sorek 2 Napisano 16 Kwiecień 2007 Witam, tyle czytałem na tym forum o zmianie timingów, że dają one większą wydajność pamięci i komputerów. Ale teraz pojawia się moje pytania: a) Jak je zmienić? Jest jakiś program czy można tylko w biosie (mam MSI KT4AV). Jakie wartości są lepsze dla poszczególnych pól, wyższe niższe, średnie? c) Jaki dają wzrost mocy i czy jest to opłacalne? d) Jaka jest możliwość spalenia podzespołów komputera? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 17 Kwiecień 2007 Witam, tyle czytałem na tym forum o zmianie timingów, że dają one większą wydajność pamięci i komputerów. Ale teraz pojawia się moje pytania: a) Jak je zmienić? Jest jakiś program czy można tylko w biosie (mam MSI KT4AV). tylko BIOS aczkolwiek jest jeszcze coś takiego jak A64Tweaker - ale to nie w Twoim przypadku Jakie wartości są lepsze dla poszczególnych pól, wyższe niższe, średnie? CL: 2 TRCD: 2 TRP: 2 TRAS: 5 CR: 1T ale jest jeszcze teoria że TRAS powinien być symą CL + TRCD + TRP więc jeśli masz np; 2,5-3-3 to TRAS powinien być 8 - według tej teori (nie sprawdzonej przezemnie) daje większą wydajnosc c) Jaki dają wzrost mocy i czy jest to opłacalne? tak dokładnie to nie wiem bo to zależy z jakich zmienisz na jakie d) Jaka jest możliwość spalenia podzespołów komputera? powiem tak, żeby zepsuć Ramy to trzeba się bardzo postarać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 17 Kwiecień 2007 (edytowane) CL: 2 TRCD: 2 TRP: 2 TRAS: 5 CR: 1T ale jest jeszcze teoria ?e TRAS powinien by? sym? CL + TRCD + TRP wi?c je?li masz np; 2,5-3-3 to TRAS powinien by? 8 - wed?ug tej teori (nie sprawdzonej przezemnie) daje wi?ksz? wydajnosc Dobrze, mo?ecie mi powiedzie? co oznaczaj? te skróty, czemu one odpowiadaj? i jak si? nazywa pe?na nazwa w biosie? I czy na p?ycie Shuttle AK32A te? mo?na zmienia? timingi? Edytowane 17 Kwiecień 2007 przez sorek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 17 Kwiecień 2007 Dobrze, mo?ecie mi powiedzie? co oznaczaj? te skróty, jak si? nazywa pe?na nazwa w biosie? http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/64 I czy na p?ycie Shuttle AK32A te? mo?na zmienia? timingi? nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 17 Kwiecień 2007 To są właśnie nazwy z biosu Co do płyty to musisz sprawdzić w instrukcji a najlepiej wejść do biosu i poszukać takich nazw po prostu...to minuta roboty. A czemu one odpowiadają to chyba nie ma sensu mówić, ja bynajmniej nawet nie wiem ale do czego to potrzebne, ogólna idea głosi że mają być jak najmniejsze i tyle Z tym że są pewne zależności. Zmiana timmingów na mniejsze może uniemożliwić ci po prostu zwiększenie MHz pamięci i na odwrót, by osiągnąć większe taktowanie będziesz musiał zwiększyć timingi. Jednak pamiętaj im mniejsze timingi tym lepiej bo to w skrócie czasy dostępu do pamięci, odczyty zapisy itp. jeśli się nie myle. Trzeba znaleźć kompromis i ustawić jak ci najbardziej odpowiada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 18 Kwiecień 2007 No właśnie wolałbym wiedzieć co zmieniam Na ślepo też mogę, jednak chciałbym które wartości mogę zmienić tak by wiedzieć co zmieniłem. Nie wiem czy ktoś mnie zrozumiał Chodzi poprostu o to co się dzieje jak zmieniam dany timing. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach