Roman 0 Napisano 3 Kwiecień 2008 Wujek „dobra rada”, czyli – czy warto kupić GeForce 8800 GTS 512MB oraz 9800 GX2. Zbiór cennych i jak zwykle celnych ocen odnośnie sytuacji ogólnej oraz próba symulacji faktów jeszcze niedokonanych. GeForce 9800 GTX, – dlaczego nie warto kupować. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie sądziłem, że będę tak zdecydowanie odradzał komukolwiek zakup tej karty, gdyż podobnie jak inni również uważałem, że seria kart 9800 poza oczywiście wyśrubowaną ceną będzie oferowała równie wyśrubowaną wydajnością. Moje oczekiwania, co do wydajności tych kart nie były spowodowane wyciekami, co do wyjątkowych specyfikacji układów z serii 9800 jednak nadzieją, że ATI zamierza wypuścić układ, który będzie dysponował, co najmniej taką mocą obliczeniową, co „potwory wydajności” ze stajni Nvidii. Konkurencja miedzy tymi dwoma gigantami w dziedzinie produkcji kart graficznych może dać graczom jako takie nadzieje, że kolejne premiery kart graficznych nie będą aż tak przesadnie drogie a wydajność tychże kart zrekompensuje może w jakimś nawet najmniejszym stopniu ich cenę. Wydanie kwoty 2000 zł, czyli co by tu nie mówić nie małych przecież pieniędzy i mieć pewność, że jest to wydatek, który pozwoli nam być może przez następny rok nie martwic się aż tak o wydajność w grach dla wielu jest wart wydania takiej sumy pieniędzy. Choć bardzo możliwe, że przesadziłam. Rok wydaje się być jedynie chwilą wręcz niezmiernie trudną do zmierzenia, jeżeli mowa o kartach graficznych, które z „potworów wydajności” często już po paru miesiącach zmieniają się w „lokatorów” do „eksmisji”, aby ich miejsce zajął nowy „potwór wydajności”. Wielu z was może zadać sobie jedno fundamentalne pytanie, – dlaczego pisze o rzeczach oczywistych? Zrobiłem to, dlatego aby uzmysłowić wam (tym, którzy z pieniędzmi się liczą), że nie warto kupować karty graficznej, która tylko teoretycznie jest warta tych pieniędzy, jakie trzeba wydać, aby stać się jej właścicielem. Mam tu na myśli GeForce 9800 GTX. On jak i wydajniejszy 9800 GX2 miały królować wydajnością w sposób zdecydowany nad pozostałymi kartami graficznymi, jednak o ile o 9800 GX2 można powiedzieć, że rzeczywiście jest w sposób zauważalny wydajniejszy od 8800 Ultra tak o 9800 GTX tego samego powiedzieć nie można. GX2 miał być potworem wydajności – nie jest. Oczywiście na tle obecnie dostępnych kart graficznych jest liderem wydajności jednak miała to być rewolucja w wydajności a nie ewolucja, która nie jest warta wydawania 2000 złotych. Jeżeli jednak ktoś z pieniędzmi się nie liczy to prawdopodobnie ta kartę zakupi i broniąc się przed spadającą samooceną wynikająca z faktu, że wzrost wydajności nie był wart tych pieniędzy zawsze może powiedzieć, że na niektórych wykresach widać „dosyć” wyraźnie, że GX2 góruje nad 8800 ultra. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej z GTX. Dlaczego? Otóż jego cena wynosi 1100 – 1300 zł. Natomiast cena 8800 GTS 512MB wynosi około 800-900 zł. Cena znacząco różna (cały czas podkreślam, że myśli te nie kieruje do tych, co zamiast papierem toaletowym pieniędzmi się podcierają) a wydajność praktycznie ta sama, – aby się o tym przekonać konieczne jest sporządzenie wykresów i ich porównanie. Podkręcony 8800 GTS 512MB, (czego nie polecam, ponieważ dwa modele tych samych kart tej samej firmy mogą podkręcać się różnie – pierwsza może być podatna na podkręcania, druga może się spalić) jest szybszy od 9800 GTX. Mój długi wstęp byś jeno po to, aby uzmysłowić wam, że pod „przykrywką” 9800 GTX, która cały czas jawiła się jako milowy krok w wydajności nie kryje się wydajność, która uzasadniałaby tą cenę. Mówiąc jeszcze prościej – zakup karty 9800 GTX nie da wam wydajności, jaką obiecywano, a nowy „szyld” jest jedynie zabiegiem marketingowym, którym karmiono przed datą premiery wielu, aby teraz ci, gdy tylko one staną się dostępne stali się ich właścicielami. Jeszcze inaczej – musisz kupić grafikę dziś? Kup 8800 GTS 512MB – wydajnościowo na tle kart w jej segmencie cenowym wygląda bardzo kusząco, jednak, jeżeli chodzi o ogóle zestawienie cena/wydajność moja nota to, NDST. Dla tych, co chcą się dowiedzieć czegoś więcej na temat 8800 GTS 512MB odsyłam do mojego wcześniejszego artykułu – „Wujek „dobra rada”, czyli – czy warto kupić GeForce, 8800 GTS 512MB oraz 9800 GX2.” Core2 Quad Q9450 – dlaczego warto. Tu będzie krótko, bo sprawa jest niezwykle prosta. Warto kupić gdyż procesor ten posiada 12MB Cash, ponadto jest zrobiony w technologicznym, 45 nm co oznacza, ( co trudno sobie właściwie wyobrazić), że ten nowy procesor, intela będzie jeszcze bardziej podatny na podkręcanie. Cztery rdzenie, ogromna pamięć podręczną oraz prędkość, jaka można tu uzyskać ( ja uzyskałem 3,6G) powoduje, że procesor ten nie zawiedzie was ( w przeciwieństwie do kart graficznych) przez naprawdę długi okres czasu. Bo kto z nas w tym samym czasie uruchamia cztery zasobożerne procesy? Ponadto należy podziękować firmie AMD. Dlaczego? Otóż wypuściła ona procesor, Phenom którego oczywiście nie polecam, ale jednak wykonała krok mający na celu dorównanie procesorom, Intela (inna sprawa, że jej to nie wyszło), co zawsze jest z korzyścią dla nabywców procesorów Intel bądź AMD. *Bonus* Już niedługo udostępnie mój gameplay Far Cry 2 Beta. Na serwisie youtube można obejzec krótka zapowiedz: http://www.youtube.com/watch?v=gMlSK75qKlU Zbiór cennych i jak zwykle celnych ocen odnośnie sytuacji ogólnej oraz próba symulacji faktów jeszcze niedokonanych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 5 Kwiecień 2008 to ma być jakiś artykuł? jeżeli tak to wiedz, że najpierw trzeba dołaczyć się do jakieś redakcji a potem tworzyć. A wnioski czy warto kupić należy czytelnikom zostawić mały odpoczynek od forum? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 5 Kwiecień 2008 Dlaczego? Pisze co myśli i co uważa i dobrze, że pisze takie "artykuły" bo chociaż udziela się na forum Całkowicie popieram pogląd na Quady jednak są one troche zbyt drogie by kupować je w tym momencie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jawtek 1 Napisano 5 Kwiecień 2008 Rozumiem, że Roman chce pomóc użytkownikom w ewentualnym wyborze karty i szanuję to, że napisał coś takiego na naszym forum. A to czy zgadzam się z zawartymi w nim tezami to już inna sprawa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 5 Kwiecień 2008 No i w sumie po to to pisze Forum jest od wymiany poglądów i Roman przedstawia nam owe poglądy - z którymi nie zawsze musimy się zgadzać, ale powinniśmy szanować jego zdanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 5 Kwiecień 2008 Brawo Milans! Reszta... no comment (tak powinienem napisać), ale zlituje się nad wami... Nie wiem czy nie widać, ale po: 1. TAKI SAM TEMAT jak niżej... nieco zmieniona treść? Flood, Trolowanie? 2. Nieco inna treść... 3. Quad? CO to ma do tego co jest w nagłówku? He? No i działu? 4. Jak to ma być tekst to więcej w nim HAOSu niż tekstu... [...] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 5 Kwiecień 2008 Heh, jak nikt nie pisze na forum to się martwicie, a jak w końcu ktoś wejdzie, napisze coś cokolwiek na forum potrzebnego to już po nim wieszacie psy. Co do Quada to cóż, mógłby zrobić nowy dział w procesorach i co? Wtedy byście marudzili, że robi za dużo tematów ' I potem się dziwicie, że na PCCentre tak mało osób zostaje - żal.pl po prostu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 5 Kwiecień 2008 Uśmiecham się do Ciebie Bo tylko to ma sens Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jawtek 1 Napisano 5 Kwiecień 2008 Heh, jak nikt nie pisze na forum to się martwicie, a jak w końcu ktoś wejdzie, napisze coś cokolwiek na forum potrzebnego to już po nim wieszacie psy. Co do Quada to cóż, mógłby zrobić nowy dział w procesorach i co? Wtedy byście marudzili, że robi za dużo tematów ' I potem się dziwicie, że na PCCentre tak mało osób zostaje - żal.pl po prostu Sorek przesadza Gdy ktoś umieszcza temat w złym dziale należy go upomnieć, nie ma to nic wspólnego z zostawaniem userów na forum Brawo Milans! Reszta... no comment (tak powinienem napisać), ale zlituje się nad wami... Nie wiem czy nie widać, ale po: 1. TAKI SAM TEMAT jak niżej... nieco zmieniona treść? Flood, Trolowanie? 2. Nieco inna treść... 3. Quad? CO to ma do tego co jest w nagłówku? He? No i działu? 4. Jak to ma być tekst to więcej w nim HAOSu niż tekstu... O tych procach to faktycznie nie ten dział, a reszta - jeśli Roman chce, to niech pisze takie 'poradniki' nie ma co się bulwersować Ale zrobił się niezły offtop, dlatego proponuje zostawić ten temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 6 Kwiecień 2008 racja - niech pisze ^^ prawda jest taka, że nie mozna tego traktować jako artykułu gdyż prawdziwosc faktów oraz opinie o produktach nie są obiektywne - to tak jakbysice słuchali wiadomosci w Radiu Maryja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chicek 0 Napisano 6 Kwiecień 2008 (edytowane) 9800 GX2 > 2x 8800GT na jednym slocie......... dziekuje za takie "innowacje" 9800GTX ktory w testach jest na poziomie 8800GTS lub GTX albo ma bardzo niewielka przewage..... nie dziekuje 8800GTS 512MB, dorba karta za dobre pieniadze, jestem za. Albo czekac na nowosci od zielonych. Bo odsmażane kotlety, nowe karty ktore sa zlepka 2 starych czy GTXy ktore tak naprawde powinny sie nazywac GT lub GTS to w moim przekonaniu nie ma zbyt wielkiego sensu. No chyba ze potanieja jeszcze to mozna by sie zastanawiac. Wraz z zmniejszajaca sie cena 9800GTX zbliża sie do progu opłacalnosci. Ale po seri 9 spodziewalismy sie nowych układów a nie tych samych z nieco innymi taktowaniami itp Edytowane 6 Kwiecień 2008 przez chicek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor pisze, że aby wypowiadać się na temat wydajności obu kart należy zamieścić wykresy...więc gdzie one są?! Poza tym od dawna było wiadome, że 9-tki to 8-mki z nowymi cyferkami, więc nie wiem po co się rozwodzić nad kwestią wydajności, dał się chłopak naciągnąć na reklamy i tyle. Rozwiązanie? Sprzedać innemu napaleńcowi a kupić porządną grafikę za 2x taniej. Tak Quada opłaca się kupić ale jest za drogi...no to chyba jednak się nie opłaca co? Niech by to zrobił porządnie, z wykresami, danymi, zdjęciami...i jakimś ogólnym sensem to okey. Z przyjemnością przyjmiemy i poczytamy, ale nie coś takiego, zwyczajne przemyślenia przedstawione kumplowi z podwórka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach