Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Cat In A Bag

Zabawa z siecią

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem nieco przebudować swoją domową sieć. Do tej pory miałem typowy kablowy LAN: 3 kompy i urządzenie dostępowe do osiedlowego przyłącza internetowego spięte w tej chwili nieco już leciwym ośmioportowym switchem LG LH i 008. Rozbudowa miała polegać na podłączeniu kilku urządzeń bezprzewodowo za pomocą WLAN-u. Pognałem do sklepu, nabyłem router D-Linka DI-524 (WLAN + cztery porty dla LAN-u). Zainstalowałem go (switch LG odprawiłem na emeryturę), sprawdziłem sieć na moim kompie (kabel) i na PSP (radio) wszystko było cacy więc już nie sprawdzałem reszty sprzętu. Wieczorem jedno z domowników (podpięte kablem) zaczęło skarżyć się na całkowity brak współpracy sieci. Normalnie oskarżyłbym dostawcę internetu (sieci niestety zdarza się paść), trochę pobluzgał, pogroził i na tym by się skończyło, ale sam akurat w tym czasie surfowałem i net działał jak nigdy. Sprawdziłem kable - podpięte, kontrolka jakoś tylko tak dziwnie mrugała, z niską częstotliwością zapalała się i gasła (co raczej nie jest normalne, bo z reguły albo świeci ciągłym światłem, albo mruga bardzo szybko). Podpiąłem tamtego kompa bezpośrednio do netu by upewnić się czy nie padła karta sieciowa, ale sieć działała normalnie, sprawdziłem też co się stanie jak podepnę go do innych gniazd na routerze, ale nie to stanowiło problem. Posunąłem się więc do ostateczności (czyli czegoś najmniej logicznego), podpiąłem do routera switch, a do switcha tenże komputer i... cud, działa. Najzabawniejsze jest jednak to, że gdy przeniosłem switch do pomieszczenia z tamtym kompem (na drugim końcu domu) i podłączyłem w zasadzie tak jak poprzednio, tylko, że switch nie stał przy routerze, a przy kompie sieć nie działała.

Czym może to być spowodowane? (Wiem, że opis jest nieco zawiły, ale nie jestem w stanie tego wyłożyć bardziej łopatologicznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak daleko jest do tego drugiego pomieszczenia? Czy pomiędzy pomieszczeniami router i switch są połączone kablem czy radiowo?

W specyfikacji Routera jest napisane, że w pomieszczeniach ma on zasięg do 100m przy czym wpływają na to kształt pomieszczeń, przeszkody na drodze sygnału itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router i switch połączone są kablem (tamten PC z resztą też), to jest ta stara, przewodowa część sieci.

W linii prostej odległość to z 10-15m, ale kable są z pewnością o wiele dłuższe (biegną pod tynkiem, nie jestem więc w stanie zmierzyć) ponad 30, a może nawet i 40 m jak sądzę.

Edytowane przez Cat In A Bag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumie, że sprawdzałeś port, który działa i karte siciową na komputerze - która też działa. Czy jeżeli jest podpięte wszystko w pierwotnej konfiguracji komputer pinguje bramę domyslną lub inne komputery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwotnej konfiguracji wszystko działo jak trzeba (karta, okablowanie i switch), w nowej konfiguracji teoretycznie też wszystko działa jak trzeba (pozostałe komputery współpracują z routerem na wszystkich jego portach, więc nie są winne porty), oprócz tego jednego kompa który odmawia bezpośredniej współpracy, ale działa jak między niego a router wstawię jeszcze tego starego switcha (przy czym działa kiedy switch stoi przy routerze, tj. router>krótki przewód>switch>długi przewód>PC, a nie działa gdy switch postawię przy PC-cie czyli router>długi przewód>switch>krótki przewód>PC).

Czy jest możliwe żeby router miał krótszy zasięg przesyłania sygnału przez przewód niż switch?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...