Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

Radeon 4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy z was słyszał pewnie zapowiedzi tych dwóch radków i po firmie AMD/ATI nie spodziewaliście się zbyt dużo. Ostatnie informacje na temat tych kart dostarczały jednak bardzo ciekawych wiadomości. Karta mająca (według zapewnień) konkurować (mówię tu teraz o 4850) z GF 9600GSO/8800GS oraz (4870) z GF 9600GT oraz 8800GT, okazały się miłym zaskoczeniem dla wszystkich. Otóż w cenie obecnego 8800GT możemy zobaczyć karte mającą wydajnosć... praktycznie równą GF 9800GTX! A więc podkręconemu 8800GTS! Pomimo tego, iż te karty są znacznie droższe, choć ich cena już spadła do 199$ (radek 4850 149$)! Co jest świetną wiadomością nie tylko dla ATI (jako iż wkońcu wydała jakąś dobrą karte), ale także dla fanów nVidii, bo teraz ich karty będą znacznie tańsze ;)

Testy jakie znalazłem znajdują się na PCLabie, jednak dlatego, że im nie wolno za bardzo wierzyć, sprawdziłem na zagranicznych serwisach i rzeczywiście! Karta naprawdę ma taką wydajność:

http://pclab.pl/art32933.html

Teraz tylko czekać na 4870 oraz 4870X2 ;)

Jeśli 4870 będzie w cenie 700zł, może okazać się poważnym konkurentem dla GTX280. Dlaczego? Bo nawet obecnie, w testach na zagranicznych stronach, 2x 4850 w Cross Fire ma wydajność zbliżoną do tego układu. A skoro karta kosztuje ~500zł (no, może ni ejeszcze, ale po premierze cena stanieje napewno ;) - obecnie kosztuje ~560zł) a 2 karty (jak każdy umiejący liczyć człowiek) to daje nam razem 1000zł! I to już jest dość spora konkurencja dla GTX280 którego cena ma wysokość 1600zł. Gdyby Radek 4870 był w cenie ~700zł, a wydajność jej na poziomie 9800GX2... Strach pomyśleć jak wtedy ceny pójdą w dół ;)

Ale dobra... koniec spekulacji... Poczekajmy do oficjalnej premiery kart 4850 oraz 4870 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh zawsze miałem dziwne spostrzeżenie na radeony 4850/4870 . Mają wydajność jak loteria . W jednej grze mają niską wydajność, a w innych taką, że 9800GTX jest gorszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wina 2 czynników.

1. Sterowników - które niedługo wyjdą poprawione.

2. Tego, że dużo gier jest optymalizowanych pod Nvidie.

Ale sytuacja u ATI zacznie się już niedługo poprawiać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby Ati miało kasę na te optymalizację. Bo może być tak, że nvidia może dać więcej za takie optymalizacje od Ati, bo nvidia ładnie się przez 4 lata dorobiła po upadku finansowym na kartach GF z serii FX. Zobaczymy jak to wyjdzie.

EDIT:

Już na egiełda testy idą http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4311 lecz nie ma wszystkich jest w trakcie "dobudowywania"

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://hotimg12.fotki.com/a/79_185/181_233/11.jpg - pierwsze testy 4870, jak widać, w większośći bije na głowe (albo ma identyczną wydajność) jak GTX260 - a 4870 kosztuje tylko 700zł! Edytowane przez sorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATi swoimi radeonami kombinuje jak polepszyć karrierę. Ciekawe kiedy naprawią przeróżne problemy w grach, na których trza namyśleć się, żeby było stabilnie. Jak narazie wydajność zwiększają w grach dzięki nowym sterom:)

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mu się to udaje ;) Wiele osób stara się kupić obecnie 4850, ba wiele chce sprzedać swoje 8800GT dla tej karty! Te karty naprawdę są świetne. A wiele zapowiada się na to. Że 4870X2 lub w cross fire pobije ceną i wydajnością GTX280 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że taka zmiana karty graficznej trzeba dostosować do tego w jakie gry się gra. Bo w niektórych sytuacjach nawet Radeon 4850 jest niewiele gorszy od 8800GT. Ja bym zmienił na powracają czasy radosława 9800 . Przecież to było coś :)

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie od radka 9000 wszystko się zaczeło ;) Ta karta była lepsza od GF5500 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy by mnie się opłaciło sprzedać tą kartę(sygnatura) i dopłacić do 4850 ? (po zakupie nowej płyty głownej )

Zauważyłem, że oprócz shaderów radeon 4850 ma więcej jednostek TMU.

Radeon HD 3850 mial 16TMU/16ROP a radeon 4850 na 40TMU/16ROP. Więc nie dziwię się, że troche lepiej z AA sobie radzi.

A Radoen 4850 Crossfire dzięki temu pokonuje nawet GTX 280 (nie zawsze, ale pokonuje) ! Licząc 160x2(800x2) jednostek 40x2 TMU 16x2 ROP. Więc nie dziwne, że go pokonuję. Test na IN4.pl widziałem z tym http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=468

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...