Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Jawtek

Muzyka

Muzyka  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który z gatunków muzycznych jest twoim ulubionym?

• Metal
      3
    • Rock
      7
    • Reggae
      2
    • Hip-Hop
      1
    • Jazz
      0
    • Blues
      0
    • Pop
      0
    • Disco Polo
      1
    • Techno
      1
    • Muzyka Symfoniczna
      0
    • Inny
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na ogólnym temacie muzycznym na naszym forum :)

Zapraszam do szerokiej dyskusji na temat muzyki:

Zachęcam do zagłosowania w sondzie, w celu wyłonienia najpopularniejszego gatunku muzycznego wśród naszych użytkowników.

Piszcie czego właśnie w tej chwili słuchacie, dlaczego akurat tego, wypowiadajcie się na temat innych gatunków muzyki :)

Zapraszam do dyskusji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja słucham glównie szerokopojętego metalu ;) Od True Norwegian Black/Gothic Metal (a w sumie to Extreme Heavy metal) takich zespołów jak Cradle Of Filth. Po raczej klasyczne i naprawdę świetne piosenki Iron Maiden ;) Lubię też lżejsze formy metalu takie jak System Of A down czy Guano Apes ;) Przepadam za hard rockiem takim jak AC/DC oraz rockiem np. Guns N' Roses ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choć żadną dobrą muzyką nie pogardzę, głównym gatunkiem brzmiącym w moich głośnikach jest reggae :) Żeby nie było - nie identyfikuje się z wolnościowymi i rastafariańskimi poglądami wielu reggae'owych wykonawców, tym nie mniej muzyka naprawdę mi się podoba. Od klasyki pokroju Boba Marleya do wielu polskich bandów (Vavamuffin, Natural Dread Killaz etc.)

Liczę, że nie jestem jedynym fanem reggae na forum? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fanem może i tak... Ale napewno nie jako jedyny sluchasz (a właściwie znasz) Boba Marleya ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aerosmith. Guns N' Roses. Doda - Diamond Bitch (zajebista płyta). Chylińska. Ania Dąbrowska. Michael Jackson, Wilki. LP i Jackson. Em(o)nem i 50 cent. Itp. itd. ;)

A! - no i soundtrack z Prison Break w wykonaniu Romana Djawadi. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Proszę jeszcze jedną opcję w ankiecie Metal/Rock/Jazz ;P żeby to się z jednym gatunkiem utożsamić...nigdy nie potrafiłem. W dzieciństwie to nawet za Brit się szalało a teraz zdarzy się Backstreet Boysów na playliste wrzucić. Ale poza tym to wiadomo, że Jackson jest królem ;) A Gunsi wymiatają, ale jak Ray Charles zapuka w klawisze to normalnie latam po mieszkaniu :D

P.S. Aerosmith...mhm też w guście. No i się tak miło z Armageddonem kojarzą. Wczoraj oglądałem i wiecie co? Dopiero teraz się zorientowałem skąd te gęby w Prison Break takie znajome się wydawały...Mahone, Ambruzzi...czy jak mu tam było...śmietanka PB z Armageddonu wyjęta :) Ale okey...off topa robie, sorki ;)

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że TECHNO! :D

Choć ja bym to rozbił bardziej, mniej więcej tak:

Techno - Schranz - Acid / Minimal - Detroit - Tech-House / Electro / Trance - Tech-Trance / Nrg - Hard Nrg - Hard House / Progressive / Drum and Bass / Breakbeat - Breaks / House / Chillout - Nu Jazz - Downtempo - Ambient - Trip-Hop / Industrial - Experimental / Goa - Psychedelic / Hardcore :P

Każdy z wymienionych gatunków diametralnie różni się od pozostałych ;) więc nazywanie tego wszystkiego popularnie 'technem' to ogromne uogólnienie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, gdyby można było dać 100 opcji w ankiecie to może i bym dał ;) Poza tym, z nazw które wymieniłeś cokolwiek mówią mi może z 3,4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zanaczyłem inny - dlaczego?

bo nie mam ulubionego stylu muzycznego...

ogólnie podobają mi się piosenki przy których można sobie fajnie potańczyć np; disco foxa, quickstep'a itp ;)

więc ogólnie pop, techno, dance i oczywiście disco polo!

ale to nieznaczy, że jakiś fajny utwór np; z hip hopu jest zdyskalifikowany na starcie - jeśli jest fajny to rówież znajdzie miejsce na mojej playliście w winampie :) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i oczywiście disco polo!

To żart czy nie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę ;) Mój qmpel się ostatnio wkurzył po tym, jak mu odwołali galę Disco Polo w Spodku z powodu małej liczby chętnych. Musiał iść po zwrot kasy za bilety. A mieli iść ekipą kilkunastoosobową... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To żart czy nie? :)

oczywiście, że nie... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że w ankiecie wybrać można tylko jedną pozycję :)

Zaznaczyłem Hip-Hop, bo utożsamiam się z tą kulturą (Rap to gatunek muzyczny, nie hip-hop :)), choć Reggae mam czesto w słuchawkach (tak, tak - może nie jestem typowym Rasta, ale wiele rzeczy propagowanych przez wyznawców Rastafari popieram i praktykuję :)). Trzeba też umieć rozgraniczyć dobry rap od blokersowego pierdo***nia o głupotach, nie mających kszty przekazu. Wiele osób uważa hiphopowców za półmózgich zwyrodnialców stawiając ich na równi z 'ziomkami z pod trzepaka' krojącymi przechodniów.

Żeby jednak nie rozwijać tego drażliwego dla mnie tematu pochwalę się, że głównie słucham poprostu tego co mi się spodoba tak więc moje uznanie zdobyły takie zespoły, jak: Disturbed, P.O.D., Limp Bizkit, Papa Roach, Blindside, Red Hot Chilli Peappers, SoaD czy Marlin Manson (tak wiem, to nie zespół :P).

Rap: Paktofonika, Kaliber 44, PUP, Luc & Rah, Fokus, Projektor, Cira/Nikon, Hukos, Trzeci Wymiar, Śliwka Tuitam, Pijani Powietrzem, O.S.T.R., Afu - ra i tak naprawdę wiele, wiele więcej ^^ Ciężko wszystkich wymienić :)

Reggae: głównie Gentleman, Ky-manie Marley, Damien Marley, Bob Marley, Vavamuffin, Natural Dread Killaz, Indios Bravos, Jamal, Grubson

A wszystkim, którzy lubią rap i reggae, tudzież 'pozytywny-rap' zachęcam do przesłuchania tracków Promoe, szwedzkiego rapera z grupy Looptroop, w szczególności mój ulubiony - 'These Walls Don't Lie'.

Yo and Jah bless ya! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rap to gatunek muzyczny, nie hip-hop

Wiem o tym, choć przez media, które stosują często takie uogólnienie wielu ludzi zwykło nazywać muzykę Hip-Hopem.

wiele rzeczy propagowanych przez wyznawców Rastafari popieram i praktykuję

Domyślam się o co chodzi :D Czyżby o to czym pochwalił się niedawno nasz premier? <Ganja>

Gentleman, Ky-manie Marley, Damien Marley, Bob Marley, Vavamuffin, Natural Dread Killaz, Indios Bravos, Jamal

Czuje się jak w domu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. Nie chodziło mi tu akurat o palenie marihuany. Rastafari nie narzuca tego, jest to tylko dodatek, który nie jest obowiązkowy. Pali ten kto chce. Chodziło mi tu o ogólny światopogląd - walka o pokój, szanowanie praw natury, zakorzeniony spokój wewnętrzny, którym zarażają innych oraz głęboka wiara w Jahwe (jakże odmienna od tej chrześcijańskiej, a jednak równie prawdziwa - w sumie Rasta modlą się do tego samego Boga). :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w sumie Rasta modlą się do tego samego Boga

Choć gdybyś im to powiedział, nie zgodzili by się z powodu ich anty-watykańskiego nastawienia, z którym się osobiście nie zgadzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda, ale nie ulega wątpliwości, że ta religia wykształciła się na podstawie pierwszych Bilbii. Ja osobiście nic do Watykanu nie mam, bo poprostu nie interesuje mnie zament wokół kościoła chrześcijańskiego. Jestem wierzący, ba nawet praktykujący, ale przesadny fanatyzm lub istne przywiązanie do dóbr materialnych prezentowane przez większość księży poprostu mnie odrzuca (nie obrażając tu nikogo, oczywiście). No skończmy ten OT :P Bo temat miał być o muzyce, a zrobiła się religijna pogadanka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, choć o muzyce dyskutować tu jak najbardziej należy :) Tak czy siak - reggae rlz! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem jak najbardziej za, aczkolwiek nie tylko Reggae :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sean Paul. Nie mam więcej pytań. :)

Ani sugestii. ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szau Pau xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WTF Xardas?! Co to jest :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to co? Majstersztyks :P

BTW. Nie słuchałem :) Widząc sam tytuł stwierdziłem, że nie warto :P Nie moje klimaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dodam coś od siebiebie jeszcze w tym temacie - Steel Pulse :] Kto chce niech sprawdzi, naprawdę konkretne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...