Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mociek

Samouruchamiający, -wyłączający się PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników szanownego forum. Piszę do Was w akcie desperacji przed udaniem się do serwisu. Od jakichś 2-3 dni mój PC, dotychczas bardzo stabilny i pracujący bez najmniejszych zastrzeżeń samoczynnie włącza się, po czym po kilku sekundach wyłącza. Jedyną możliwoscią przerwania tego procesu jest wyłączenie wtyczki zasilania. Nie reaguje on na przycisk "power", a wszelkie połączenia powyższego z płytą główną sprawdziłem. W chwili obecnej kompletnie nie jestem w stanie go uruchomić, a wcześniej dwukrotnie udało mi sie zalogować na mój profil użytkownika, po czym nastąpiło samoczynne zakończenie pracy systemu. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny takiego zjawiska i nie mam pojęcia, czy to wina softu czy hardware'u. Nie dokonywałem ostatnio żadnych zmian w systemie, więc nie jest to kwestia dołączenia nowego elementu. Jeśli ktoś z Was może mi w jakiś sposob pomóc będę dozgonnie wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam na zasilacz (90%). Podaj dokładną konfigurację komputera. Sprawdź też dokładnie płytę główną czy nie ma na niej uszkodzeń w postaci napuchniętych kondensatorów, itp.

Warto również dokładnie wyczyścić komputer i zasilacz z kurzu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stawiam na zasilacz (90%). Podaj dokładną konfigurację komputera. Sprawdź też dokładnie płytę główną czy nie ma na niej uszkodzeń w postaci napuchniętych kondensatorów, itp.

Warto również dokładnie wyczyścić komputer i zasilacz z kurzu...

No więc...

Na płycie nie widać żadnych uszkodzeń. Dokładnie wyczyściłem wszystkie zakamarki z kurzu i sprawdziłem raz jeszcze wszystkie styki. Zasilacz również dokładnie wyczyściłem od środka, lecz niestety nie przyniosło to żadnych rezultatów. Poniżej konfiguracja systemu:

Athlon 2600+

1024MB RAM (2x256 + 512)

Płyta ECS KT600-A

Karta graficzna Radeon 9200 128MB

Napęd DVD RW+, RW- (LG)

HD: 2 x Samsung (200GB + 120 GB)

Phoenix Bios

Zasilacz Codegen 300W

Nie wiem, czy coś więcej potrzeba.

Takie pytania mi się nasuwają. Czy istnieje jakiś sposób określenia, że uszkodzeniu uległ zasilacz, bądź też płyta ? Ile ewentualnie kosztuje nowy kompatybilny zasilacz ? Co jeszcze mogłoby powodować takie, a nie inne zjawisko?

Edytowane przez mociek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, zasilacz Codegena 300W i płyta ECS'a pod athlona - zły wybór ;) Naprawiałem komputery z tymi płytami (sam miałem jedną) bardzo źle działala. Zaslacz podobnie - mało stabilny, źle trzyma napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Heh, zasilacz Codegena 300W i płyta ECS'a pod athlona - zły wybór ;) Naprawiałem komputery z tymi płytami (sam miałem jedną) bardzo źle działala. Zaslacz podobnie - mało stabilny, źle trzyma napięcia.

Do tej pory naprawdę nie mogłem na ten zestaw narzekać. Przez jakieś 6 lat dobrze mi służył. Szykuję się właśnie do zakupu zasilacza i w zasadzie muszę wybrać pomiędzy jednym z poniższych:

- Fortron/Source FSP350-60MDN

- Fortron/Source (FSP) ATX-300GTF

- ATX 300PP

Z tego co słyszałem, to Fortron robi porządne zasilacze, ale wolałbym poprosić Was o poradę w tej materii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takiej konfiguracji raczej nie ma sensu pchać drogiego zasilacza (no chyba, że planujesz modernizacje to będzie na przyszłość).

Porządna zasiłka => 250-300 zł

Do twojej konfiguracji w zupełności wystarczy: Fortron 550W (z dużym zapasem...)

Można też dostać tańsze wersje Fortronów, ale warto brać tylko te z 12 cm wiatrakiem i UWAGA! rozłączaną wtyczką głównego zasilania 24 pin (tak żeby podłączyć do obecnej konfiguracji czyli odłączyć 4 zbędne piny).

Płyta rzeczywiście nie za dobra... ma słuszną opinię kapryśnej i wadliwej (jak cała marka ECS)...

Z tańszych płyt coś na tym samym chipsecie: np. Gigabyte GA-7VT600 (licytacja)

KUP TERAZ => Gigabyte GA-7VT600

Lepsze płyty to te posiadające jako chipset nForce 2, np.:

ABIT NF7 rev 2.0 + Zalman (licytacja)

ABIT NF7 rev.2.0 - PASYWNE - brak tylnej zaślepki (można dorwać na aukcjach, a może będzie twoja obecna pasować, warto przyjrzeć się rozmieszczeniu portów

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie opłaca się wkładać w tego kompa. Jak chodzi o rozdzielanie 24pinów to można ręcznie z tego 4 piny wyłamać i wtedy jest 20 pinów i 4 osobne :)

Jak chodzi o zasilacz to można kupić zawsze się przyda. Może zasilacz już się "wypracował", bo zasilacze mają wytrzymałość ileś tam godzin.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyłamać? Dobre sobie :D Śmiem twierdzić, że proste to by nie było :P i jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenia całej wtyczki :)

Stąd szuka się zasiłki z patentem odłączanych 4 pinów :) (znaczna większość... choć w tańszych konstrukcjach z tym bywa różnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej, żebym kupił po prostu tego Fortrona FSP350 ? Ma w standardzie 20 pinową wtyczkę, a testy pokazują, że w konfiguracji podobnej do mojej w zupełności sobie daje radę. Mam możliwość kupna tego modelu nowego za ok. 16 złotych [2 dobre piwa :D] (znajomy akurat ma na zbyciu nowy i nie używany dołączony do zestawu, który kupił i od razu upgradeował) i to chyba zda egzamin. Tak jak mówię poprzedni zasilacz o przecież dużo gorszych parametrach wiernie służył mi przez 6 lat, (podczas których naprawdę go nie oszczędzałem) więc uważam, że wzmocniony i solidny Fortron powinien dać sobie radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za taką cenę nic tylko brać :) Do momentu modernizacji sprzętu problemu być nie powinno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...