Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

Timingi - czym to się je? xD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tyle czytałem na tym forum o zmianie timingów, że dają one większą wydajność pamięci i komputerów. Ale teraz pojawia się moje pytania:

a) Jak je zmienić? Jest jakiś program czy można tylko w biosie (mam MSI KT4AV).

B) Jakie wartości są lepsze dla poszczególnych pól, wyższe niższe, średnie?

c) Jaki dają wzrost mocy i czy jest to opłacalne?

d) Jaka jest możliwość spalenia podzespołów komputera? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, tyle czytałem na tym forum o zmianie timingów, że dają one większą wydajność pamięci i komputerów. Ale teraz pojawia się moje pytania:

a) Jak je zmienić? Jest jakiś program czy można tylko w biosie (mam MSI KT4AV).

tylko BIOS aczkolwiek jest jeszcze coś takiego jak A64Tweaker - ale to nie w Twoim przypadku

B) Jakie wartości są lepsze dla poszczególnych pól, wyższe niższe, średnie?

CL: 2

TRCD: 2

TRP: 2

TRAS: 5

CR: 1T

ale jest jeszcze teoria że TRAS powinien być symą CL + TRCD + TRP więc jeśli masz np; 2,5-3-3 to TRAS powinien być 8 - według tej teori (nie sprawdzonej przezemnie) daje większą wydajnosc

c) Jaki dają wzrost mocy i czy jest to opłacalne?

tak dokładnie to nie wiem bo to zależy z jakich zmienisz na jakie

d) Jaka jest możliwość spalenia podzespołów komputera? ;)

powiem tak, żeby zepsuć Ramy to trzeba się bardzo postarać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CL: 2

TRCD: 2

TRP: 2

TRAS: 5

CR: 1T

ale jest jeszcze teoria ?e TRAS powinien by? sym? CL + TRCD + TRP wi?c je?li masz np; 2,5-3-3 to TRAS powinien by? 8 - wed?ug tej teori (nie sprawdzonej przezemnie) daje wi?ksz? wydajnosc

Dobrze, mo?ecie mi powiedzie? co oznaczaj? te skróty, czemu one odpowiadaj? i jak si? nazywa pe?na nazwa w biosie? I czy na p?ycie Shuttle AK32A te? mo?na zmienia? timingi?

Edytowane przez sorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są właśnie nazwy z biosu ;) Co do płyty to musisz sprawdzić w instrukcji a najlepiej wejść do biosu i poszukać takich nazw po prostu...to minuta roboty.

A czemu one odpowiadają to chyba nie ma sensu mówić, ja bynajmniej nawet nie wiem ale do czego to potrzebne, ogólna idea głosi że mają być jak najmniejsze i tyle ;) Z tym że są pewne zależności. Zmiana timmingów na mniejsze może uniemożliwić ci po prostu zwiększenie MHz pamięci i na odwrót, by osiągnąć większe taktowanie będziesz musiał zwiększyć timingi. Jednak pamiętaj im mniejsze timingi tym lepiej bo to w skrócie czasy dostępu do pamięci, odczyty zapisy itp. jeśli się nie myle. Trzeba znaleźć kompromis i ustawić jak ci najbardziej odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie wolałbym wiedzieć co zmieniam ;) Na ślepo też mogę, jednak chciałbym które wartości mogę zmienić tak by wiedzieć co zmieniłem. Nie wiem czy ktoś mnie zrozumiał ;) Chodzi poprostu o to co się dzieje jak zmieniam dany timing.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...