jeśli np wezmę podstawową wersję tej karty a nie FTW lub nawet Superclocked bo w sklepie

http://www.techsys.pl/index.php?d=katalog&...16&p_id=221 jest nawet tańszy od zwykłego 280 ... a w sumie zaoszczędzę na tym ruchu 400 pln :D

W końcu nie będzie to przecież GTX260 pocięty tylko pełnoprawny 280... a że te parę klatek.... chyba dobrze myślę... czyli zestaw spadnie mi do ok 3600pln możnaby ewentualnie dorzucić te 80pln do wersji super superclocked ale do FTW ..... to róznica 300pln !!! :D

Myślałem jeszcze nad płytami głównymi ... i w sumie jednak Asus P5Q-E ; Asus P5Q (chyba bardziej wolałbym tą ... ) .. ale jedno pytanie... czym one się różnią .. bo te 3x PCI na P5Q bardzo mi siedzą jedynie co mi na niej dziwnie leży to wtyczka do podpięcia płyty głównej w trochę dziwnym miejscu.. pozatym ma gniazda pamięci sporo odsunięte od PCIEx16 co czaję na plus,PCIEx16 jedna sztuka (czyli dokładnie tyle ile mi potrzeba) ale jedno pytanie... w sumie czym różni się Asus P5Q od P5Q-E dlaczego taka różnica cen...?? Czyżby w specyfikacjach P5Q-E była w czymś lepsza ??? Oświećcie mnie ...

I jeszcze jeno bo tego nie kumam. W opisie niektórych płyt pisze że posiadają wsparcie dla C2DExtreme i C2D .. o ile pierwsze rozumiem i powiedzmy że nawet niech będzie że mogą się tym chwalić o tyle chwalenie się WSPARCIEM dla C2D jest dość dziwne... no ok są te procki w 45nm technologii ale chyba wszystkie płyty które obsługują C2D obecnie a nie pisze że mają wsparcie dla C2D i C2DE obsługują te procki ??? Czy się mylę ... czy może dotyczy to chipsetów X38 i X48... a jeśli tak to w jaki sposób C2D na tych układach są wspierane ??? no i ostateczne pytanie bo jak mniemam mój C2D E8400 jest wykonany w technologii 45nm więc mam nadzieję że jeśli wezmę Asusa P5Q http://www.techsys.pl/index.php?p12560,asu...-sata-raid-ddr2 to spokojnie mi obsłuży ten procek ??? Bo nie znalazłem w opisie tej płyty że obsługuje procesory 45nm... no i czy gniazdo podłączenia płyty nie przeszkodzi mi w umieszczeniu mojego 280???

Poradźcie bo płyta bardzo mi się podoba... i w sumie już w poniedziałek jestem gotów po nią jechać....

No i ostatnie co mnie martwi to przesiadka na Vistę....z uwagi na ilość pamięci którą przytnie mi XP w tej konfiguracji.Nie za bardzo mi się marzy bo widziałem wiele razy jak Vista kopie i gryzie .. sam miałem ją na próbę przez tydzień i wydajność komputera spadła o około 25% a przy tym 2 razy zaliczyła bluescreena ... na mojej obecnej konfiguracji tyle że z GF6600GT... i 2Gb Ramu..

To co mam zrobić.... bo znów problem będą stanowić sterowniki do Visty do niektóego mojego sprzętu choćby do tunera TV Avacs'a ; a jeśli już to która Vista.... i czy jakiś problem będą stanowić gry ?? Zawieszanie się itp ...

A tu macie efekt końcowy na photoshopie:

zestawgotowypr7.th.jpg

dodam że mam zamiar dołożyć jeszcze panel Alphadisplay zajmujący 2 zatoki a dodatkowe a 2 dvd chcę schować pod górną klapką po wymontowaniu szuflad na 3 dyski HDD... klub nawet powędrują tam 2 dvd ale jeszcze nie wiem....

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o róźnice między płytami głównymi to tak:

Asus P5Q ma tylko 1 slot PCIE

A taki P5Q-E aż 3 PCIE i crossfire, a obsługa technologii też kosztuje.

Chłodzenie inne.

Jeżeli producent piszę, że coś jest wspierane to jest wspierane czasem tylko wymaga to aktualizacji biosu.

Jak chodzi o zasilacz to nie bierz modelu 700W bo i tak go chyba nie wykorzystasz. To jest spory zapas.

Vista to raczej taki system stylu

Nowy system=Nowy sprzęt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gory sorka za brak polskich znakow ale pisze z psp a tu niestety ich nie uswiadcze. Mati widze ze Ty masz asusa P5Q i powiedz mi czy podlaczenie zasilania na ta plyte stanowi jakis problem? Bo gniazdo jest conajmniej w dziwnym miejscu i do tego zaraz nad pcie. Nie ma problemow z wlozeniem grafy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemów, bo grafikę podłaczasz nie wentylatorem do góry tylko w dół i nie ma problemów :) Pamiętaj żeby mocno dokręcić GTX280 słyszałem, że to ciężka karta grafiki.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko wywiercę sobie dodatkowe 2 otworki na płycie :D A co do reszty moich pytań ?? Jak się ustosunkujesz bo już więcej Was nie będę męczył....

czyli:

1) Czy mądrze robię z tą 280 (4 posty wyżej) ?

2) Czy P5Q obsłuży i w pełni wykorzysta E8400 45nm ?

3) I ostatnie czy oprócz tych pamięci A-Data czyli A-DATA EXTREME 1066+ 2x2GB 1066MHz CL5-5-5-12 są jeszcze jakieś godne uwagi 1066-ki?? Może innych marek innych firm... czemu te CL5 są dobre skoro wcześniej rozmawialiśmy że im większy CL tym wolniejsze pamięci ???

4) W sumie mamy też z kuzynem zagadkę ... bo on ma DDR CL2,5 chyba jeszcze DDR I ... i jak to jest że obecne pamiątki latają aż na CL5??? Czyżby chodziło o ich wspólną wartość ... tj. dla obu kości ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR 2 standard sam w sobie ma takie CL5, ponieważ są wysoko taktowane ponad 1GHz :)

P5Q to bardzo stabilna płyta główna E8400 bez problemu obsłuży nawet jakbyś podkręcał to wykręcisz możliwości procesora.

Te CL 5 to ogólna wartość pamięci zainstalowanych w komputerze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok ale dalej nic o pamięciach czy tylko A-Data są warte zakupu ?? Chodzi mi oczywiście o 1066

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu są opłacalne za ich cenę więc bierz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

ja jeszcze odgrzeje to :

Teraz Bez Windows Vista 64bit się nie obejdzie jeżeli chcesz dużo pamięci RAM mieć wykorzystane.

do tego wystarczy xp 64 bitowy :) tam mozesz miec 17179869184 giga ramu ;-)

Edytowane przez Clamoor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP 64bitowego nie ma w polskiej wersji językowej. Jest chyba pack językowy, ale jest nikły i rpawie niedostępny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP 64bit ma prawie zerowy support jeszcze, bo microsoft uznał, że przesadził z tym windowsem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

uhm nie no spoko skoro wazne jest dla kogos zeby miec windowsa po pol prosze bardzo :P

co do wsparcia xp64 ... jedyne na co mozna narzekac to na to ze niektóre programy po prostu sie nie chca na nim odpalic ... i tu faktycznie brakuje wsparcia i patchów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To se jeszcze dopisze :D Za około godzinę jadę po sprzęt ale mam jeszcze pytanie co do windy... Mianowicie, jak to jest z grami. Jestem fanem giercowania i progamingu, posiadam ponad 70 tytułów (tylko oryginały) więc jak to jest w XP64 i Viscie, domyślam się że takie tytuły jak Crysis czy Gears of War mi powinny iść na XP64 i na Viscie ale mam jeszcze sporo starszych tytułów w których jestem zakochany ... ot choćby Battlefield 1942/2/2142 ; GTA San Andreas/Vice City ; czy taki Dungeon Siege lub inny Deus Ex ew.half life.... Ile z tych tytułów wogóle ruszy mi na XP64 a ile pomaca Vista ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To se jeszcze dopisze :D Za około godzinę jadę po sprzęt ale mam jeszcze pytanie co do windy... Mianowicie, jak to jest z grami. Jestem fanem giercowania i progamingu, posiadam ponad 70 tytułów (tylko oryginały) więc jak to jest w XP64 i Viscie, domyślam się że takie tytuły jak Crysis czy Gears of War mi powinny iść na XP64 i na Viscie ale mam jeszcze sporo starszych tytułów w których jestem zakochany ... ot choćby Battlefield 1942/2/2142 ; GTA San Andreas/Vice City ; czy taki Dungeon Siege lub inny Deus Ex ew.half life.... Ile z tych tytułów wogóle ruszy mi na XP64 a ile pomaca Vista ???

Obecnie na Viście z takim sprzętem nie poczujesz spowalinania systemu. Wręcz przeciwnie. Vista działa lepiej niż XP na takim sprzęcie ;)

Niestety, z XP64 mogą być problemy z grami oraz ze sterownikami jeśli producent danych nie przewidział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sprzęt zamówiony.... ale przyznam szczerze żeby coś dobrego teraz złożyć to trzeba nieźle się nabiegać....

Konfiguracja ostateczna:

Procesor : Intel Core 2 Duo 8400

Płyta główna: Asus P5Q

Grafika: Gainward Radeon HD4870X2 2048MB DDR5/256b T/D PCI (niestety mój GTX280 jest nieosiągalny)

Pamięć: Patriot Extreme Performance Viper Series DDR2 4GB (2 x 2GB) PC2-8500 1066Mhz

Obudowa: Zalman GS 1000 (też ledwo namierzyłem ... ostatnie 2 sztuki w Gdańsku, nowe mają być za miesiąc a teraz ponoć płyną na statku :D )

Zasilacz :TAGAN TG800-U33 (800 Watt) (z prostej przyczyny ... bo jest w cenie 700W BeQuiet!)

Panel: Zalman MFC2

Czytnik kart pamięci: 25 in 1 CHIEFTEC CRD-151 3,5'

i miły dodatek : Pasta termoprzewodząca Zalman ZM-STG1

... co myślicie o moim wyborze ?? Wasza ocena .... itp... i tak już nic nie zmieni ale dobrze wiedzieć czy zrobiłem dobry zakup... całość koszt 3700pln

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza pamięciami wszystko jest OK :)

Btw. kupiłeś cooler? :P Po co upowałeś paste? ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym zasilaczem to nie wiem czy warto było patrzeć na więcej Wat..., wiatraczek 80 mm i to z tyłu obudowy (a nie od wewnątrz jakiś 120 mm...)

No i gdzie chłodzenie na procesor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bahus zasilacza się nie kupuje aż tak na wyrost. Poleciłem ci max Bequiet 700W, a ty wziołeś 800W tagana (tylko więcej za prąd będziesz płacił pewnie).

Taki tagan jest zasilaczem do tej konfiguracji ale 2xGTX 280, a nie 1.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale herezja :D Pobiera tyle ile potrzebuje sprzęt :) Oba mają aktywne PFC, więc różnice mogą być minimalne i zależeć od sprawności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak ... a nie było Tagana 700W btw. zapas mocy się przyda... Pozatym co jest nie tak z tymi patriotami ?? Przecież te A-daty które mi poleciliście mają to samo taktowanie 5-5-5-15... a w opisie z allegro był błąd nie 5-5-5-12 co sprzedający i tak zresztą poprawił (podkreślam że chodziło mi o 1066 nie 800)

Link do aukcji : http://www.allegro.pl/item437017973_4gb_a_...cl5_5_5_12.html

.. i przeta te patrioty też są CL5.. WTF ?? To chociaż może za grafę mnie pochwalicie :D ??? Dobry zakup czy lepszy był GTX280 ??

Nerio i doczytaj o tym Taganie :D bo z tego co wiem ma 2 wentylatory co w sumie daje 160mm :D a i nie wiem bo jeszcze nie rozbierałem czy w środku nie ma 120 mm... jeślitak to mamy 200mm ... wydajność do schłodzenia układu w 2 wentylach wg będzie lepsza niż w 1... a pozatym wyobraź sobie że tobie pada jedyny wentyl bo powiedzmy mysz ci się wkręciła w zasiłkę .... mnie zostaje drugi a ty zaliczasz sklepik i czyszczenie zasiłki z żeberek myszy lub na odwrót... :D :D

A co do coolera na proc to j.w. już pisałem ... mam i posiadam Thermaltake GoldenOrbII

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale ten Tagan będzie głośniejszy... I w tym sęk.

Po drugie - pamieci - przepłacanie. Lepiej było kupić te A-Daty które mogłeś podkręcić na 1066mhz CL5 - później wyższe taktowania poprostu się zatracają. No chyba, że grasz w Super PI xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale się z tobą nie zgodzę .... mianowicie jeśli cały układ wentylatorów jest wydajniejszy a dodatkowo obroty ich regulowane automatycznie w zależności od temperatury to uważam że oba będą pracować z mniejszą prędkością by schłodzić zasiłkę przez co będą cichsze ...

a co do pamięci ... to pomyliłeś się te A-Daty były po 309 pln i to na allegro a ja za swoje Patrioty dałem 240pln... więc mam prawie 70pln w kieszeni... (mówimy o 1066) :D a nawet porównując te patrioty do 800Adata to i tak adaty droższe o 9pln :D

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie zwracam honor :) Ale dalej uważam, ze jeden duży wolnoobrotowy wiatrak jest cichszy od dwóch małych wolnoobrotowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam tak samo... bo to jest naturalne, że większy wentyl musi się obracać wolniej żeby schłodzić to samo co mały (który z kolei obraca się szybciej).

Siłą rzeczy będzie głośniejszy...

Ten Golden Orb II to raczej cud nie jest... ale zobaczymy z autopsji ile będzie stopni i ile MHzów wyciśniesz ze swojego procesora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...