Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
krebidas

Czy vista home basic będzie działać na moim komputerze?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już napisałem w temacie mam pytanie czy vista home basic będzie normalnie dziłać na moim komputerze i będzie można korzystać z gier??

AMD sempron 3000+

Procesor: 1.8GHz

2x 512 MB ram

karta graficzna:ati readon 9250

płyta główna:Gigabyte GA-K8NSC-939

Proszę o szybką odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działać będzie... ale bez aero...

Co do gier... to zależy już od gry, a nie od systemu (no może minimalnie...)

P.S. Czemu Vista?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę darować sobie vistę z takimi parametrami i zainstalować XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przychylam się do zdania Qby - bez 2 GB RAM-u nie warto pakować się w Vistę. A biorąc pod uwagę, że masz słabą kartę graficzną - Aero (odpowiedzialne za wygląd systemu) może mieć zły wpływ na wydajność i i tak wybierzesz standardowy wygląd (i pamiętaj, że w Home Basic nie ma Aero Glass - czyli skórki z półprzeźroczystością i rozmywaniem tego, co znajduje się pod oknem => jest tylko zwykłe Aero).

I głowa do góry - wiele nie tracisz, bo Vista to żadna wielka rewolucja :) Polecam na razie XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja mam już viste tylko wacham się ją zainstalować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.w.

Skoro jednak masz to będzie Ci działać, wyłącz tylko zbędne rzeczy ( jak np. Aero) i będzie Ci ?śmigać ( :o )

Tutaj masz narzędzie które sprawdza wydajność komputera aby przerzucić się na Viste: http://www.microsoft.com/downloads/details...;displaylang=en

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u góry pisało że moge uruchomić system vista home basic wszysto ok nie wymaga zmiany karty graficznej tylko niektóre sterowniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz to instaluj - licz się jednak z tym, że przy tym komputerze system - jak już pisali koledzy wyżej - system może chodzić trochę mułowato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co zmienić żeby go nie przymulało???? B) B)

Edytowane przez krebidas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM dokupić, a i nowa karta graf. by się przydała. Jednak imho nie warto, lepiej za jakiś czas całego kompa zmienić. Tym bardziej, że jak już wyżej zostało napisane - Vista wcale taka rewelacyjna nie jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek wyłącz Aero, nie pozwól aby wraz z uruchomieniem komputera ładowały się aplikacje. Warto też przejrzeć usługi i wyłączyć te zbędne. Wąskim gardłem w Twoim komputerze jest pamięć dlatego musisz ją oszczędzać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile tej pamieci musze mieć??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2Gb do Visty by się przydało ;) Ale nie oszukujmy się - w twoim przypadku, do spokojnej pracy i gry na Viscie potrzebna jest wymiana całego kompa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzajcie - do pracy, funkcjonowanie taki sprzęt wystarczy. Do grania - zdecydowanie nie, na XP powinna być o 15% lepsza wydajność.

Zresztą zawsze możesz zainstalować i XP i Vistę na oddzielnych partycjach i zdecydować, na kim systemie operacyjnym pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie przesadzajcie - do pracy, funkcjonowanie taki sprzęt wystarczy. Do grania - zdecydowanie nie, na XP powinna być o 15% lepsza wydajność.

Zgadzam się, ale załóżmy ze uruchomisz Photoshop czy inny pamięciożerny program ( nie każdy używa Photoshopa :) ) i Vista nawet nie drgnie - przy 2GB praca jest już bardziej komfortowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak bym dokupił 1g pamięci to będzie wszystko ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam się przekonasz jak na takim sprzęcie będzie działać ;) Żeby nie było, że nie ostrzegaliśmy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że jak dokupisz jescze 1GB RAMu toi będzie Ci działać dobrze. Nie jest to sprzęt górnych lotów ale moim zdaniem wystarczy do Visty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A taki programik jak doradca uaktualnienia Windows Vista jest szkodliwy? Bo ja myślę ,ze jest użyteczny przy takich dylematach

Edytowane przez mariorozpruwacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...