Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Link64

ktora karte wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

czesc jaka karte wybrac czy:

-EVGA 768-P2-N831-AR GeForce 8800GTX 768MB 384-bit GDDR3 PCI Express x16 HDCP Ready SLI Supported Video Card - Retail

-HIS Hightech H387X2F1GNP Radeon HD 3870 X2 1GB (512MB x 2) 512-bit (256-bit x 2) GDDR3 PCI Express x16 HDCP Ready CrossFire Supported Video Card - Retail

ktora kupic chodzi gluwnie pod gry....jakie sa wady i zalety i ktoraq wybrac

dzieki z gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim: ile masz na to kasy?

1) GF 8800GTX jest obecnie zupełnie nieopłacalny. Z GF bierz GF 8800GTS 512 lub 8800GT

2) Jeśli stać cię na tego Radeona - jest on bardzo dobrą kartą, choć ma swoje wady: warto poczytac w jakich grach działa obsługa CrossFire - wtedy karta naprawdę wymiata. Jeśli masz zamiar grać w gry obsługujące CF jest to najszybsza obecnie karta na rynku.

Jednak moja propozycja to GeForce 8800GTS 512

P.S. Napisz coś więcej o swoim kompie, oraz jak już wspominałem ile możesz na kartę przeznaczyć

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem radka X2 i szczerze mówiąc nie byłem zbyt zadowolony... Ale nie miałem okazji i przyjemności testować 8800GTX ale ma ją mój kumpel i według mnie jeżeli masz kase warto się nad nią zastanowić. Jednak jak wiadomo karty X2 coraz więcej gier będzie obsługiwać. Wybór należy do Ciebie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorek, muszę zaprotestować. Obecnie GF 8800GTX to najmniej opłacalna do zakupu high endowa karta. Jest droższa, wolniejsza i bardziej się grzeje od GF 8800GTS 512, którą to polecam.

Z Radeonów na razie ciężko mi coś polecić. Na pewno nie ma sensu kupować HD 3850 i 3870. A z tym Radkiem 3870 X2 to nie jest tak do końca super ;) Powtórzę się: w grach obsługujących CrossFire karta sprawuje się świetnie, ale kiedy gra CF nie obsługuje to karta jest minimalnie szybsza od zwykłego radzia 3870. Jeśli masz naaaaaaaprawdę dużo kasy możesz oczywiście zainteresować się GF 9800GX2 (2x GTS 512 w SLi) ;) Jest niewiele droższy od jednego GF 8800GTX (!!!).

EVGA GF 8800GTX - 1800zł

EVGA GF 9800GX2 - 1881zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

geforce 8800 gtx wyniesie mnie jakies 414 S (bo karte kupuje w usa)

sto dolarow tanszy jest geforce 8800 gts 640mb 320 bit

http://www.newegg.com/Store/SubCategory.as...ame=Video-Cards

tu jest strona z ktorej kupuje sptrzet nie chce wiecej wydac jak 420 S

zobacz czy za ta cene mozna kupic tu cos lepszego

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietaj nie kupuj GF 8800GTS 320 lub 640 mb!!! To są stare i dużo wolniejsze od choćby 8800GT karty. Z GTSów to wersja 512Mb!!! Pamiętaj :)

Widzę tam kilka GF 9600GT za ok 180 $. Warto to przemyśleć :)

Ew. EVGA 8800GTS 512 - 260 $ - jeśli Cię stać to bierz ją ;)

Edytowane przez Jawtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również polecam 8800GTS 512mb. Najlepsza będzie firmowo podkręcona. Obecnie to chyba najbardziej opłacalna karta (skoro kosztuje 212$ = ok 500zł!)Ach ta inflacja! Kiedyś dolar kosztował 5zł i to jeszcze za mojego krótkiego życia. Jakie są koszta transportu do Polski? Jeżeli jest to np. 100$ to OK, ale 300$ to już przesada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupowanie karty w USA mija się z celem, gdyż karty graficzne to jedne z najbardziej awaryjnych podzespołow komputera. W razie gdyby cokolwiek się karcie stało to musisz kartę odesłac do USA co wiąże się z dodatkowymi kosztami a także dłuuugim czasem oczekiwania.

Co gorsza, jezeli karta zostanie wysłana do Polski to zapewne dorzucą ci jeszcze 22% VATU na granicy i cena kartwy wzrośnie do tego stopnia, że własciwie taniej wyjdzie Ci kupic kartę w Polsce. Wiem z autopsji gdyż juz pare rzeczy z USA sprowadziłem ;)

Powracając do tematu. Ja osobiscie brałbym Radeona 3870X2 a to z tego powodu, że wraz z nowymi sterownikami jego kompatybilność została znacząco poprawiona. Większosc testó w Polsce i na świecie była przeprowadzona na sterownikach w wersji Beta stąd rózne ewenementy wychodziły :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko sprowadza się to tego w jakie gry będziesz grał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... I tego ile masz kasy! 420$ to dużo - trzeba się dobrze zastanowić. :)

Edytowane przez Overcloced

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec co w koncu wybrac,bo sie pogubilem w tym....:)

420 to jest duzo,ale chce grac w tkaie gry jak ASSASINS CREED,CRYSSIS,CZY CALOF DUTY 4 chodzi mi o jak najwieksze detalei jakosc

chyba ze jest cos tanszego na takie gry?

ASUS EN8800GTX/HTDP/768M GeForce 8800GTX 768MB 384-bit GDDR3 PCI Express x16 HDCP Ready SLI Supported Video Card - Retail

ta jest za 360S

oplaca sie?

i co jest tak najwazniejsze w kartach:

1-pamiec ram

2-ilosc bitow na szynie

3-czy core clock i memory clock

Edytowane przez Link64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko razem + możliwości rdzenia ;) Jak już mówił Jawtek, 8800GTX się nie opłaca. Lepiej już weź tego Radka 3870X2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieeee... padaka... 8800GT i lepsze zjadają ją na śniadanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) 8800GTX=ZAPOMNIJ!!!

2) Radek 2900 Pro=na złom z tym ;)

3)GF 8800GTS 512=OK!!!

4)GF 8800GT 512 = OK

5)GF 9600GT 512 = OK

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz GF 8800 GT bo pograsz na nim we wszystkie nowe gry w najwyższych detalach, w dodatku jakość/cena ma bardzo niezłą :) Karta idealna, i nie potanieje tak szybko jak GF 8800 GTS.

Jeśli chcesz wydać mniej pieniędzy na GF9600GT też pograsz we wszystkie nowe gry.

Zdecydowanie bierz 8800 GT, albo 9600 GT innych się nie opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skoro ma kase to lepiej by wziął GTS - albo coś "mocniejszego" np. tego Radka 3870x2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej jednak mam ochote na 8800 gtx jego cena jest teraz w promocji kosztuje 330S

co sodzicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku, ta karta jest droższa i słabsza od 8800GTS 512! Jeśli chcesz brać coś mocnego od nVidii to bierz właśnie tego GTS-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze chłop godo. Po co inwestować w starą technologię, czyli w 8800GTX?

Edytowane przez Overcloced

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra przekonaliscie cie mnie do tego 8800 GTS

tylko ktory teraz moze ten podobno alpha dog sa dobre

sa 2 modele:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814150261

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814150267

chyba ze z innej seri polecice ale slyszalem ze te sa najlepsze

Edytowane przez Link64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFX nr 2 ma nieco wyższe takty i to przemawia na jego korzyść. Różnic większych nie widzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to brac ja?

i czy w polaczeniu z intel quad 6600, 4 gb ram, pogram na najlepszych detalach w takie gry jak assasian cred, czy crysis

i jaki zasilacz do tej karty

i czy np za rok moge podpiac druga taka karte na zlaczee sli

Edytowane przez Link64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Tak, pograsz na max detalach.

2) Np. Chieftec 560W SLi

3) Oczywiście zależy to od płyty głównej. Musi obsługiwać SLI. Jaką masz płytę podaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec?... Może ktoś wyjaśnić co poniektórych wzięło do polecenia tego "czegoś". Od dawna ta firma nie imponuje swoimi produktami... (czyt. zeszła na psy...)

Za te same pieniądze lub nieco większe można mieć lepszy i pewniejszy zasilacz?

Co do zasilacza w tym wypadku. Jeżeli kiedykolwiek ma być SLI to zasilacz nie może być byle jaki:

Z tego co na szybko przejrzałem rzucił mi się w oczy:

SILVERSTONE DECATHLON DA650 - 2 wtyczki PCI-E (6 pin) i na przyszłość 8 pin PCI-E. Do tego 8 pin wtyczka EPS12V do zasilania procesora, no i te podstawowe :) Odpinane kable, cichy, bdb opinie...

Można znaleźć coś bardziej uniwersalnego (np. 2 x 6 pin+2 (czyli rozłączana 8 pinowa wtyczka PCI-E), ale zasilacze są albo wyprodukowane przez mało znane firmy, albo zdjęcia nie potwierdzają tego co w specyfikacji, albo 200$ trzeba wydać).

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...