Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
piterjedi

Karta graficzna a zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich.Moj pierwszy post na tym forum.Spedzilem przy kompie chyba dobre 10 godzin czytajac o kartach graficznych...prawie juz bylem pewny wyboru gdy nagle sprowadzono mnie na ziemie: A CO Z ZASILACZEM?No wlasnie mialem kupic najpierw radka 9550..powiedzieli mi ze nie jest taki super a ja chce karte ktora starczy mi na kilka ladnych lat.. ok to moze GALAXY GF 6800XT 128MB lub Palit 7600GT? Tak to jest to!Lecz moj caly komp ma jakies 4-5 lat i nie wiem czy karta podejdzie z zasilaczem.Nie wiem jak wam powiedziec jaki mam zasilacz bo na naklejce z przodzie nie widzialem ile ma mocy w "W" tylko jakas glupia tabelka.Mam zasilacz firmy MEGABAJT.Poradzilem sie kolegi i mowil ze ta firma nie robi zasilaczy wyzszych niz 300 W i mysli ze mam cos wlasnie kolo tego.Teraz sprobuje wam przdstawic ta tabekle:

AC~| 115/230 V| 8/4A | 60/50 Hz

I/P |

DC = | +3.3 V | +5V | +12V | -12V | -5V | +5VSB |

O/P ----| 28A | 30A | 15A | 0.8A | 0.3A |||| 2A |

Ów kolega mowil ze jest bardzo duze ryzyko ze nei tylko zasilacz sie spali ale i caly komp.Co wy o tym myslicie?Czy moge spokojnei kupic GF 6800XT albo Palit 7600GT czy nawet o tym nie myslec?Dobry zasilacz kosztuje okolo 100 zl a ja na sama karte bede jeszcze zbieral kilka miesiecy T_T.Blagam o odpowiedzi i z gory dziekuje.

Pozdrawiam.

EDIT:

Mam nadzieje ze z tego schematu tabelki cos skapujecie:D

Edytowane przez piterjedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich.Moj pierwszy post na tym forum.Spedzilem przy kompie chyba dobre 10 godzin czytajac o kartach graficznych...prawie juz bylem pewny wyboru gdy nagle sprowadzono mnie na ziemie: A CO Z ZASILACZEM?No wlasnie mialem kupic najpierw radka 9550..powiedzieli mi ze nie jest taki super a ja chce karte ktora starczy mi na kilka ladnych lat.. ok to moze GALAXY GF 6800XT 128MB lub Palit 7600GT? Tak to jest to!Lecz moj caly komp ma jakies 4-5 lat i nie wiem czy karta podejdzie z zasilaczem.Nie wiem jak wam powiedziec jaki mam zasilacz bo na naklejce z przodzie nie widzialem ile ma mocy w "W" tylko jakas glupia tabelka.Mam zasilacz firmy MEGABAJT.

pamiętaj o tym, że komputer jest tak szybki jak jego najsłabszy element więc 6800XT z Duronem/Celeronem 1GHz nic nie da ;)

Poradzilem sie kolegi i mowil ze ta firma nie robi zasilaczy wyzszych niz 300 W i mysli ze mam cos wlasnie kolo tego.Teraz sprobuje wam przdstawic ta tabekle:

wątpie w to bo 1 zasilacze tej firmy nigdy nie mają 300W realnej mocy a dwa na pewno producent robi modele z "wyższą" nalepką

AC~| 115/230 V| 8/4A | 60/50 Hz

I/P |

DC = | +3.3 V | +5V | +12V | -12V | -5V | +5VSB |

O/P ----| 28A | 30A | 15A | 0.8A | 0.3A |||| 2A |

EDIT:

Mam nadzieje ze z tego schematu tabelki cos skapujecie:D

pewnie, że kapujemy - przynajmniej ja ;)

masz zasilacz za słaby bo to Megabyte ;) wiem nawet bez patrzenia na moc na poszczególnych liniach, zresztą jest to zasilacz pod stare kompy więc już wiekowy - silna - przynajmniej w teori linia +5V ;)

Ów kolega mowil ze jest bardzo duze ryzyko ze nei tylko zasilacz sie spali ale i caly komp.

dobrze mówił ;)

Dobry zasilacz kosztuje okolo 100 zl a ja na sama karte bede jeszcze zbieral kilka miesiecy T_T.Blagam o odpowiedzi i z gory dziekuje.

Pozdrawiam.

możesz kupić Fortrona 350W - za 50zł na allegro - za tę cene jest to naprawde b. dobry zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Znalazlem jego moc:

+5V & +3.3V COMBINED LOAD 200W TOTAL OUTPUT IS 330 W MAX

jesli chodzi o proc to chyba nie jest najgorzej: AMD Athlon XP 2500 + (mam ustawione 1.47 GHz)

Jezu nie ma poprostu lepszego uczucia niz upadek kiedy sie lata w chmurach :/.Ledwo sie zdecydowalem na to karte bo moje fundusze sa naprawde skromne a zyski wolne a tu jezcze wychodzi ze zasilacz trzeba za 150 zl kupic T_T.

No nic chyba musze sie zadowolic radeonem 9550?a tak chcialem miec karte ktora mi starczy na kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Znalazlem jego moc:

+5V & +3.3V COMBINED LOAD 200W TOTAL OUTPUT IS 330 W MAX

jesli chodzi o proc to chyba nie jest najgorzej: AMD Athlon XP 2500 + (mam ustawione 1.47 GHz)

swoją drogą dziwne bo Antek 2500+ powinien mieć ~1833 MHz ... - jakie masz FSB/mnożnik ustawiony?

Jezu nie ma poprostu lepszego uczucia niz upadek kiedy sie lata w chmurach :/.Ledwo sie zdecydowalem na to karte bo moje fundusze sa naprawde skromne a zyski wolne a tu jezcze wychodzi ze zasilacz trzeba za 150 zl kupic T_T.

Fortron 350W MDN za 50zł wystarczy ;)

No nic chyba musze sie zadowolic radeonem 9550?a tak chcialem miec karte ktora mi starczy na kilka lat.

na kilka lat to nie wiem czy GeForce 8800 Ultra wystarczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
swoją drogą dziwne bo Antek 2500+ powinien mieć ~1833 MHz ... - jakie masz FSB/mnożnik ustawiony?

Fortron 350W MDN za 50zł wystarczy ;)

na kilka lat to nie wiem czy GeForce 8800 Ultra wystarczy ;)

Nie wiem jaki mam mnoznik bo nie wiem nawet co to jest:P ustawilem tyle GHz poniewaz kiedys kolega mi przestawil na wyzsza i w jednej grze mi kompa zawieszalo.Wiem ze ta karta nie wystarczy az na tyle ale ja nie chce wszedzie grac na high.Poprostu chce zeby najnowsze tytuly i weszly i chcialbym w nie jakos zagrac.jestes pewny ze 350W nie ziara mi kompa?Moze cos mocniejszego?Za 50 zl nie moze byc nic dobrego:/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem jaki mam mnoznik bo nie wiem nawet co to jest:P ustawilem tyle GHz poniewaz kiedys kolega mi przestawil na wyzsza i w jednej grze mi kompa zawieszalo.Wiem ze ta karta nie wystarczy az na tyle ale ja nie chce wszedzie grac na high.Poprostu chce zeby najnowsze tytuly i weszly i chcialbym w nie jakos zagrac.

to, że podkręcał to może się tak stać ale tu chodzi o przywrócenie do normalnej częstotlwiośći ;)

ściągnij program CPU-Z i tam zobacz i podaj

jestes pewny ze 350W nie ziara mi kompa?Moze cos mocniejszego?Za 50 zl nie moze byc nic dobrego:/.

sam mam taki ;) jest 100razy lepszy od wszystkich Tracer'wó Codegon'ów, Megabajt'ów (zresztą zobacz FAQ - zasilacz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
to, że podkręcał to może się tak stać ale tu chodzi o przywrócenie do normalnej częstotlwiośći ;)

ściągnij program CPU-Z i tam zobacz i podaj

sam mam taki ;) jest 100razy lepszy od wszystkich Tracer'wó Codegon'ów, Megabajt'ów (zresztą zobacz FAQ - zasilacz)

Sciagnolem ten program ale niestety nei wiem na co mam patrzec.Powiedz a podam ci parametry.

BTW.jestes z sanoka:P?

EDIT:

masz tu screena:

1f192ed3e55a172fm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o swoich planach "karta na kilka lat"...ostatnio zmienilem kompa, a mialem cos takiego jak ty, sempron 2200+, 9550, 512mb ramu...powod wyymiany? Nie dalo sie grac w nowe gry :P Wiec albo uzbierasz troche kasy albo sobie w ogole odpusc inwestycje bo nic ci to nie da a tylko stracisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zapomnij o swoich planach "karta na kilka lat"...ostatnio zmienilem kompa, a mialem cos takiego jak ty, sempron 2200+, 9550, 512mb ramu...powod wyymiany? Nie dalo sie grac w nowe gry :P Wiec albo uzbierasz troche kasy albo sobie w ogole odpusc inwestycje bo nic ci to nie da a tylko stracisz.

Ile kosztuje zasilacz aby 7300GT chodzil spokojnie?bo tez myslalem o tej karcie ale czy podejdzie do innych podzespolow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EDIT:

masz tu screena:

1f192ed3e55a172fm.jpg

ten 2500+ powinien chodzić na FSB 166 - jakie masz mobo (płytę głowną)?

Ile kosztuje zasilacz aby 7300GT chodzil spokojnie?bo tez myslalem o tej karcie ale czy podejdzie do innych podzespolow?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=187978516 - nowa konstrukcja tylko zastanawiam się czy 21 Amper na 5+ to nie za mało na Twoją starą pltformę więc może lepiej 350W MDN

lub

http://www.apollo.pl/store/show_detail/46/15707 - 119 zł ale wątpie czy ten Chiftec ma więcej realnej mocy od Fortrona

BTW.jestes z sanoka:P?

tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez jestem z Sanoka:D Moja plyta glowna to Asus A7V8X-X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moja plyta glowna to Asus A7V8X-X

to wejdz do BIOSu poszukaj opcji związanych z częstotliwością FSB i przestaw wartość na 166 - mimo, że powinien się bez problemów uruchomić na takim FSB lepiej przestaw "na dwa kroki"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
to wejdz do BIOSu poszukaj opcji związanych z częstotliwością FSB i przestaw wartość na 166 - mimo, że powinien się bez problemów uruchomić na takim FSB lepiej przestaw "na dwa kroki"

Nie wiem jak to zrobic:/Nigdy nie bawilem sie w biosie bo to ryzykowne troche:/ A po c mam to zrobic?

EDIT:No ale moj procek chyba pociagnie 6800?Moge jakos uzbierac na zasilacz 400W ale jeden gosc mi mowil ze zasilacz o takiej mocy nie kupuje sie do takiego komputera.Ewentualnie moge kupic 350W ale tylko jesli bede mial pewnosc ze pociagnie mi ta 6800.

---

Postanowilem kupic taki zasilacz i karte

[AGP] Karta GeForce 6800XT GALAXY 128MB TV/DVI Zalman

Zasilacz Chieftec GPS-350EB-101A 350W

Co o tym myslicie?Powiedziano mi ze nie mam sie co martwic aby mi to szystko ladnie dzialalo.

Edytowane przez AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem jak to zrobic:/

wchodzisz do BIOSu (przycisk del lub F2) odnajudujesz opcje FSB Frequency, CPU Frequency przestawiasz wartośc FSB na 150 naciskasz enter a potem esc aż będzie w głównym "oknie" BIOsu - kolejno save & exit i przycisk Y + Enter, czekasz aż komp się włączy restartujesz znowu del + F2 (reszta tak samo tylko tym razem FSB na 166 i już)

Nigdy nie bawilem sie w biosie bo to ryzykowne troche:/

tak? pierwsze słysze (:))

A po c mam to zrobic?

zeby zwiększyć wydajnośc

EDIT:No ale moj procek chyba pociagnie 6800?Moge jakos uzbierac na zasilacz 400W ale jeden gosc mi mowil ze zasilacz o takiej mocy nie kupuje sie do takiego komputera.Ewentualnie moge kupic 350W ale tylko jesli bede mial pewnosc ze pociagnie mi ta 6800.

widać, że koleś jest prawie jak pr0 - nie pytał o marke zasilacza tylk o moc na nalepce ;)

Postanowilem kupic taki zasilacz i karte

[AGP] Karta GeForce 6800XT GALAXY 128MB TV/DVI Zalman

Zasilacz Chieftec GPS-350EB-101A 350W

możesz brać tylko Chieftec GPS jest mocno przereklamowany - ale za tą kase jeśli nie chcesz Fortrona to raczej dobry wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz brać tylko Chieftec GPS jest mocno przereklamowany - ale za tą kase jeśli nie chcesz Fortrona to raczej dobry wybór

A bez przestawienia w biosie to moj procek uciagnie zasilacz z karta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
możesz brać tylko Chieftec GPS jest mocno przereklamowany -

Mala dygresja..D352>4817MHz , P4-6x1 > 4200MHz i smiga na GPS450W...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mala dygresja..D352>4817MHz , P4-6x1 > 4200MHz i smiga na GPS450W...

i co to ma niby znaczyć?

jakby takiego sprzętu nie pociągnął ten 450W to był niewile lepszy od Tracera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i co to ma niby znaczyć?

jakby takiego sprzętu nie pociągnął ten 450W to był niewile lepszy od Tracera ;)

Nie zrozumielismy sie..szlo o stabilnosc. Swoja droga..ciagnol D346 na 4GHz a to Prescott ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te chiefteci stanialy troche, ale jesli chcesz zawsze mozesz dolozyc troche i wziac np. huntkeya 350ap, ale to juz 200zl, a jak sie srpawuje to ci moge za 2 dni napisac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajne zasilacze - amacrox warrior. w środku bebechy od fortrona w ładnej puszcze i z cichym wentylem. naprawde warto sie zastanowić nad tymi zasilaczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej juz nie zmienie decyzji bo kolega mowi ze fajny ten Chieftec.Ale prosze o odpowiedz na pytanie:czy moge spokojnie kupowac zasilacz z karta i czy proc je spokojnie udzwignie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/search.php?string=am...p;category=4551

sam handluję sprzętem i wiem co mówie ;) AMACROXY są cichsze i lepiej wykonane niż chiefteki. trzeba tylko zwrócić uwagę na moc, bo model AX400 ma 350W a AX450 ma 400W ;)

a co do twojego pytania - pamiętaj ze to zasilacz dzwika proca i kartę - nie na odwrót :) bez problemu starczy czy tez chieftec czy tez amacrox o mocy około 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie bylo mnie kilka dni na forum...dlaczego?! bo zjaral mi sie zasilacz...mialem kupic tego chiefteca ale nie mialem wyboru i tato kupil mi juz Tracera 400W za 90 zl T_T wiem ze ta firma jest na czarnej liscie zasilaczy ale mowili ze ma wszystkie zabespieczenia i ze spokojnie udzwiga kompy w firmie ktore maja karty graficzne za 1000 zl:P.Co myslicie :(?

ma 3 letnia gwarancje...tato mowil ze jak sie zepsuje to odda mi kase ale ja sie boje czy ma dobre zapespieczenia aby nie zjaralo mi innych podzespolow....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie bylo mnie kilka dni na forum...dlaczego?! bo zjaral mi sie zasilacz...mialem kupic tego chiefteca ale nie mialem wyboru i tato kupil mi juz Tracera 400W za 90 zl T_T

ma 3 letnia gwarancje...tato mowil ze jak sie zepsuje to odda mi kase ale ja sie boje czy ma dobre zapespieczenia aby nie zjaralo mi innych podzespolow....

lepiej wez już Chifteca ;)

widać przysłowie "jak się nie poparzy to się nie nauczy" jest wciąż aktualne ;)

wiem ze ta firma jest na czarnej liscie zasilaczy ale mowili ze ma wszystkie zabespieczenia i ze spokojnie udzwiga kompy w firmie ktore maja karty graficzne za 1000 zl:

ta a świstak siedzi bo sreberka były kradzione ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zecz w tym ze ja juz mam ten zasilacz a chyba oddac nie mozna:/...nie mialem specjalnego wyboru:(

nie chodzi mi czy ten zasilacz pociagnie dlugo czy nie bo kase i tak mi tato odda chce tylko wiedziec czy mi nie zjara pozostalych czesci w wypadku spalenia zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...