Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kubix78

Komp za około 2000 zł . Dobra konfiguracja?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym Was prosić o radę, ponieważ nie znam się aż tak bardzo na komputerach i mam mały problem :P

Otóż mam zamiar kupić nowego kompa, ustaliłem sobie mniej więcej taką konfigurację :

Procesor: Intel Core2Duo E4500 (chyba) 2,4 Ghz

Karta graficzna: GeForce 9600 lub inna, jaką polecacie :)

Dysk twardy: 200-250 GB nie wiem jeszcze jaki ;p

Nie wiem jednak jaką kupić płytę główną oraz czy pakować kasę w dodatkowe chłodzenie, np. V1 Thermaltake, który chciałbym kupić, ponieważ kumpel ma i ładnie nic mu się nie grzeje :D Obudowa+zasilacz to chyba najmniejszy problem, więc to na koniec :)

Proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie mam podane, za około 2000 zł :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o procka to warto dać 200zł więcej na E8200, a z kartą graficzną to polecałbym GF 8800 GT od Galaxy w niektórych sklepach za 700 zł.To już 1300 zł.Dysk twardy, mam Samsunga i nie narzekam.Nie wiem czy Ci starczy ale warto dołożyc do zestawu trochę pieniędzy.A mobo to niech się inni wypowiedzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym widział to jakos tak:

E8200 589

DFI Blood Iron 319

GALAXY 8800GT 649

2x1GB HYNIX 667 120

SAMSUNG 200GB 159

NAGRYWARKA DVD 99

CORSAIR VX450W 219

OBUDOWA 70

Wiem, że budżet przekorczony o te pare zł ale w razie czego można brac procesor który Ty zaproponowałeś i bedzie super zestawik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehm, Samsung? Nie jestem przekonany do tej firmy, poza tym za 300zł można kupić już 500gb ;) Pamięci - według mnie lepsze by były Corsair 667mhz - mi spokojnie wyciągają 800mhz iCL4 przy napięciu 2,2v ;) Procek - bardzo dobry wybór, jednak nie lepiej oszczędzić na nim i kupić coś tańszego np. E4500 a za to dokupić np. większy dysk czy więcej ramu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorek - nie przesadzaj. miało byc do 2 tyś zł a i tak juz jest przekroczony limit.

Hynixy to tanie i niezłe pamiatki. smigają bez problemu 800 CL4.

Samsung - niezłe dyski robi. miałem i byłem zadowolony.

200GB to dla przecietnego usera wystarczajaca powierzchnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślałem ale bardzo się pomyliłem ^^ Mój 250gb już się nie wyrabia ^^ A od Samsungów to lepiej kupić WD albo Sagate ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dysku Milans ma racje - sam mam Samsunga 200 gb i jestem zadowolony. Pamietaj tylko, że dysk twardy koniecznie 8 Mb cache (lub wiecej, choc 8 Ci styknie), 7200 RPM i na SATA !

A oto zestaw:

-Core 2 Duo E8200

-GF 8800GT

-Abit IP35 lub Foxconn P35A

-Samsung 200Gb

-2x1 Gb 800 Mhz CL4 - Patriot, GeIL, Corsair lub OCZ

-Nagrywarka DVD - NEC lub LiteOn

-Chieftec 450W

-Jakaś obudowa za ok 70zł - Ibox, Tracer, TakeMe

Razem ok 2300 - Ale komp wymiótłby wszystko.

P.S. Jeśli to za dużo - pozostaje E4300...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o nagrywarkę to akurat mam, więc o nią się nie martwię ;P

A płytę to myślę, że najlepiej ASUS'a nie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja stanowczo odmawiam TakeMe.Sam mam i sie nie ciesze z posiadania tego "mutanta"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jednak tylko ASUS P5K Pro albo Deluxe które są troche przydrogie. Abit który wymienił kolega Jawtek jest jedną z najlepszych płyt głównych w ogóle, dobrze się podkręca, nie przegrzewa, ma świetne ustawienia w biosie oraz przyjemne programy pod systemem op. ;) Brać w ciemno ^^ Ale tylko wersje IP35-E ;) Grafika oczywiście od firmy Galaxy ;) Cichutka i wydajniutka ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Sorek tu się nie zgodze. Abit IP35-E jest orżniętą wersją Abita IP35, który to jest bardzo dobrą płytą :) Nie twierdze, ze wersja -E jest zła ale IMO lepiej dopłacić do wersji bez -E.

Co do Asusa - jeśli już to Asus P5K Pro, ale mimo wszystko odradzam. Polecam za to Foxconna P35A, który jest podobnej cenie i również wymiata, choć z tego co wiem to dość trudno go dostać :)

Jeśli chodzi o Galaxy - polecam, miałem ostatnio do czynienia z GF 8800GT z tej stajni i jestem pozytywnie zaskoczony.

Obudowa TakeMe to może jednak przesada :) Jesli ma być najtaniej to chyba zostaje Ibox.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój jutrzejszy sprzęt:

Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB/SATAII/NCQ

ASUS GeForce 8800 GT 512MB DDR3 256bit PCI-E 2

Mode Com FEEL 307 400W Feel 3 czarna

Lite-on DVDRW DL x20 LS czarna Oem + soft

Kingston DDR2 2x1024MB FSB 800MHz CL5

C2D E4600 2,4GHz/2MB/800FSB/LGA

MSI P35 NEO-F/DDR2-800/S2/GL/A

2200zł :)

Udostępnij tę odpowiedź