Roman 0 Napisano 29 Marzec 2008 Wujek „dobra rada”, czyli – czy warto kupić GeForce 8800 GTS 512MB oraz 9800 GX2. Zbiór cennych i jak zwykle celnych ocen odnośnie sytuacji ogólnej oraz próba symulacji faktów jeszcze niedokonanych. Jako że dostaje masę mejli z pytaniami odnośnie opłacalności zakupu GeForce 8800 GTS 512MB oraz najnowszego 9800 GX2 postanawiam umieszczać w tym dziale kilka jak zwykle cennych i trafnych uwag, które mam nadzieje rozjaśnią wam dylemat w stylu: „ Czekać z zakupem grafiki czy kupić już dziś?”. Może dzięki temu przedsięwzięciu moja skrzynka odbiorcza, chociaż nieznacznie zostanie odciążona. Pragnę zaznaczyć, że nie będę odpisywał ze względu na brak czasu wolnego. Do rzeczy… GeForce 8800 GTS 512MB – czy warto. To zależy czy liczysz się z pieniędzmi. Jeżeli odpowiedz jest negatywna to kup GeForce 9800 GX2. Jeżeli jednak z pieniędzmi się liczysz to twój dylemat odnośnie 8800 GTS jest jak najbardziej na miejscu. 8800 GTS posiada obecnie dość interesujący stosunek ceny do wydajności – szkoda, że jedynie na tle pozostałych kart. Oczywiście gdyby ATI prowadziło nieco agresywniej swoją politykę (bądź gdyby przybył na tej arenie zmagań kart graficznych trzeci „gracz”) sytuacja wyglądałaby znacznie mniej różowo – dla producentów natomiast znacznie optymistyczniej – dla potencjalnych klientów. Jednakże, jaka sytuacja jest widzi niemalże każdy, co chce wydać na kartę grafiki kwotę większą jak 300 zł. Wracając jednak do tematu. Odradzam zakup 8800 GTS w tym momencie. Dlaczego? Otóż jest to karta już na starcie przestarzała. Jeżeli na rynku jest już gra (Crysis), która powoduje, że po zakupie karty graficznej za cenę oscylującą w granicach 800 – 900 zł jesteśmy zmuszeni zrezygnować z najwyższych ustawień i wysokich rozdzielczości to wniosek może być tylko jeden (słuszny) gry powinni bardziej optymalizować. Jednak dopóki robić tego nie będą jak należy dobrze mieć taka kartę graficzną, która dana grę uruchomi na ustawieniach bynajmniej nie średnich, (bo cena karty do „średnich” nie należała). Krótko mówiąc wydając coś około 1000 zł oczekujemy, czego więcej jak 30 fps w porywach na wysokich ustawieniach. Oczywiście można zrezygnować z wysokich rozdzielczości i ustawić wszystko na full albo ustawić wszystko na med, a rozdziałkę nieco wywindować w górę. Tylko taka prowizorka mającą miejsce zaraz po zakupie nie taniej przecież karty graficznej obniża samoocenę właściciela owej karty. Co zrobić? Poczekać. Nie do przyjęcia jest wydanie tak dużych pieniędzy i decydować się na kompromisy w grze, która nie będzie wyjątkiem, jeżeli chodzi o wymagania sprzętowe (już wkrótce ma miejsce premiera Far Cry 2, zaraz powiem, co rozumiem poprzez „wkrótce”). Już niedługo powinny pojawić się nowe procesory intela posiadające naprawdę dużą pamięć podręczną. Nie zachęcam bynajmniej do zakupu akurat tych najnowszych produktów Intela. Pragnę jedynie doradzić, aby ci, co planują zakup C2D uczynili to za 2 góra 3 miesiące gdyż wtedy będzie miała miejsce premiera najnowszych procesorów oraz radykalna obniżka „starych” procesorów C2D. Mówię o tym, dlatego że data premiery nowych procesorów pokryje się z data premiery nowego GeForca (znacznie wydajniejszego od 9800 GX2). To oznacza, że można stać się posiadaczem dużo tańszego procesora (np. C2D 2.6 G 6 MB, Cash) oraz karty graficznej już za cenę, którą można od biedy przełknąć. Czym innym jest zakup karty za 1000 zł i narzekanie, że nie można odpalić danej, gdy na maksymalnych szczegółach bez widoku radykalnego spadku fps a czym innym jest niedosyt wynikający z faktu, że oczekiwano większej ilości fps na danych ustawieniach, gdy ta sama karta grafiki kosztowała 500 zł. W skrócie – polecam zakup GeForca 8800 GTS 512MB w momencie, gdy wyjdą nowe procesory intela gdyż data ta najprawdopodobniej zbiegnie się z premierą nowych kart, GeForce. Dodatkowo oprócz radykalnie obniżonej ceny 8800 GTS można się pokusić o zakup C2D, (jeżeli ktoś prze omyłkę kupił AMD). Ponadto premiera Far Cry 2 będzie miała miejsce blisko daty premiery nowych kart GeForce. Jest to rozwiązanie optymalne dla kogoś, kto nie posiada pieniędzy w ilości takiej, która pozwalałaby mu się nimi podcierać. Już całkowicie na koniec odnośnie 8800 GTS – świadomość, że udało się zakupić grafikę o dobrym stosunku cena/wydajność raczej blednie, gdy zdamy sobie sprawę, że w Crysis nie przekroczymy bariery 40 fps chcąc zobaczyć na własnym monitorze to, co oglądaliśmy jakiś rok temu, gdy firma crytek udostępniała a to w postaci zdjęć czy krótkich filmików wizje gry, która wykorzystywać miała jako jedna z najnowszych dx10. Dołujące. To ostatnie to była jedynie cenna i trafna ocena sytuacji ogólnej. GeForce 9800 GX2 – czy warto. Jeżeli zadajesz sobie takie pytanie to znaczy, że z pieniędzmi nie liczysz się wcale. Dlatego nie powiem ci, że 9800 nie oferuje takiej wydajności, jaką miał prezentować, że gdy włączymy AA to dzieje się z nim a konkretnie z fps cos „nie tak”. Nie powiem również innych zbędnych detali, bo ty z pieniędzmi się nie liczysz. Dlatego nie tyle cenna, ale wymagana dla potrzeb tej odpowiedzi rada jest następująca – zakup 2x 9800 w SLI. Uzyskasz spora ilość fps na tle pozostałych tańszych kart, ale skandalicznie niską w stosunku do wydanych pieniędzy. Mam nadzieje, że ci, co dylemat odnośnie 8800 GTS mieli już go nie mają a ci, co mimo powyższego tekstu nadal go mają ma odpowiedz jest prosta, – gdy dziś zakupisz 8800 GTS-s dylemat twój miejscem z rozczarowaniem nieuchronnie się zamieni. Pozdrawiam. Zbiór cennych i jak zwykle celnych ocen odnośnie sytuacji ogólnej oraz próba symulacji faktów jeszcze niedokonanych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 30 Marzec 2008 bla bla bla. 8800GTS może nie, ale 8800GT to naprawde dobre karty. Nikt nie Kaze grac w Crysis przy max ustawieniach. Zreszta od niepamiętnych czasów było tak, że najnowsze gry sprawiały zadyszkę nawet najszybszym kartą. Facrcray i GF 5700, Doom3 i radeon 9800... Dodatkowo warto zauważyć, że do niedawna cen kart z njwyzszej półki wynosiła 2500 zł a teraz z 3x mniej mozna juz kupić naprawdę przyzwoity akcelertor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jawtek 1 Napisano 30 Marzec 2008 Poza tym, po premierze GF 9600GT w Crysisa na wysokich detalach można grać na karcie na 500zł Ogólnie to zgadzam się z Milansem (o dziwo ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 30 Marzec 2008 No proszę... ciągle opierasz się tlyko na Crysisie którego grafa wcale nie robi na mnie takiego wrażenia nawetna full detalach jak np. w Assassins Creed czy Bioshocku - a obie te gry chodzą mi na full detalach przy AAx4 z 30fps'ami... Poza tym, Crysis to poprostu dobry benhmark... dla mnie to nie jest super gra w którą warto zagrać... Sprawdza wydajność karty i tyle. 8800GT oraz 8800GTS mają najlepszą jakość/cene. I jeśli kupować teraz kartę, to właśnie je. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jawtek 1 Napisano 30 Marzec 2008 No proszę... ciągle opierasz się tlyko na Crysisie którego grafa wcale nie robi na mnie takiego wrażenia nawetna full detalach jak np. w Assassins Creed czy Bioshocku - a obie te gry chodzą mi na full detalach przy AAx4 z 30fps'ami... Poza tym, Crysis to poprostu dobry benhmark... dla mnie to nie jest super gra w którą warto zagrać... Sprawdza wydajność karty i tyle. 8800GT oraz 8800GTS mają najlepszą jakość/cene. I jeśli kupować teraz kartę, to właśnie je. Sorek: Jeśli na jakiejś karcie, Crysis działa dobrze, to można uznać, że karta ta jest dobra i poradzi sobie także w innych grach, dlatego wydajność grafy warto mierzyć właśnie za pomocą Crysisa. IMO jeśli na kartę można wydać ok 500zł, to 9600GT jest najlepszym rozwiązaniem, natomiast jeśli na grafę przeznaczasz ok 900zł to wtedy najlepszym wyjściem jest 8800GTS 512. 8800GT to oczywiście wciąż dobra karta i nie ma potrzeby wymieniać jej w najbliższym czasie. P.S. Benchmark a nie benhmark Roman: Niewiele pomaga w wyborze sprzętu rada typu ''teraz nie opłaca się kupować kompa, kup za pół roku'' Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 30 Marzec 2008 Tak, ale nie można opierać wydajności karty tylko na jednym teście Na nią składa się wiele czynników i na różnych kartach graficznych gry różnie działają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jawtek 1 Napisano 30 Marzec 2008 Oczywiście, że nie, choć Crysis jest (i będzie jeszcze długo) wyznacznikiem wydajności kart graficznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kraven77 0 Napisano 10 Czerwiec 2008 Witam. Przeczytałem post "Romana" i najpierw napisze że podzielam zdanie "Jawteka" parady w stylu "nie kupuj kompa teraz tylko za pół roku bo stanieje" i to nie zależnie czy jest to podzespół jakiś czy cały zestaw jest co najmniej nie na miejscu. Wszyscy nie da się ukryć zauważyli że sprzęt bardzo potaniał. Kilka dni temu ja złożyłem swoją bestię w Berlińskim sklepie komputerowym za 1200 euro właśnie z kartą 9800GX2 i zasilaczem Tagana 900 watt. Karta kosztowała mnie 1490PLN a w Polsce za ten model musiałbym zapłacić 1790 i więcej. Karta jest firmy EVGA i ma zegary 675 rdzeń i 2100 pamięć edycja SSC. Moją pasją jest Hardware i gry. Ludzie dzisiaj też już mało nie zarabiają więc kupno nawet takiej karty nie jest katastrofą finansową. Oczywiście są i tacy których nie stać lub mają inne ważniejsze wydatki, rozumiem i szanuje.Wiadomo że spekulacje w stylu "stosunek wydajności do ceny będą zawsze", ale przyznacie w końcu rację że jeśli chcemy wydajną grafikę która ma pokazać magiczne 25 fps w najlepszych detalach i w najwyższych rozdzielczościach no nie ma przebacz ,musimy trochę kasy wywalić i na pewno rozumieją to właśnie ci ludzie którzy nie mają tyle pieniędzy. Teraz jeszcze co do wydajności drogi "Romanie" chciałem Cię zapytać czy miałeś tę kartę w rękach czy testowałeś ją sam czy opierasz się tylko na tym co wyczytałeś z czasopism lub w sieci na temat 9800GX2?. Bez urazu i z całym szacunkiem ,co do twojej wiedzy nie mam najmniejszych wątpliwości że takową posiadasz. Karta jest absolutnie rewelacyjna w testach i w grach i to nie dlatego że ją mam i chce zareklamować po prostu taka jest. Oczywiście nie ma róży bez kolców jak to mówią , piszesz że włączając AA dzieją się dziwne rzeczy z fps no niczego takiego nie zauważyłem a naprawdę jestem na fps i artefakty bardzo wyczulony cenię sobie jakość wyświetlanego obrazu i płynność. Jeśli te błędy z czegoś wynikają ,to wynikają o czym jestem przekonany że z nie dopracowanych sterowników z jednej strony,a z drugiej z nie dopracowanych silników graficznych w grach, o czym nie wspomniałeś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach