Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

Pamięć, procek, mobo, zasilacz i?

Rekomendowane odpowiedzi

Tytul tematu dosc nietypowy. Chodzi mi po prostu o wybór taniego zestawu komputerowego za 1000zl. Odrazu zaznaczam, ze firmy wybranego procesora nie zmienie ;) Prosilbym jednak o uwagi dotyczace innych podzespolów. Oto co wybralem i znalazlem:

http://allegro.pl/item184884561_amd_sempro...x_gw_3l_fv.html - Sempron 3000 (BOX) - ok. 120zl

ASUS M2N4-SLI (nForce4) - ok. 270zl

http://allegro.pl/item183537336_geil_ddr2_..._5_15_fvat.html - Geil DDR2 2x512 667mhz 5-5-5-15 - ok. 230zl

http://allegro.pl/item186813031_wyprzedaz_...mb_pciexpr.html - PixelView GeForce 6600LE 256MB - ok. 140zl

i

http://allegro.pl/item183963141_zasilacz_t...gw_36_m_cy.html - Tracer 250W - 120z?.

Razem daje to ok. 880z? co daje mi jeszcze 120zl na inne dodatki do komputera, np. cooler czy lepsza obudowa. Chodzi mi o komputer do pracy biurowej i bym mógl go troche podkrecic. No i w przyszlosci zrobic upgrade, jesli bedzie to konieczne. Dlatego wybralem (chyba) najwolniejszy procesor pod AM2.

// Geo:

Aktualnie nie działaja polskie znaki w szybkiej edycji, wiec jeżeli już używasz polskich znaków to proszę edytuj posty w pełnej edycji.

Druga sprawa przy płycie głównej miałes błedny link

Edytowane przez Geo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... nieco ten config trzeba poprawić (a raczej te parę elementów).

Płyta beznadziejna (co za kastrat). Na AM2 jest bardzo nie wiele dobrych płyt. Polecam Abita KN9 (tani i dobry...). Możesz go dostać w tym samym sklepie na allegro co procesor, czyli koszt przesyłki jeden ;) Druga sprawa sam procesor, chyba warto co nieco dopłacić (minimum Sempron 3400+ - 1,8 Ghz 256 KB cache-u L2, a nie jak 3000 i 3200+ tylko 128 KB cache-u L2). Kolejna rzecz - pamięć. Warto brać CL4, jeżeli już 667 Mhz (będzie to chodziło lepiej nawet niż DDR2 800 CL5). Tu masz link.

Co do karty to wybrałeś model z 256MB pamięci, ale LE. Ma on mniej potoków. Lepiej nieco dopłacić np. do tego KLIK. Mimo, że mniej pamięci będzie dużo wydajniejsza. No i ma pasywne chłodzenie. Ostatnia rzecz: Zasilacz... tragedia... minimum coś takiego

Razem: 935 zł, można wziąć Athlona 3000+ lub 3200+ na AM2 lub wydajniejszą grafikę, za ok 285 zł powinieneś dostać 7300GT (przy czym to już przekroczy twoje 1000 zł, ale grafika co najmniej 2 razy wydajniejsza od 6600).

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika jest mi potrzebna tylko do odpalenia 3D pod Linuxem ;) Co do płyty to nie bardzo mi się chce wierzyć. Asus zawsze robił najlepsze płyty główne. Pamięci nawet lepsze. A co do zasilacza to wolałbym coś co ma ponad 400W ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Sempron 3000+ 64bit Manila BOX /AM2/

115 zł

Płyta główna:

DFI Infinity NF Ultra II-M2

299 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 512MB PC800 CL5

120 zł

Druga pamięć RAM:

GoodRam 512MB PC800 CL5

120 zł

Karta graficzna:

Palit GeForce 7300GT Sonic 256MB DDRIII /128bit/ TV DVI

245 zł

Zasilacz:

ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC

110 zł

1009 zł - troche więcej ale według mnie warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś powiedzieć co z tym Asusem? xD Mi się wydaje, że płyta powinna być ok. Poza tym pamięć to minimum 1gb. Karty graficznej mocniejszej niż 6600 nie mam po co kupować. A na Ati się zawiodłem bo mi się już z 8 egzemplarzy zepsuło ;) A z zasilacz to chciałbym przynajmniej 400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zlituj się... ASUS straszne kastraty robi, jeżeli mówimy o przedziale poniżej 400 zł... a na AM2 to w ogóle nie ma nic dobrego od ASUSa. Co do mojego configa te pare zł do procesora, płyty i kart graficznej warto dołożyć, a co do twoich 400W to do takiej konfiguracji masz zapas przy zasilaczu 350W. Jeżeli będziesz kiedyś konkretnie upgrade-ował komputer to zasiłkę pewno i tak lepszą trzeba będzie kupić... Jeżeli mimo to na upartego ma chcesz 400W tu mas link

Coś wspominałeś o ATI? Nie widziałem, żeby ktoś wspominał o ATI

@AndrzejSnk

Procesor... 1,6 Ghz... no i mało cache

Pamięć CL5 DDR2 800 jest mniej wydajne niż DDR2 667 CL4 w wypadku AM2

Palit?... Chyba lepiej dopłacić do Galaxy z zalmanem i lepszymi taktami ;)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę w przyszłości będę robił upgrade. Konkretnie kupię Opterona 1210, a do takiego sprzętu musi być mocniejszy zasilacz ;) No dobrze, więc wybiorę twoją konfigurację Nerio. Może jak ktoś jeszcze coś zaproponuję to zmienię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że będziesz jak najbardziej zadowolony :)

Już teraz napomknę o tym, że pamięci działające na CL4 potrzebują z reguły większego napięcia. Jeżeli BIOS automatycznie nie ustawi dobrych timingów (4-4-4-12) to będziesz musiał sobie je zmienić ręcznie oraz w wypadku braku stabilności podnieść nieco napięcie (czasami do 2,1V). Ludzie bardzo często mają z tym problem dlatego już zwracam na to uwagę ;)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@AndrzejSnk

Procesor... 1,6 Ghz... no i mało cache

Pamięć CL5 DDR2 800 jest mniej wydajne niż DDR2 667 CL4 w wypadku AM2

Palit?... Chyba lepiej dopłacić do Galaxy z zalmanem i lepszymi taktami ;)

chciałem się zmieśić w cenie ;)

cache w K8 nie jest tak ważne

no może ale w sklepie w którym układałem nie było takich pamięci

to wtedy się robi kolejne "pare zł" więcej :) a Palit ma 1000 GDDR więc nie taki zły ;)

a poza tymw "Twoim" konfigu jest procek 3400+ i GF 6600 a w "moim" 7300GT i 3000+ nie ma żadnej gry w której "Twój" byłby szybszy.... :P

a do takiego sprzętu musi być mocniejszy zasilacz ;) No dobrze, więc wybiorę twoją konfigurację Nerio. Może jak ktoś jeszcze coś zaproponuję to zmienię ;)

ale ten Tracer to ma 450W na naklejce i 250W realnej mocy a Modecom MC 350W na naklejce i z 300W realnej mocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem... ale jak brać to mimo wszystko lepiej 3400+. Co do gier... Sorek używa głównie Linuxa, więc już wybór zapadł => woli zaoszczędzić, bo gra nie wiele ;)

aaa żeby była jasność :) Zasilaczom firmy tracer i innych tego typu mówimy GŁOŚNO NIE! :)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx, zapamiętam. Cache wbrew pozorom przy każdym procku jest ważne ;) Napewno jeszcze coś do komputera dołożę. Thx za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli mimo to na upartego ma chcesz 400W tu mas link

co Ty? przecież zwykły MC 350W ma więcej mocy ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam :P Mam ta sama skrzynke...do dupy :P piszczy i trzeszczy nie wiem czy wszystkie tak ale moj egzemplarz mnie zaczyna wkurzac, wiatrak tez kiepski, po m-cu chodzi o wiele glosniej niz na poczatku. Jak juz bedziesz mial napisz jak twoj sie sprawuje, jestem ciekaw bardzo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, mogę wybrać sprzęt który proponujecie, jednak mam jeszcze jedno wyjście. Mianowicie kupienie takiego sprzętu:

http://www.allegro.pl/item191579912_nowy_z...ualchannel.html

Wiem wiem, nie jest to najlepsze wyjście, jednak ojciec się uparł i nie mogę go przekonać. Możecie mi powiedzieć czy opłaca mi się kupić to czy to co wyskładałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobra, mogę wybrać sprzęt który proponujecie, jednak mam jeszcze jedno wyjście. Mianowicie kupienie takiego sprzętu:

http://www.allegro.pl/item191579912_nowy_z...ualchannel.html

Wiem wiem, nie jest to najlepsze wyjście, jednak ojciec się uparł i nie mogę go przekonać. Możecie mi powiedzieć czy opłaca mi się kupić to czy to co wyskładałem?

no sprzęt prawie jak "wypas"

płyta ECS, grafa 6100 przy której word się zacina, pamięci Kingston 533 i zasilacz 400W! to jedne z największych wad tego zestawu, co więc zostaje? X2 jest tylko porządnym prockiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, kupiłem już wszystko. Teraz czekam aż mi to dotransportują. Zamiast Semprona wziąłem AMD Athlona 64 x2 3600+ EE. Miałem wziąć z rdzeniem Brishbane jednak nigdzie go nie znalazłem. Wprawdzie miałem też do wyboru 3800, jednak zakoszono mi go z przed nosa ;) Możecie mi powiedzieć co straciłem i jakie są różnice pomiędzy tymi prockami?

A moje numerki na procku:

ADO 3600 IAA4CU

LDBFF 0705S PMW

K216893B70592

Wyczytałem na cpu-world.com, że mam napięcie variable no i maksymalną temperature taką samą. Co to oznacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok, kupiłem już wszystko. Teraz czekam aż mi to dotransportują. Zamiast Semprona wziąłem AMD Athlona 64 x2 3600+ EE. Miałem wziąć z rdzeniem Brishbane jednak nigdzie go nie znalazłem. Wprawdzie miałem też do wyboru 3800, jednak zakoszono mi go z przed nosa ;) Możecie mi powiedzieć co straciłem i jakie są różnice pomiędzy tymi prockami?

A moje numerki na procku:

ADO 3600 IAA4CU

LDBFF 0705S PMW

K216893B70592

Wyczytałem na cpu-world.com, że mam napięcie variable no i maksymalną temperature taką samą. Co to oznacza?

Brisbane X2 3600+ ma 2 x 512 KB cache L2 i 1900 MHz + wykonany w 65nm procesie technologicznym (mniej się grzeje), zwykły AMD Athlon X2 3600+ (recenzja) ma 2 x 256 KB L2 i takty 1800

dodatkowo wziąłeś wersje EE czyli będzie miał procek napięcie ~~1,25V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobrze czy źle z tym napięciem? xD A 3600 z tym rdzeniem ma takty 2000 ;) Sorki, nie pomyślałem, ale to był jedyny w tym sklepie a nie chciało mi się czekać. Poza tym chyba nie najgorszy? A, ma też wysoki bach. Czy będzie mi się dobrze podkręcał?

To dobrze czy źle z tym napięciem? xD A 3600 z tym rdzeniem ma takty 2000 ;) Sorki, nie pomyślałem, ale to był jedyny w tym sklepie a nie chciało mi się czekać. Poza tym chyba nie najgorszy? A, ma też wysoki bach. Czy będzie mi się dobrze podkręcał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To dobrze czy źle z tym napięciem? xD

w sumie na standardzie będzie mniej się grzał ale do osiągniecia takich samych częstotlwiości jak zwykły dajmy na to 3800+ będzie potrzebował "takiego samego napiecia" - będziesz musiał ostro podwyższać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a co z wydajnością? Czy jest aż taka różnica pomiędzy Brisbane a moim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...