Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Nerio

Wielki problem z dyskiem WD

Rekomendowane odpowiedzi

Mam duży problem z dyskiem WD2500JS (SATA I). Mianowicie dysk działa na płycie Gigabyte GA-965P-S3 rev. 3.3 bios F8 (do tego Intel Pentium D 920 2x512MB Kingstona 667 Mhz, zasiłka Chiefteca 400W...). Tryb w BIOSie dla SATA był ustawiony na IDE. Instalacja systemu przebiega normalnie. Jednak nie długo po zainstalowaniu systemu przy próbie instalacji czegokolwiek zaczynają się kłopoty... komputer zwalnia (czyta z dysku...) tak sie zawiesi, że nic poza ruszaniem kursorem nie można zrobić (ctrl+alt+del też nie działa), problem występuje przy sterownikach, jak i bez nich (tych z płytek, jaki i z internetu). Dysk był skanowany programami diagnostycznymi z WD, widnowsa (przeze mnie - brak błędów) był w serwisie i także tam nie stwierdzili usterki. Tak więc chyba sprawny. Ma dodatkowy nawiew (bo się WDeki mocno grzeją). Nie wiem czy coś pomorze tutaj zmiana trybu na AHCI lub RAID. Na płycie jest drugi kontroler (2 porty do 4 podstawowych SATA) - GIGABYTE GBB363. W BIOSie są aż 2 opcje gdzie się ustawia AHCI lub RAID: Integrated Periperals=> 1) SATA RAID/AHCI (opcje disabled, ahci, raid) i 2) Onboard SATA/IDE CTRL MODE (opcje IDE, AHCI, RAID). Jak rozwiązać ten problem?... Dziękuje z góry za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...