Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

Athlon 64 x2 3600 - problemy przy podkręcaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc, mam problemy z podkręcanie tego procesora. No może nie z samym procesorem, lecz może to płyta główna. Już wyjaśniam problem: Otóż podczas podkręcania tego procesora (na rdzeniu Winstor [2000mhz = 200mhz x 10]) maksymalna częstkotliwość jaką udalo mi się uzyskać to 2750mhz [175mhz x 10]. Po podniesieniu HTT na 280mhz komputer się już nie włącza i puszcza z głośnika systemowego co chwile ciągle sygnały po ok. 2 sek. Nie ma dla mnie w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt że po obniżeniu mnożnika do 8x i przetaktowywaniu od 200mhz nie wychodzi nawet do 250mhz! Oczywiście VCore jest ustawione na najwyższy (1,55, ale próbowałem i z standartowym). Spróbowałem więc inną techniką: ustawiłem zwykły mnożnik i podkręciłem procesor do 2750mhz. Następnie zmniejszyłem mnożnik do 8x (na 7x; 7,5x; 8,5x; 9x i 9,5x problem się powtarza) komputer ruszył. Lecz gdy podniosłem taktowanie dp 280mhz komputer znowy wydawał znajome dźwięki. Czy takie zachowanie się płyty nie jest dziwne? Teoretycznie mój model płyty powinien pracować z taktowaniem do 330mhz. No i podnoszenie napięcia dla chipsetu też nic nie dawało. Macie jakieś rozwiązanie tego problemu? Może płyta jest jakoś zabezpieczona lub jakieś dziwne ustawienia są włączone? Opis tego co mam jest w moim podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszyles HT do 3/4 oraz zwiekszyles dzielnik ramow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak. Wszystko sprawdzałem. Naszczęście wpadłem na pomysł zaktualizowania biosu i to pomogło. Procek poszedł aż na 290 HTT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, tak. Wszystko sprawdzałem. Naszczęście wpadłem na pomysł zaktualizowania biosu i to pomogło. Procek poszedł aż na 290 HTT ;)

Ona na nowych robi 350HTT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze nie zakupiłes sobie proca na rdzeniu brisbane :) bardzo fajnie i przyjemnie się one kręcą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jednak na rdzeniu Brishbane mają wolniejszą L2 cache :P A, problem dalej występuje. Bo przy 300HTT wybija ciągły sygnał. A za to jak obniże mnożnik to i HTT nie mogę podnieść już o tyle. Granica przy 8x to jakieś 260HTT ;/ Jest jakieś obejście na ten model Abit'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie pytanko... czy obniżyłeś może mnożnik HT na x2 /x3 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
takie pytanko... czy obniżyłeś może mnożnik HT na x2 /x3 ?

Post numer 2..napisalem 3/4 wiec kolega chyba domyslil sie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak oczywiście. Ustawiłem na 2x. Jednak ciągle to samo. Nie wiem, ale gdy ustawię HTT na 285mhz to temperatura przy Super PI rośnie do 75*C! Co jest ździebko za dużo. Ale wątpie by było to ograniczeniem i przez to pokazyweało błędy. Tym bardziej przy obniżonym mnożniku? Niee...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak oczywiście. Ustawiłem na 2x. Jednak ciągle to samo. Nie wiem, ale gdy ustawię HTT na 285mhz to temperatura przy Super PI rośnie do 75*C! Co jest ździebko za dużo. Ale wątpie by było to ograniczeniem i przez to pokazyweało błędy. Tym bardziej przy obniżonym mnożniku? Niee...

Abit przeklamuje temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze. Ale to nie rozwiązuje problemu. Bo taktowanie i tak jest dość dziwne ;/ Czasem idzie przy 290 a czesem nie dochodzi nawet do 265HTT> Nie wiem od czego to zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...