Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
GrzegorzPPP

Komp 1000-1500 bez dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiem, że podobnych tematów jest kilkaset, ale proszę o poradę.

Potrzebuję kompa do obróbki zdjęć i oczywiście grania :)

I teraz kilka pytań

1. Czy jeżeli mam 256mb ramu DDR to jak dokupię DDR2 1gb to da się to jakoś połączyć?? I czy lepiej kupić DDR czy DDR2?? Ceny są bardzo podobne.

2. Planuję kupić ten procesor http://www.allegro.pl/item153891138_intel_...fsb800_box.html

czy będzie on odpowiedni dla mnie?? Czy nie bedzie z nim problemów?? Jaką do niego kupić płytę główną??

3 Potrzebuję karty graficznej i tu mam dylemat jaką kupić czy 128mb czy 256mb na kartę mam +- 320zł.

4. Dysków nie potrzebuję bo mam 160 gb , kart dzwiękowej również tylko procesor, karte graficzną, płytę główną i ram.

5. Jak myślicie które podzespoły można kupić na allegro a któe lepiej w sklepie??

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Potrzebuję kompa do obróbki zdjęć i oczywiście grania :)

I teraz kilka pytań

1. Czy jeżeli mam 256mb ramu DDR to jak dokupię DDR2 1gb to da się to jakoś połączyć?? I czy lepiej kupić DDR czy DDR2?? Ceny są bardzo podobne.

nie możesz podłączyć DDR żeby działało w slocie na DDR2 i odwrotnie

powiem krótko zły wybór

3 Potrzebuję karty graficznej i tu mam dylemat jaką kupić czy 128mb czy 256mb na kartę mam +- 320zł.

za te pieniądze tylko Galaxy GF 7300GT (500/1400) z Zalmanem

tylko procesor, karte graficzną, płytę główną i ram.

5. Jak myślicie które podzespoły można kupić na allegro a któe lepiej w sklepie??

AMD Athlon 64 X2 3800+ (2.0GHz, 1MB, 65W) BOX /AM2/

490 zł

Płyta główna:

DFI Infinity NF Ultra II-M2

339 zł

pamięć RAM:

GoodRam 1GB PC667 CL5

359 zł

Karta graficzna:

Galaxy GeForce 7300GT (1.4ns, zalman) 128MB /128bit/

za wszystko 1508.00zł

sklep esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do proca, który podałeś to straszna grzałka... Ogólnie strata kasy... AndrzejSnk podał najbardziej optymalny konfig :)... Jedynie jeżeli chcesz mobo z pasywnym chłodzeniem (brak pierdziawki na chipsecie) to polecam Abita KN9 za ok 315 zł

Pozostaje kwestia zasilacza... Co masz obecnie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jaki mam zasilacz.

A można by jakiś tańszy procesor i płytę główną?? tak powiedzmy zeby 1200 wyszło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej, dałeś zestaw jak dla jakiegoś entuzjasty co będzie go podkręcał i nie wiadomo jaki jeszcze cuda i widy wyrabiał :P

Czy ten komputer będzie do grania w gry, czy tylko do oglądania filmów. Informacja na temat zasilacza jest nam potrzebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Zasiłka do wymiany... Może być Intel Pentium D 915 (2x2,8Ghz) - 400 zł lub jakiś jedno rdzeniowy Athlon na AM2 (np. 3500+ za 300 zł wersja OEM)

Reszta bebechów pod ta sama... pod Intela inna płyta... na która trzeba liczyć 300-500 zł (wyższa kwota dla płyt z obsługą C2D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie da się jakoś zdeczka taniej??

Sory za głupie pytanie ale czym właściwie różni się płyta główna za 200zł od tej za 500??

Dodam, że nie jestem jakimś programistą, tylko takim standardowym użytkownikiem :) Procesor chciałbym zeby miał tak około 2,8 - 3 ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 3400+ BOX (Socket AM2) 309 zł

Asus M2N 294 zł ew. Asus M2V na chipsecie VIA za 251 zł

GoodRam 1GB PC667 CL5 359 zł

Galaxy GeForce 7300GT (1.4ns, zalman) 128MB 369 zł

Zasilacz Modecom 350 W ok 100 zł na allegro

razem: 1388 zł

Sory za głupie pytanie ale czym właściwie różni się płyta główna za 200zł od tej za 500??

Jakością materiałów i wykonania, chłodzeniem, wyposażeniem, możliwością podkręcenia. W Twoim wypadku bardziej opłaca się wziąć tę za 200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuuu a Atlona nie da rady?? Bo sempron to dla mnie zadna firma, zawsze wolę dołożyć 50 zł niż później sie wściekać ze coś się wali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma się walić? Sempronowi nic nie brakuje (z resztą nigdy nie brakowało).

Skąd te przesądy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A można by jakiś tańszy procesor i płytę główną?? tak powiedzmy zeby 1200 wyszło?

no to chcesz mieć dobry komp za 1500zł z bardzo fajną płytą i dwurdzeniowego procka [VIŚTA READY :lol:] czy oszczędzić 300zł i spowodowac że zestaw już będzie taki nie bardzo

ATX 2.03 P4

Model 300x1

300W

do wymiany ;]

uuuu a Atlona nie da rady?? Bo sempron to dla mnie zadna firma, zawsze wolę dołożyć 50 zł niż później sie wściekać ze coś się wali

Athlon to tez żadna marka odkąd jest Core2Duo/Quad ;]

tańszy zestaw

AMD Athlon 64 3500+ Orleans (2.2GHz) BOX /AM2/

345 zł

esc.pl

Mobo:

Asrock AM2XLI-eSATA2

259 zł

action

Pamięć RAM:

GoodRam 1GB PC667 CL5

359 zł

esc.pl

Galaxy GeForce 7300GT (1.4ns, zalman) 128MB /128bit/ TV-out DVI-out

320 zł

esc.pl

Modecom MC 350 W

allegro.pl, zenfist.pl

1383zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AdrzejSnk podał bdb zestaw... tylko mobo ja bym wziął inne :) Abita KN9 (warto dopłacić :)) zasiłka ModeComa 350W Feel II kosztuje 80 zł (KLIK).

@GrzegorzPPP

Słuchaj... 1500 zł to nie jest duża kwota... a to jest twój max... nie czarujmy się... masz i tak bdb configi jak za taką kase :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a że tak się spytam to w rzeczywistości ten athlon ile bedzie miał?? 2,2Ghz?? Można go bardziej podkręcić??

darek_dade ja na kompach sie bardzo nie znam, ale o sempronie mało słyszałem i dlatego wolę coś bardziej znanego.

A pod tą płytę co AndrzejSnk podał to podepną moje dyski?? bo te dyski mam ATA??

Jeszcze tylko podam kilka linków jakbyście mogli sprawdzić czy to te rzeczy na 100% to bym był wdzięczny :) sory ze tak zawracam gitarę, ale tych oznaczeń to tyle jest, że można się pogubić

Karta Graficzna http://sferis.pl/sklep/product_info.php/cP...766bdc486bdd8d5

Pamięć http://sferis.pl/sklep/product_info.php/cP...766bdc486bdd8d5

Procesor http://sferis.pl/sklep/product_info.php/cP...766bdc486bdd8d5

Płyty głównej nie mogę znaleźć w tym sklepie a w nim chciałbym zamówić ponieważ ma przedstawicielstwo w moim mieście i w razie jakby coś nawaliło to nie musiał bym się pierniczyć z wysyłaniem tych paczek. Może jakąś inną byście polecili??

Zasilacz http://www.allegro.pl/item152286768_nowosc..._pfc_cichy.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a że tak się spytam to w rzeczywistości ten athlon ile bedzie miał?? 2,2Ghz?? Można go bardziej podkręcić??

oczywiście Jak podkręcić procesor - link

to ta aczkolwiek pewnie pomylili się w opisie i dali takty rdzenia na 450 zamiast 500 ..

tak to ta

to ten ale ja bym dołożył do X2 ale Twój wybór :)

tego nie bierz .. weż Modecoma MC - 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item153350799_modeco...hy_gw_3_l_.html ten zasilacz?? :blink: ciutek drogi.

A w biosie trzeba bedzie coś przestawiać?? Bo coś tam słyszałem, że trzeba.

Jak myślicie czy kupować teraz ten zestaw czy poczekać jeszcze trochę, aż stanieje?? Ponoć w lutym duzo tanieją takie rzeczy?? I o ile mogło by to wszystko razem stanieć??

I jaką jeszcze płytę główną dokupić?? Najlepiej jakby nie kosztowała wiecej niz 250zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.apollo.pl/store/show_detail/46/17219 - chodziło raczej o ten, za 180zł to się nie kupuje Modecoma ;]

A w biosie trzeba bedzie coś przestawiać?? Bo coś tam słyszałem, że trzeba.

ale w związku z czym to pytanie?

Jak myślicie czy kupować teraz ten zestaw czy poczekać jeszcze trochę, aż stanieje?? Ponoć w lutym duzo tanieją takie rzeczy?? I o ile mogło by to wszystko razem stanieć??

trudno cokolwiek powiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale w związku z czym to pytanie?

Chodziło mi o to czy jak już poskładam te wszystkie części to czy jak normalnie włączę kompa to czy mi bedzie dobrze chodził, czy trzeba bedzie coś w biosie majstrować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy... Powinien bez problemu chodzić, ale czasem zdarza się, że płyta źle pamięci rozpozna i wtedy trzeba w biosie pogrzebać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi!

Jakbym miał jakieś jeszcze problemy to będę pytał

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... bo tak się zastanawiam teraz standard to 256mb i sobie myślę czy nie lepiej dołożyć 50zł i mieć dużo lepszą kartę, a i jeszcze takie pytanie ta karta ma złącze PCI-E tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmm... bo tak się zastanawiam teraz standard to 256mb

standard jest dla producentów dziadowskich pamięci 256MB którzy muszą się ich pozbyć z magazynów :)

i sobie myślę czy nie lepiej dołożyć 50zł i mieć dużo lepszą kartę,

możesz kupić Galaxy 7300GT z Zalmanem ale z 256MB tyle że to jakaś 100więcej ;]

a i jeszcze takie pytanie ta karta ma złącze PCI-E tak?

ale o którą grafe pytasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tą pierwszą co mi podawaliście 128mb

A czym się różnią te procesory dwu rdzeniowe od normalnych :huh: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...