Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
bahus

Nowy komputer do około 4000pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Już w sumie 4 fora za mną ale pomoc z nich mierna... może u Was będzie inaczej.... piszę bo do końca nie wiem czy w 100% składam optymalny dla mnie zestaw ... poradźcie co i jak.Najbardziej zależy mi na tym czy istnieje taka możliwość iż na płycie Asusa P5QC długość wybranej przeze mnie karty graficznej może stanowić problem z osadzeniem pamięci ... może dodacie coś od siebie... czekam na posty.

CORE 2 DUO E8400 3.0GHz LGA775 BOX

ASUS P5K Premium/Wi-Fi Intel P35 Socket 775

EVGA GeForce GTX 280 1024 MB DDR3/512bit FTW

pamięci OCZ 2x2048MB CL5 REAPER

ZASILACZ TAGAN TG800-U33 (800 Watt)

Obudowa ZALMAN GS1000 BLACK

Przedni Panel Aerocool FP01

Zdecydowałem się że przy kwocie 3500pln warto dołożyć te 500-700 pln ale mieć wsio po swojemu... za 4200pln

Walczyłem z wieloma sklepami i chciałbym zwrócić Wam pewną uwagę, na to co tak naprawdę dzieje się na rynku po obserwacji przez 2 tygodnie całej sceny sprzęt-sklep-klient...

Z uwagi na to iż będzie to sprzęt za grubą kasę i to gotówką od ręki ,postanowiłem zawalczyć o upust.

Przez około tydzień wertowałem internet w poszukiwaniu sklepów w których zakup będzie dla mnie najkorzystniejszy i zaobserwowałem pewną zależność, wyczytaną zresztą przez przypadek na innym forum... mianowicie.. Pochodzę z Sosnowca więc najbliższe skupisko sprzętu jakby się wydawać mogło mam w Katowicach,bo teoretycznie duża konkurencja i ceny powinny być niskie... Z opinii dotyczących wielu sklepów internetowych stwierdziłem że nie ma co topić gotówki bo się tylko pogrążę, a tego przecież nie chciałem.A to jedni przysyłają nie to co trzeba i nie ma opcji zwrotu, inni czekają z wysyłką 2-3 tygodnie,

jeszcze inni bawią się w kotka i myszkę... Zdecydowałem się więc na kontakt osobisty... z uwagi iż w tygodniu nie mam zbyt dużo wolnego czasu a chciałem

już conieco się dowiedzieć, poszukałem na internecie poprzez Ceneo sklep w którym najbardziej odpowiadałyby mi ceny i jakość obsługi a także bliskość sklepu.

Padło na TBK. Firmę z Katowic. Zadzwoniłem do panów, przedstawiłem sprawę,zestaw i zapytałem czy mogę liczyć na jakiś upust, pan odparł że oczywiście, spisał moje dane i potwierdził iż zadzwoni po obliczeniu całości kwoty oraz upustu w celu dalszego potwierdzenia mojego zlecenia i celem dalszej współpracy.

Telefon wykonałem w środę o 11.20 i do 18.00 czyli godzin końcowych pracy sklepu nikt ze mną się nie skontaktował... cóż mówię ... miał pan ciężki dzień dużo liczenia ... może otwierał nowe konto w banku abym mógł mu swobodnie ... wlać ... ... przelać pieniądze. Dzwonię na drugi dzień do chłopa ... 2 telefony

nikt nie odbiera... 3 .. o jest.. pytam czy pan już policzył ten mój zestaw... okazało się że chłop się zaciął i zapomniał... ale ok powiedział że zaraz się do tego weźmie i oddzwoni .... była bodajże 12.00. Ale z czystej ciekawości zaglądam na stronę sklepu internetowego TBK a tam .... ceny przez noc wzrosły tak że zestaw podskoczył o 170pln... no nie mówię ... (załamka) tym bardziej potrzebny mi będzie upust... ale patrzę na ceneo i ceny u nich po staremu a na tbk nowe ... o co kamon >???< .. no nic.. dzwonię jeszcze 2 razy o 13.00 i o 15.00 nikt nie odebrał telefonu, do 18.00 nikt też ze mną się nie skontaktował...

Pełna rezygnacja i wystawienie negatywu na Ceneo co .... o dziwo do tej pory nie wyszło bo ceneo chyba faworyzuje pewne sklepy i negatywy puszcza ale

tylko te delikatne... opis całej akcji w negatywie był w 90% podobny do tego co tutaj piszę... link do Ceneo z cenami innymi niż w tbk . Stwierdziłem że muszę szukać dalej... no i co się okazało... szukam daleko a mam pod nosem...

Znalazłem sklep z naprawdę tanim sprzętem w sosnowcu i mogę go z chęcią polecić każdemu.... raz że na miejscu .... dwa tanio ... a trzy mają to co chcę.

Techsys czyli stara reguła się potwierdza, nie kupujcie sprzętu w centrum dużych miast bo na obrzeżach może być dużo taniej a i obsługa lepsza niż wymieniona powyżej.

Na sam koniec przyjrzałem się jeszcze mojemu zestawowi i postanowiłem sprawdzić czy to co kupuję aby napewno spełnia moje wymagania...

Znów zacząłem kopać w necie... i znalazłem coś takiego ... PimpMyComp opis totalnie mnie załamał bo bardzo chciałem ten panel. Ale nic to ... już miałem go zmienić na Aksa all in one gdy wpadłem na jeszcze jeden pomysł który i wam polecam...

Mianowicie.. mówię sobie ... nie może być aż tak źle... zobaczymy to na żywo na filmikach np. na Youtube ... i okazało się że jest BARDZO DOBRZE ...

a recenzent trochę zwalił sprawę ... na PMC .. bo panel faktycznie jest dużo jaśniejszy niż na zdjęciach... a wygląda na filmie tak postanowiłem że może też poszukam i mojej obudowy Zalman GS1000.. i znalazłem kopalnię testów... na 3DGameMan okazało się że obudowa spełnia moje wymagania a nawet duuużo więcej...

W sumie to już chyba koniec posta.... artykułu... ale powstał on z uwagi na WAS ... aby podzielić się z Wami tym co może was czekać.Co i gdzie można sprawdzić ... i chyba głównie żeby ostrzec... że nie ma tak kolorowo .. w branży IT oszustów jest naprawdę sporo i lepiej kupić coś pod nosem niż później pluć sobie w brodę...

Na sam koniec polecę Wam obejrzenie wg mnie prawidłowo wykonanego testu obudowy... Zalman GS1000 i już wiem że ją kupię...

TEST OBUDOWY ZALMAN GS 1000

Pozdrawiam...Bahus

I znów zmiana ....

Powiedzcie co sądzicie o płycie Asus P5QC link w sumie ciekawa alternatywa na przyszłość.

ASUS P5QC

Tańsza o 80 pln a oferuje chociażby Magic Gate ; PCIE2.0 ; wsparcie dla DDR II i DDR III (teoretycznie DDR2 na 1066 chodzą tylko na czarnych slotach ale o tym nigdzie w sklepach nie pisze więc moje pamięci OCZ chyba ruszą ??) ; Crash Free Bios3 i parę innych pierdół a dodatkowo wyczytałem że w P5K Premium lubią się odklejać radiatory na mostkach a w P5Q Radiatory wzmocnione są dodatkowo od spodu płytkami. W sumie .. niby taniej i lepiej...

Co o tym sądzicie .... zmieniać >>??<< bo mam zamiar włożyć na to Thermaltake GoldenOrbII i nie chcę później mieć problemów z przegrzewaniem się płyty... tylko dlatego że radiatory się poodklejają... pozatym te DDRIII....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh... nie wiem po co tyle klepania...

Finito => Nie wiem po co rzucasz się na mobo, które jest na P35 i ma masę IMHO zbędnych bajerów... wątpię, żebyś choćby z połowy korzystał

Potem coś napominasz o Asusie (znowu...), ale hybrydzie... szkoda kasy. DDR3 są nowością i szkoda na nie kasy...

Jak upierasz się przy ASUSie to albo Asus P5Q-E lub Asus P5Q Deluxe (bazujemy na twoim przedziale cenowym).

Inne propozycje:

DFI LanParty DK P45-T2RS

Gigabyte GA-EP45-DS4

szkoda, że nie wszyscy wypuścili płyt gł. na P45

pamięci zdecydowanie nie te... bierz albo A-DATA, PATRIOT, wszystko na CL4

Co do cen... nic nadzwyczajnego... wystarczy trochę pomyśleć i zauważyć, że dolar zdrozał o 40 gr. Te 170 zł to nic... nie zdziw się jak ta konfiguracja będzie znacznie droższa...

Sklep jak sklep... kto ci extra zrobi wycenę, jaką ma pewność, że Tobie ceny spasują i u niego kupisz. Tym bardziej, że co jakiś czas przychodzi realny klient coś kupić... Życie to nie bajka czas najwyższy się o tym przekonać (to akurat pryszcz...)

Klienci, którzy kupują na odległość (internet), czy też chcą się coś dowiedzieć będą zawsze lepiej obsłużeni w sklepie, który się trudni sprzedażą głównie wysyłkową... BTW nie mam pojęcia dlaczego wielka uraza do sklepów wysyłkowych, czy samego allegro. Szczerze wystarczy się rozejrzeć i można znaleźć to czego się szuka (czyt. porządny sklep)... Trzeba zapłacić trochę więcej? Cóż wygoda kosztuje...

Jak masz sklep pod nosem i niby dobry... to tylko korzystać...

Nie mam pojęcia po co opisujesz, że gdzieś pisze że Twoja buda jest jakaś super wg jakiejś tam recenzji... szczerze w tej kwestii to każdy chwali to co lubi (albo mu dobrze posmarowali... obiektywne recenzje... to chyba tylko na pccentre.pl)... po drugie będziesz korzystał to wystawiasz własną opinię - nie warto się podniecać cudzymi słowami.. DYSTANS trzeba mieć zawsze...

IMHO ja wolę mniej przekombinowane konstrukcje, które mają dużo miejsca i grubą blachę (np. Chieftec)... i kosztują mniej...

eee... i o co chodzi z przegrzewaniem płyty... może znajdzie się mądry i mi powie... bo wg mnie znowu na czyiś bzdurach się opierasz...

Co do chłodzenia... lepiej dołożyć i kupić coś konkretnego (np. Scythe Mugen), tym bardziej, że konfiguracja do kręcenia.

Morał taki: Nic nowego nie odkryłeś... Trochę oleju w głowie i dystansu wystarczy...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie ktoś realny do rozmowy :D No dobra ... powiedz mi czemu CL4 a nie CL5 ; po drugie masz link: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=asus_p35&strona=2 (sory dodawanie linków nie działa) do testów płyty P5K Premium ; po trzecie na końcu opisuję że jednak myślę o Asusie P5QC ponieważ pozwala mi ona wsadzić zarówno DDRII jak i DDRIII na przyszłość ...

Widziałem Asusa P5Q Deluxe i ... jego wady to :

2 złącza PCI dodatkowo jedno ponad PCIEx16 co przy montażu karty dwuslotowej a taki jest GF280 uniemożliwi mi korzystanie z PCInr.2 czyli zostanie mi 1 PCI

dwa jak wcześniej mówiłem zaledwie 2 standardowe PCI ; no i ostatnia wada ... obsługuje tylko DDRII .. i nie zostawia mi zapasu w postaci gniazd DDRIII co daje płyta P5QC.

podobne wady ma ASUS P5Q-E

Co do DFI LanParty DK P45-T2RS .. niby płyta ładna i wogóle ale znów zostaję tylko na DDRII i z 2x PCI niby P5Q daje mi też 2 PCI ale również DDRIII j.w chociaż gdyby nie ten motyw pewnie wybrałbym tą płytę.

O Gigabyte raczej niewspomnę bo 3xPCIE .... po kiego grzyba ... i tylko 1 PCI

Teraz sprawa pamięci jak wcześniej nie znam za bardzo tematu ale OCZ CL5 Reaper zostały mi też polecone więc myślę prędzej o nich... a wykonanie A-data ??? sory kumpel zapytał mi się co to wogóle za firma ?? ... i brak radiatora np... tylko naga prawda (nagie kości).

A cały opis walnąłem ot tak żebyście mięli już jakieś pojęcie jaką drogą zmierzałem w kierunku obecnego zestawu...

Mam nadzieję że już teraz Wiesz do czego dążę ... z uwagi że już mam dużo zprzętu będę potrzebował przynajmniej tych 2 PCI ... a co do DDRIII to czemu nie skorzystać jeśli firma taka jak Asus dała radę ?? Pozatym płyta jest dość zwarta (bez odklejania się czegokolwiek) i ma dużo sprytnych opcji... no i ASUS..

znajdź mi lepszą alternatywę to Cię ozłocę królu mój...

A co do budy to opisuję że recenzent dobrze wykonał robotę bo opisał choćby to że obudowa posiada w zatokach na dyski i szufladzie na zasilacz gumowe rolki tłumiące drgania czego nie ma w żadnym opisie tej obudowy a to już zaliczam na plus.. a co do samej obudowy .. faktycznie rzecz gustu..

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) widzę, że jesteś osobą któa uwielbia sobie sama sprawiać problemy. No ale od początku:

1) sklepy - jak juz wcześniej wspomniał Nerio, w przeciagu sotaniego miesiaca dolar podrożał o około 40gr. Oznacza to, ze jego cena wzrosła o 20%. Wraz z cenami dolara dryfują ceny sprzętu komputerowego, a podwyżka o 20% oznacza, ze za komputer warty wcześniej 4 tyś zł zapłacisz 4800zł.

Co do obsługi - sam pracuję w sklepie i wiem, że ciężko czasem wyrobić z natłokiem obowiązków. Będąc na miejscu masz pewnosc, że uwaga sprzedawcy jest skupiona tylko i wyłącznie na Tobie.

2) DDR3 - Aktualnie DDR3 są drogie, a różnica wydajnosci jest tak niewielka w porównaniu do dobrych DDR2 ze ich zakup staje się zupełnie nieopłacalny. Co więcej, może w przyszłości pamięci DDR3 spowszechnieją do tego stopnia, że ich zakup będzie opłacalny jednak wtedy kontroler DDR3 wbudowany w chipset P45 będzie najzwyczajniej.. przestarzały.

3) Płyta - W zasadzie nie wiem w czym przeszkadza Ci rozmieszczenie PCI. Zakładając, że będziesz miał tylko i wyłącznie jedną karte graficzną nie będzie żadnych problemów z umiejscowieniem kart rozszerzeń na PCI. Co więcej, jeżeli nie zamierzasz podkrecać ekstermalnie powinna Ci w zupełności wystarczyć kosztująca niespełna 400 zł P5Q PRO.

4) DFI - generalnie płyty z serii DK nie są zbyt dobre. Osobiscie uważam, że ich zakup mija się zupełnie z celem gdyż są one kapryśne, posiadaja słaby support a i nienajlepiej się podkręcają. Dopiero wersje LT i UT soba coś reprezentują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój kumpel to Twój autorytet...? skoro nie słyszałeś o A-Datach i jakiś mądruś polecił Ci OCZ-ty... Nie wiem co w nich takiego wspaniałego... to że mają literki OC ;D... Litości...

Cod do A-Daty.. napisałem jak byk CL4... to pewno Twój guru kolega wynalazł te gorsze co mają CL5 (budżetowe)

BTW. Taka mała uwaga ja ciągle o opóźnieniach osiągalnych przy taktowaniu 800 MHz, ale to nie wyklucza, że nie pójdą wyżej. Pójdą. A i kasa zostaje w kieszeni... więc po co przepłacać (powątpiewam, czy wykorzystasz potencjał pamięci, które ja polecam...)

Owe A-DATY

Patrioty LLK CL4

niższa latencja oznacza lepsze osiągi i w większości wypadków lepsze kości, co przekłada się na elastyczność w podkręcaniu... Ponadto nie wiem czy masz pojęcie co to jest kompatybilność z dana płytą główną i twoje cudowne OCZy należą do tych kłopotliwych...

Jak chcesz mieć memki 1066 dla szpanu to te polecam: A-DATA

Co do płyt i ciągle tematu pamięci... Coś się ty uczepił tych DDR 3-ójek? Różnicy nie ma żadnej w wydajności, a tylko cena wyższa. Po drugie szczerze wątpię, żebyś korzystał z DDR3 - prędzej zmienisz całą platformę, jeżeli będą wreszcie popularne - rok, dwa minimum...

A i jeszcze jedno jak coś jest do wszystkiego do jest do niczego...

Co do slotów PCI... coś za coś, jak karta graficzna jest wielka jak krowa i kosztuje nieadekwatnie do wzrostu wydajności względem konkurencji... no to cóż...

BTW2. Jesteś pewien, że wykorzystasz możliwość tego potwora? Coś mi tu zalatuje szpanem... po raz kolejny raz podkreślę DYSTANS... a tego nadal ni trochę u Ciebie nie widzę....

// Edit:

@Milans

Krótko i na temat :)

Co do DFI chylę czoła... miała być jakaś alternatywa, wyszła średnia (tak jak wspomniałem, nie wszyscy wypuścili płyty główne - nowe czyli na P45, bo na X48 raczej hajsu szkoda)

@bahus

A co z chłodzeniem, nic mi nie odpisałeś... pakujesz tyle hajsu a rozglądasz się za tym Goldem Orbem? Czy może się mylę?

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Golden OrbaII już mam na swoim PIV 3.06HT ... notoście mi zbużyli całą architekturę... ale ok... po to do Was pisałem ... w takim guście znajdźcie mi .... Płytę ... na S775 na intelu ... chiałbym conajmniej P45 z obsługą DDRII ... niech będzie 1066 z Adaty.. co do memki.. dalej ... im więcej standardowych PCI tym lepiej ...

a tego 280 FTW to już sobie zostawię :D nie ropierdzielajcie mi całości pls :D ... I O TO MI WŁAŚNIE CHODZIŁO .... na tych wszystkich forach ... konkret...

teraz zabierajcie się do roboty .... cenę znacie i macie pozostałą specyfikację ... aha ... jeszcze jedno ... ten express gate asusa ciekawa rzecz i dość mi się podoba

więc nie chciałbym sobie jej odpuścić a i zabezpieczenie biosu by się przydało ... resztę zostawiam WAM

A co do szpanu to raczej odstaję ... bo mam już dziecko i rodzinę i ponad 30 na karku ... :D ale firmę EVGA znam dobrze,a i ciszę też lubię, pozatym gram,gram gram... i kupuję prawie każdą nowość na rynku gier która jest dla mnie coś warta.... a pozatym te 4klocki nie chciałbym puścić w błoto ...

Uwierzcie mi że i tak zrobiłem duży postęp bo na początku miał być Core2Quad i Asus P5K Premium a sie został cały zestaw... bo mój udało mi się puścić za 1500pln

Dzięki ludzie

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bahus jeżeli chodzi o Asus P5Q deluxe to i tak SLi nie zrobisz, a robienie SLi/Crossfire później jest błędem.

Za 4200zł bym proponował:

Obudowa: tą co ty wybrałeś, czyli ZALMAN GS1000 BLACK - 500zł

Procesor: Intel Core2Quad Q9400 BOX - 789zł ---> lub jeżeli nie chce autor 4 rdzeniowego procka to E8400 kosztujący 525zł

Chłodzenie procesora: jeżeli auto wymaga lepszego chłodzenia na procesor to tu bym polecił Scythe NINJA Copper (SCINF-1000) S775/939/AM2 kosztujące 195zł

Płyta główna: Asus P5Q PRO - 365zł

RAM: Patriot DDR2 Dual Chanel 4GB 800 4-4-4-12 - 249zł albo A-data 4GB Dual Chanel 1066MHz jak kto woli :)

Grafika: ASUS GeForce GTX280 1GB/512bit - 1349zł

Dysk Twardy: 2x WD WD5000AAKS 500GB sATA II 16MB - 370zł (dwa dyski twarde można łączyć w raid i wtedy są szybsze )

Zasilacz: Corsair CMPSU-650TXEU ATX 650W PFC EU version - 279zł

Napęd DVD: LiteOn DVDRW+- H-20A4P OEM Black - 69zł

Razem: Doliczając cene obudowy to 3970zł

A tu link z konfiguratora (bez obudowy niestety) KLIK

Do czego głównie będziesz z tego sprzętu korzystać? Czy będzię podkręcany?

Jak chodzi o DDR 3 to się nie opłaca no chyba, że entuzjasta zbijania czasu w SuperPI w rekordach świata to tak.

Cenę obudowy wziołem z allegro.pl .

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast Patriotów, A-DATY (czy te 1066, czy 800 to już Twój wybór - z obu będziesz zadowolony)...

co do dysków to się nie wypowiadam, bo to loteria. Osobiście ufam tylko twardym marki Hitachi...

Zasiłka sprawa dyskusyjna, poprzedni 800W potwór raczej przesadzony. Cisza = Be Quiet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha zapomniałem dodać co już posiadam:

Procek : Intel Pentium IV 3.06HT EMT64

Chłodzenie: Thermaltake GoldenOrbII

Płyta: Gigabyte 8I915P-D

RAM: 2x2GB Goodram 667Mhz (niestety przez płytę max na 566Mhz)

Grafika: EVGA GeForce 8800 GTS KO ACS3 640MBDDRIII 320bit

Dźwięk:Creative X-Fi Xtreme Gamer

HDD: 1x120GB SATA WDCaviar / 1x320Gb SATA Caviar / 1xSATAII Segate Barracuda 500Gb z zapisem prostopadłym

DVD: HP DVD940Lightscribe / Liteon DVDRW (niepamiętam ale ze statrych dobrych / wszystkie na IDE

Zasilacz: Chieftec 450W

Mysz: Logitech G5

Klawiatury: Logitech Classic Keyboard i podłączona razem z nią A4Tech Xgame Pro Evolution

Kierownica: Logitech MOMO

i pełno pierdół pod usb

PCI:

1x Tuner TV Avacs Stereo Nicam

1x (XFi jak wyżej chodzi mi o sprecyzowanie dlaczego te PCI)

1x Lan ... no powiedzmy że tej się mogę pozbyć bo na płycie pewnie będzie

dodatkowo router WiFi Netgear więc temat maca na Lanie mam rozwiązany

także mniejwięcej tyle tego...

że o gitarach z guitar hero nie wspomnę :D

teraz chyba już wiecie czemu modyfikuję zestaw...

Więc sprecyzujcie mi jasno na koniec co wziąść i dlaczego akurat ten sprzęt no i jaka zasiłka w końcu tak żeby mi ten CAŁY sprzęt udźwignęła bo jak narazie mój chef po podłączeniu MOMO nie daje rady z napięciami i kierownica załącza force feedback po ok minucie... więc zapas mocy .... dobra płyta no i padło na pamięci A-DATA 1066... i jeszcze jedno.... cenię sobie ciszę... nie kręcę sprzętu (chociaż może zacznę) .... i nie zamierzam się na SLI lub CF

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy GTX 280 bym o ciszę nie liczył .

Ja bym polecił sprecyzować konfiguracje podane w temacie jak zna się podstawowo na nich i wybrać ktorąś z nich jako słowo końcowe :)

Ja sądze, że sprzęt do gier ma być z jednej strony.

Teraz do autora "męska decyzja co weźmie"

Polecam sprecyzować mój sprzęt i powiedzieć co nie pasuje :) (spróbuje dopracować)

My za autora oficjalnego słowa nie możemy wybrać .

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc wybierzcie kilka a ja z tego coś poskładam :D bo już do A-Daty mnie namówiliście .... :D więc jestem otwarty na propozycje ... tylko jasno sprecyzowane DLACZEGO akurat taka a nie inna płyta... bo narazie najważniejszej części nie mam a i co do zasilacza nie jestem do końca pewnien jaki zapas mocy wybrać i jakiej firmy ... najpierw był tagan a teraz myślę o Be-Quiet ... tylko który i czy napewno mi mocy styknie..

Póki co stanęło na Asus P5Q Pro ... podoba mi się ta płyta ... a inne propozycje ??

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wybrał BeQuiet wyższy niż 550W :)

Corsair dobrze trzyma ten sprzęt i jest naprawdę tani :)

Jeżeli reszta sprzętu ok to teraz myślęć będziemy o resztę niepasujących/nieodpowiadających części

Jak zostaje przy BeQuiet to

http://zenfist.pl/be-quiet-dark-power-p7pro-650w-p-1989.html albo

http://zenfist.pl/be-quiet-straight-power-...v-2-p-1057.html

Tu już ciężko powiedzieć co wybrać, bo obydwa są naprawdę dobre;/

Ten z 1 linku ma odpinane kable :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem o Asus P5Q Pro wcześniej :) Niestety tylko Asus P5Q ma 3 PCI i 1 PCI-E, lepsze modele mają tylko 2.

Jak chodzi o zasilacz to 650W styka luźnie wyższy model nie jest potrzebny :) Wybierz któryś 650W z tych co ci poleciłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd .... asus p5qpro ma 2 PCI ... ale niech będzie że 2 stykną jeśli płyta ma być lepsza przeżyję... szukaj WODZU czegoś naprawdę dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy sie opłaca szukać lepszej płyty głównej jeżeli nic nie wspomniałeś bahus o podkręcaniu.

Dobre płyty główne są do podkręcania lepsze i nic szczególnego :)

Oprócz większej ilości PCIE i chyba wszystko.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra to podaj mi kilka innych płyt które byś polecił ale innych firm..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria Asus P5Q to jest jedna z najlepszych serii. Są bardzo stabilne :)

A inne nie znam za bardzo ale gadali bardzo dziwne opinie ;/ Że płyta główna ma jakieś problemy dośc poważne jak na tą półkę model np. Gigabyte'a płyty na chipsecie P45 .

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra na sam koniec przed podjęciem ostatecznej decyzji...

Asus P5Q Pro czy Asus P5Q-E bo doczytałem i okazuje się że motyw z zasłanianiem gniazda PCI dotyczy PCIEx4 i to tego ostatniego na samym dole w przypadku karty dwuslotowej... a sama budowa płyty chyba bardziej podoba mi się w P5Q-E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz kasę to weź P5Q-E zamiast P5Q Pro i tak to będzie dobry wybór :) Choć w P5Q pro karta grafiki nie będzie blokować portów sata ale one nie sa duże jak i okablowanie (taka mała uwaga) .

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra na sam koniec podsumowanie zestawu:

CORE 2 DUO E8400 3.0GHz LGA775 BOX

ASUS P5Q-Pro P45 Socket 775

EVGA GeForce GTX 280 1024 MB DDR3/512bit FTW

pamięci 4GB A-DATA EXTREME 1066+ 2x2GB 1066MHz CL5-5-5-12

zasilacz Be Quiet! Straight Power E5-700W Rev. 2

Obudowa ZALMAN GS1000 BLACK

Przedni Panel Aerocool FP01

Całość dokłanie : 4177 w sklepie Techsys w Sosnowcu....

dzięki jeszcze raz...

i jak .... dało się >?< właśnie po to do Was przyszedłem żeby nie utopić kasy... jeszcze raz dzięki wielkie wszystkim którzy mnie przeprostowali :D

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bierzesz dwurdzeniowego proca to bierz model 650W Bo to tylko będzie przepłacanie i to wszystko. Oczywiście Ramy jak bierzesz to te same kości :)

Teraz Bez Windows Vista 64bit się nie obejdzie jeżeli chcesz dużo pamięci RAM mieć wykorzystane.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie zakochany jestem dalej w XP a na nim na moich 667 4gb lece i jest spoko ... te parę setek mnie nie zbawi ... a Viscie coś jeszcze nie wierzę chociaż przy takimi sprzęcie powoli mogę myśleć o przesiadce...

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP 32bitowy oferuje 4GB na cały komp

Czyli jak masz 1GB ram na grafie to już masz max 2,75GB pamięci operacyjnej przyznane (RAM) przy 4GB ram.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok czyli jestem zdecydowany... ale mam jeszcze ostatnią prośbę bo chyba nie znalazłem na stronie sklepu w którym będę kupował sprzęt 2 pozycji... pamięci i zasilacza dokładnie takiego jak w opisie i jeśli temat zamknie się na zasadzie :

Przykro nam ale mamy ten sprzęt który jest opisany ... to proszę wejdź na stronę www.techsys.pl i powiedz co od nich wziąść... co warto jakie pamięci i jaki zasilacz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...