Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Nicolas

kopie zapasowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :rolleyes:

Mam pytanie odnośnie programów do tworzenia kopi zapasowych. Oglądałem kilka np. nero backup itp. Interesuje mnie taka kwiesta: Otóż robiąc kopie - program wykonuje backup plików. A co z rejestrem? Czy jest taki program, dzięki ktoremu mógłbym skopiować wszystko tj pliki i rejestr, tak aby np po dokonaniu kopi, sformatowaniu i przywróceniu - stan był taki sam jak przed formatowaniem, czyli zeby wszystkie programy działały, hasła pozostały itp itd. poprostu dokonać klonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Norton Ghost (poradnik na stronie pcc w artach). Robisz kopie zapasową partycji systemowej i po przywróceniu wszystkośmgia jak było, tj. pulpit, rejestr, programy nawet playlista z winampa :P czy historia w ie operze itd. (oczywiscie zakladając ze wszystko jest zainstalowane na C w program files bo to o kopii tej partcji mowie). Oczywisice mozesz tak zrobic z calym dyskiem nawet i potem przywrocic, tylko pomysl gdzie zapisac te obrazy :D taka kopia zapasowa zajmuje mniej wiecej tyle samo miejsca co oryginalna partycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie, jeszcze jedno pytanie mam - czy robiąc kopie zapasową całego dysku można przywrócić konkretny program? bo oprócz samych plików pozostaje do przywrócenia rejestr i w niektórych programach biblioteki, które są w katalogu Windows. czy w takim przypadku trzeba to robić ręcznie? tj przywracac każdy folder czy program sam kojarzy co jest z czym powiązane i przywraca wszystko np. chce przywrocic na nowym systemie photoshopa - wystarczy ze przywroce pliki, a rejestr i biblioteki same również się przywrócą?

I jeszcze jedno pytanie, o ile dobrze sobie przypominam Norton Ghost był w całem pakiecie z programem antywirusowym, programami do diagnozy dysku itp. Czy można go zakupić osobno?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko masz w poradniku włącznie z ghostem. Nie rozumiem ich polityki ale jakby nie patrzeć do działania wystarczy jeden plik ghosta na dyskietce co nie kosztuje cie nic. Jeśli znajde gdzieś obraz płytki to mogę pomóc, nagrasz na cd i będziesz miał ghosta. Ale to jeśli przeszukam zbiory, ale spróbuj zrobić w/g poradnika.

Słuchaj...robiąc kopie dysku C, robisz wszystko, windowsa, rejestru itd. Tak więc po przywróceniu system zachowuje się jak po restarcie kompa. Jakby nic się nie stało, wszystko działa jak działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki havoc - wszystko mam, ale jak moge zrobić bootowalną płytę z ghostem, żeby uruchamiał się z pod DOSa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w nero. nie pamietam wlasnie jak to sie dokladnie robilo. znaczy jest opcja bootable disk i tego uzywasz, po zainstalowaniu w folderze ghosta chby jest plik bootujacy ktory trzeba wybrac do stworzenia kompilacji...ciezko mi powiedziec, jakos tak ;) jak nikt inny nie pomoze to poszukam pliku z obrazem tej plyty i wrzuce na rapida albo gdzies.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem nagrać, ale niestety nie działa :( Gdybyś znalazł obraz - byłbym BARDZO wdzięczny

Z góry dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj to chyba to ;] nagraj jako obraz w nero.

http://www.badongo.net/file/2481114

p?ytka powinna byc pusta po nagraniu wiec sie nie przestrasz jak nic tam nie bedzie ;) ale przy bootowaniu uruchomi sie ghost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki, działa !! Wisze CI pifko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mysle, jak bedzie jakis zlot kiedys to postawisz ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...