Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Nicolas

Zewnętrzny dysk twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem takiego sprzętu. Chciałbym usłyszeć opinie na ten temat. Nie chodzi mi o cene bo te twarde są droższe, ale o awaryjność itp. czy wszystkie komputery które mają USB obsłużą taki twardy dysk? czy jest to czymś jescze uwarunkowane może?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zastanawiam się nad kupnem takiego sprzętu. Chciałbym usłyszeć opinie na ten temat. Nie chodzi mi o cene bo te twarde są droższe, ale o awaryjność itp. czy wszystkie komputery które mają USB obsłużą taki twardy dysk? czy jest to czymś jescze uwarunkowane może?

jeśli chodzi o awaryjnośc to nie wiem w każdym bądz razie jeśli masz gniazdo FireWire to bierz dysk pod to dlaczego? bo jest szybszy, dodatkowo jeśli chodzi o USB to jest ono w stanie dostarczyć ileś tam prądu więc niektóre są wyposażone w zewnętrzne zasilacze

Aha to jako przechowywalia kopi zapasowych ma być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nom, wbrew danym Firewire jest szybszy od USB 2.0. Przy czym USB 2.0 ma prawie każdy komputer, a Firewire nie. Rozwiązanie? Dysk z USB i Firewire :)

120GB się opłaca najbardziej wg mnie (od 80GB 50 zł droższa)... klik, a 160GB nie za bardzo, bo kosztuje 500 zł (no chyba że szukasz dużego dysku => 3,5" zamkniętego w puszcze ;P to wychodzi taniej :))

Inna opcja to kupno obudowy 2,5" i dysku :)

np. klik

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

tak jako kopia zapasowa, dlatego chce to miec na zewnetrz i podłanczac tylko wtedy, gdy bede robił kopie. Dzięki zdecyduje sie raczej na USB, ze wzgledu, jak powiedział Nerio nie wszystkie komputery mają wireFire. Zresztą na predkości przesyłu danych mi nie zależy. Jedyny problem to to ze robiac kopie np. norton Ghost pewnie nie wykryje dyskul Mam nadzieje ze Pargon Drive Backup - który uważam jest znacznie bardziej rozbudowany (choc kopie zajmuja znacznie wiecej miejsca :/) poradzi sobie z tym problemem. Nie mniej jednak to nie jest aż taki duży problem

Dzięki jeszcze raz

Edytowane przez Nicolas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghost nie widzi dysków USB? Ciekawe, najnowsza wersja dyskietkowa (chyba :P). Widzi bez problemu. Raczej jest to wina komputera (BIOSu który nie daje wsparcia dla urządzeń USB pod DOSem). Polecam włączyć Support for USB Keybord/Mouse (lub coś podobnego) i wtedy sprawdzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...