malytgb 0 Napisano 11 Kwiecień 2007 Witam jestem na forum nowy, i odrazu mam do was prośbe mogłby ktoś z was mi pomuc mam takie zadanie "napisz program który wybiera z 3 podanych liczb przez użytkownika liczbę najmniejszą" a z Pascala jestem ciemny :/ z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam pisz starannie (popraw to)/// AndrzejSnk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 12 Kwiecień 2007 nie mogę Ci pomóc - bo nie umiem takiego programu napisać, ale myślę, że jak okażesz trochę chęci i popróbujesz sam (choć bez jakiejkolwiek znajomości Pascala może być ciężko - przyznaje ) to może ktoś poprawi ewentualne błędy/dopisze coś, bo puki co to wygląda "zrób za mnie wszystko" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Conrad 0 Napisano 20 Kwiecień 2007 (edytowane) Calego Ci nie napisze bo to jest dosc proste. Dlatego nazwy jakso a miare lopatologicznie zapodaje zebys skumal jak leci. program najmniejszaztrzech; uses crt; var {to sa wprowadzane liczby, to co jest miedzy tymi anwiasami jest ignorowane przez kompilator } liczbapierwsza; liczbadruga; licznatrzecia; liczbanajmniejsza; {to niekoniecznie wszystkie zmienne ;-) } begin writeln(Podaj pierwsza liczbe); readln(liczbapierwsza); writeln(Podaj druga liczbe); readln(liczbadruga); writeln(Podaj trzecia liczbe); readln(liczbatrzecia); { tutaj kod ktory sluzy do wybrania tej najmniejszej if liczbapierwsza < liczbadruga and liczbatrzecia then liczbapierwsza=liczbanajmniejsza} tutaj kod ktory sluzy do wybrania tej najmniejszej if liczbadruga < liczbapierwsza and liczbatrzecia then liczbapierwsza=liczbanajmniejsza} tutaj kod ktory sluzy do wybrania tej najmniejszej if liczbatrzecia < liczbadruga and liczbatrzecia then liczbapierwsza=liczbanajmniejsza} Writeln(); Writeln(); Writeln(); Writeln(Podano nastepujace liczby ; writeln(liczbapierwsza); writeln(liczbadruga); writeln(liczbatrzecia); Writeln(); Writeln(); Writeln(a najmniejsza z nich to.... ; Writeln(liczbanajmniejsza); end; end. powinno byc dobrze w sensie konstrukcji jezykowej. to co napisalem da sie skompilowac (chociaz w pracy nie mam kompilatora ) \\edit kurna..to bylo tydzien temu..ale moze sie komus przyda kiedys Edytowane 20 Kwiecień 2007 przez Conrad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Crow 0 Napisano 21 Kwiecień 2007 var a,b,c : integer; begin readln(a); readln(b); readln(c); if a < b then if c < a then writeln('c najmniejsza') else writeln('a najmniejsza') else if c < b then writeln('c najmniejsza') else writeln('b najmniejsza'); end. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 21 Kwiecień 2007 Wydaje mi się, że zadania domowe musisz robić sam Kurcze, już nie mapiętam tak dobrze Pascala W każdym razie możesz ubrać program w jakieś dźwięki i kolory, to podwyrzsza ocenę xD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach