Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Emek

Nowy komp za ok. 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Zaplanowałem sobie kupić nowego kompa w czerwcu/lipcu.

Zestaw wygląda tak:

Procesor: Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) .........744zł

Płyta główna: DFI Infinity Blood Iron P35 .....................382 zł

Pamięć ram: OCZ Platinum DDR2 4x1GB 800MHz......... 348zł

Karta graficzna: PALIT GeForce 8800 GT Sonic 512MB ...849zł

Dysk twardy: WD 160GB 7200 8MB SATA-II .................150zł

Napęd CD/DVD: LG z starego kompa ...............................0zł

Nagrywarka: LG z starego kompa ....................................0zł

Zasilacz: Amacrox Warrior AX500-A .............................239zł

Klawiatura: z starego kompa ...........................................0zł

Myszka: z starego kompa ................................................0zł

Obudowa: ...

..........................................RAZEM.................................

... 2912zł (przy obudowie za 200zł)

*ceny brutto & komputronik.pl & inne.

1) Czym się różnią oprucz ceny te procesory: Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) / Intel Core2 Duo E6850 3,00GHz (S775)

2) Czy polecacie ram które wybrałem?

3) Jaką obudowe polecacie, proponujecie do tego kompa? Interesują mnie rozsądne ceny 100-250zł

Edytowane przez Emek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczyłem temat i może napiszę 1 posta nie prosząc o pomoc ,a jej udzielając (może niebyt wielką ale liczą się chęci nie?) :P

E8400 różni się do tego drugiego przede wszystkim technologią wykonania,a co za tym idzie mniejszą prądożernością i )prawdopodobnie ,bo nie wiem)wydajnością.Więc dokonałeś dobrego wyboru,choć 3 GHZ nie jest aż taki potrzebny do życia bo można słabsze procesory też tak wykręcić.I to zdaję sie na boxowym chłodzeniu.Widać z tego że w Intelach drzemie wielki potencjał overclocerski.

Ad.2 O tych ramach mało słyszałem ale jakoś tak ze ludzie na nie buzgali to chyba nie.Chociaż o wiele lepsze(moim skromnym zdaniem)są Patrioty i może Kingstony.

Ad 2.Obudowa?Cóż,nie musi być super extra z wyświetlaczem byle by była.No i stabilna.Osobiście mam mustnaga i nie narzekam chodź szybko mi się w nim zasiłka spaliła więc raczej z zasilaczami odpadają.

No to tyle ;)

Uff ale się napisałem.Mam nadzieję że źle nie było :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Często się spotykam z opiniami że Kingstony są b. dobre i tak dalej ale nie widze jakiś większych powodów.

Wydaje mi się ze jedynym powodem jest to iż często nas zaskakuje swoimi nowinkami i o tym że prasa komp.

o nim pisze. To tak jak z tą reklama batonika MAXIKING, ładne *panie na tej willi pełnej Afroamerykanów, ale

batonik jest zwykłym batonikiem. No to moje zdanie :D

A co do tych ram co wybrałem to po prostu skorzystałem z proponowanego przez inny serwis zestawu,

troche go zmodyfikowałem do własnych potrzeb. Głównie zwróciłem uwagę na 800MHz i przystępną cene.

Tak naprawde to nie znam się za bardzo na podzespołach ale od jakiegoś miesiąca intensywnie pogłębiam swoją

wiedze w tej dziedzinie :D

Uff ale się napisałem.Mam nadzieję że źle nie było :D

spoko spoko :D

Edytowane przez Emek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emek ja ramami się wogóle nie interesuję ale jak już pisać to pisać, a słyszałem o tych firmach raczej dobre opinie.Mi tam na razie wystarczają moje poczciwe DDR-y xD. :D

Obudowa spoko ale ja tam wolę obudowy "za pazurem" nie żeby poszpanować ,ale by cieszyło oko. B)

PS Dzięki za ocenkę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o ramy to zależy jakie masz oczekiwania. Dziś 1GB DDR II kosztuje 35zł. Co do goodramów, kingstonów i reszty to jest po prostu tak, nie podkręcasz, weź je (aczkolwiek i z nich da się trochę wycisnąć). Jeżeli więc bierzesz proca 3.0 i nie chcesz go kręcić to i za ramy nie przepłacaj bo nie ma sensu. Za mniej niż 200zł kupisz 4GB Goodramów.

Obudowa...tu bym się sprzeczał, mustang na pewno odpada bo to nie różni się od codegenów i innych za 40zł. Nie ma sensu brać czegoś co trzeszczy niepotrzebnie.

Darek podał Ci świetną opcję za tą cenę. Choć jeśli zaoszczędzisz na ramach to może wciśniesz to

http://www.allegro.pl/item309313689_obudow...v_gw_raty_.html

JEDNAK to tylko jeżeli zależy Ci na ciszy, zdaj sobie sprawę że każda wibracja od wiatraków, napędów i hdd jest przenoszona i wzmacniana przez tanie lekkie obudowy. Wyłóż kompa na pająka na biurku i zobaczysz różnicę ;] Polecam coś porządnego bo posłuży długie lata :)

Jeśli dasz 50zł więcej będziesz miał dysk 320GB...jest sens brać 160?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Troche lanserki by nie zaszkodziło :P co do obudowy przydało by się troche więcej tego czegoś...

Ta obudowa zdecydowanie ma to cos... Na zdjeciach nie wyglada rewelacyjnie (w porownaniu do plastikowych monstrow, ktore na zdjeciu, i tylko zdjeciu, czasem robia wrazenie), za to wykonana jest z dobrych materialow, nie bedzie za bardzo sie wyrozniac, swietnie harmonizuje sie z panelem LCD w podobnej kolorystyce, ew. glosnikami, klawiatura itd. Pojdz do jakiegos sklepu i popros zeby pokazali Ci na oczy jakakolwiek obudowe Anteca.

Nie chce generalizowac, ani kierowac sie stereotypami, ale pewnie jestes mlody i za pare lat, a moze i miesiecy docenisz stonowana, elegancka estetyke :)

BTW, sam jade dzis kupic to:

NSK2400_f.jpg

Edytowane przez darek_dade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
swietnie harmonizuje sie z panelem LCD w podobnej kolorystyce, ew. glosnikami, klawiatura itd. Pojdz do jakiegos sklepu i popros zeby pokazali Ci na oczy jakakolwiek obudowe Anteca.

moglbys tu cos zaproponować / doradzic?

Nie chce generalizowac, ani kierowac sie stereotypami, ale pewnie jestes mlody i za pare lat, a moze i miesiecy docenisz stonowana, elegancka estetyke :)

emekds1.jpg

znudziła mnie ta szara harmonia (jak jest czysto na moim biurku).

Chciałbym coś nowego :D neony, wystające wiatraczki :D

Ale im więcej patrze na tą obudowe tym bardziej jestem do niej przekonany B)

PS: znajdź przynajmniej 1 rzecz która do ciebie pasuje darek :D

Jeśli dasz 50zł więcej będziesz miał dysk 320GB...jest sens brać 160?

Patrze na twoją stopke i co widze 160GB... obecnie mam 60GB więc zastrzyk dodatkowych 100GB

mi w zupełności wystarczy. Chyba nie powiesz że masz ciągłe braki? Oprocz tego mam za słabego

neta 512 neo by w krótkim czasie zapełnić sobie dysk...

Edytowane przez Emek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
moglbys tu cos zaproponować / doradzic?

No wlasnie proponuje te obudowe, do ktorej linka dalem.

Spongebob! Szacun :)

znudziła mnie ta szara harmonia (jak jest czysto na moim biurku).

Chciałbym coś nowego :D neony, wystające wiatraczki :D

Pewnie, ze szare jest judne, ale szare to co innego niz aluminiowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zaplanowałem sobie kupić nowego kompa w czerwcu/lipcu.

w takim razie odezwij sie tygodnie przed zakupem.

Pół roku na rynku komputerowym to jak lat na rynku motoryzacyjnym. To co dziś jest szczytem marzeń za poł roku będzie komponentem ze średniej półki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...