Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sevigny

złożenie całego kompa, zestaw za 1200zł

Rekomendowane odpowiedzi

przemyślałem sprawę mobo i faktycznie: to podstawa, nie jest to rzecz, na której opłaca się oszczędzać. ta ecs w porównaniu do tego abita wygląda biednie, jakościowo też pewnie ustępuje. ale wyczaiłem coś takiego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30746. jak dla mnie rewelka. co sądzicie? :)

semprona kupię 3000+ bo akurat w sklepie, który dziś odwiedziłem był tańszy niż ten 2800+ w necie. a lepszego (np. 3200+) i tak chyba nie ma co kupować, bo to w końcu tylko sempron - procesor i tak będzie najsłabszym ogniwem w tym zestawie, o ile nie będzie to athlon, na którego rzeczywiście mnie w tej chwili nie stać.

pamięci kupię goodrama 2x 512mb 533mhz.

grafikę galaxy gf7300gt zalman - w tym sklepie wychodzi 329zł. przeżyję.

obudowa, jak wyżej zasugerował Milans, jakieś byleco tanie.

zasilacz wezmę natomiast osobno, i to jakiś taki 450W.

razem wychodzi w tym sklepie 1559 zeta, ale babka obiecała mi zniżkę do 1500 jeśli kupię wszystko u nich. to chyba dobra opcja.

i jak? niezły zestaw wyszedł z tego? czy coś jeszcze kombinować? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte? To ja już szczerze polecam ECS'a. Albo to co milans się zareklamował.

BTW, milans, powinienes dłuższy opis płyty pisać bo z aukcji sie nawet dowiedzieć nie da na jakim chipsecie jest oparta.

450W zasilacz do takiego kompa? :)

Ja nie wiem po co kombinować, przedwczoraj miałeś już zestaw ideał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przemyślałem sprawę mobo i faktycznie: to podstawa, nie jest to rzecz, na której opłaca się oszczędzać. ta ecs w porównaniu do tego abita wygląda biednie, jakościowo też pewnie ustępuje. ale wyczaiłem coś takiego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30746. jak dla mnie rewelka. co sądzicie? :)

niebardzo ten Gigabyte ...

jak chcesz porządne mobo to bierz DFI Infinity NF Ultra II-M2 ... ;]

zasilacz wezmę natomiast osobno, i to jakiś taki 450W.

450W?

350W to aż nad ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego myślałem o tym mobo gigabyte'a? powiem Wam po prostu szczerze: ja się zupełnie nie znam. ale. patrząc na proponowaną ecs (i od razu mimochodem na markę firmy) i porównując go z tym giga to dla laika pewne rzeczy wydają się oczywiste. mogę się mylić, nie ukrywam. ale babka ze sklepu polecała mi ją (markę też) - babka co by nie mówić jakieś doświadczenie w sprzedaży ma, to pewne. wiadomo, być może chce od lamera wyciągnąć trochę kasy więcej na tym samym szmelcu - ale z drugiej strony proponowany przez Was abit jest w podobnej cenie, więc dlaczego nie miała by mi zaoferować lepszego abita, na którym zarobi tyle samo co na rzekomo słabym gigabyte. mówię, ja się nie znam, ale porównując te trzy płyty lamer widzi przewagę giga. jeśli z tą płytą coś jest nie tak, to proszę powiedzcie mi szczegółowo - tak, abym nie kiksnął z jej zakupem i może się jeszcze czegoś przy okazji nauczył. :) w żadnym wypadku nie chcę podważać niczyjego autorytetu - bo Wy dla takiego laika jak ja jesteście po prostu wyrocznią, nie ma co tu na ten temat dyskutować. ja chcę tylko kupić jak najlepiej i może łyknąć trochę tej wiedzy tajemnej. :)

co do zasilacza - w sumie ta sama sytuacja. dwie osoby w tym sklepie od razu, pierwsze co, zauważyły niewielką moc sugerowanego zasilacza 300W. może tu też nie ma co liczyć watów, przecież komp i tak pobiera tylko tyle, ile potrzebuje, a różnice w cenach nie są aż tak wielkie. ja po prostu nie chcę kupić czegoś, co będę musiał wymieniać za dwa miechy. może baba robi mnie w balona i wyciąga tę dychę więcej od momentalnie rozpoznanego nooba? a może jednak ma rację? a może sam mam trochę racji? :)

trochę podsumowując. nie chcę wyjść na kolesia, którego nie wpuszczają do media markt. :) po prostu chciałbym podjąć jak najbardziej świadomą decyzję, bo 1500 zeta nie wydaje się na co dzień, nie jest to pieniądz, którego straty mój portfel nie odczuje. przyznam, że w tej chwili jestem na tyle zainteresowany ofertą tej babki i na tyle zdeterminowany, że mogę wyłożyć tę nielichą kasę jutro. ale jeśli robi mnie w balona, wolę to wiedzieć wcześniej i jeszcze móc przedstawić jej jakieś rozsądne argumenty przeciw, których niestety mój mimo wszystko lamerski w tej dziedzinie łeb sam nie wymyśli.

proszę o zrozumienie. :) dzięki za wszelką pomoc przeszłą i przyszłą. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)... Trochę pisania się nazbierało :P... no więc po kolei :)

Płyta... Babka sprzedaje to co ma sprzedawać (kontrakty sklepu etc.). W końcu za to jej płacą :P Dlaczego nie miałaby Ci polecić Abita? Z reguły tak jest, że mają "problemy" z załatwieniem... Sprzedawca kombinuje niemalże zawsze... U mnie jest też taki mały lokalny sklepik... Koleś nigdy w życiu nie sprowadzi niczego ze stajni Abita... ASUSy tylko wciska :P... Ale to długa historia :P... Więc jeżeli chcesz brać dobre mobo to bierz tego Abita... POSTAW NA SWOIM :)... Co do tego Gigabyte-a to te chłodzenie na chipsecie jest liche (Mocno się nagrzewa... itp.)... i sam chipset nVidia (550) użyty nie jest tak cudowny jak sprawdzony nForce 4 Ultra :)

Zasiłka... 450W?... A to zależy jakie 450W... bo jedno drugiemu nie równe :D... Jak już chcesz dobry i tani zasilacz to weź ModeComa 400W (klik)... TO i tak będzie na zapas :) Są też tańsze modele z tej serii (300W, 350W)

P.S. MediaMarkt jest dla IDIOTÓW :D... taki mały błąd się w reklamie wkradł :D

P.S.2 Ile ta pamięć kosztuje w tamtym sklepie? 1GB (2x512) A-daty DDR2 800MHz są po 419 zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kobietach, szczególnie w sprawach komputerowych, się nie polega :)

A tak na poważnie, żadna z tych trzech płyt głównych (Abit, Gigabyte, ECS) nie jest zła. Ja polecam ECS'a ponieważ z ostatnich recenzji płyt głównych wynika, że firma ta zaczęła sprzedawć produkty o wyższej jakości bez podnoszenia ceny. Gigabyte nie jest firmą złą, choć produkuje płyty zazwyczaj mierne. Abit ma z kolei swoje dołki i górki (kultowy model NF7). Tak się składa, że płyty wszystkich trzech firm miałem i żadna z nich nie sprawiała najmniejszych problemów przy codziennym użytkowaniu. Dlatego nadal obstaję przy najtańszym ECS'ie.

Co do zasilacza o mocy 450 W. Jeden nierówny drugiemu. Co z resztą łatwo zauważyć patrząc tylko na ceny. 450W noname kosztuje 3 razy mniej niż 300 W Anteca. 300 W modecoma spokojnie starczy do zasilenia Twojego komputera (sam teraz korzystam z zasilacza niewiadomo jakiej marki do zasilania całkiem mocnego sprzętu i nie mam problemów, czasy codegena 300W się po prostu skończyły).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i tu darku sie nie zgodze. próbowałem odpalić kiedys semprona 2800+ 754 + mobo + ram + gf 6200 na zasiłce 300W (lub chyba anwet 350W) a komp ani myslał o działaniu.

Co do płyty - DFI bardzo przyjemna płyta, a jeśli nie masz zamiaru podkrecac to nawet asus M2n-e daje rade.

Co do proca - sempron 3200+ ma wyższy mnożnik przez co łatwiej sie go podkręca (a podkrecanie w przypadku platformy K8 jest praktycznie obowiazkowe gdyż większośc procesorów potrafi działac 30-40% szybciej bez zmieny napięcia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co do zasilacza - w sumie ta sama sytuacja. dwie osoby w tym sklepie od razu, pierwsze co, zauważyły niewielką moc sugerowanego zasilacza 300W. może tu też nie ma co liczyć watów, przecież komp i tak pobiera tylko tyle, ile potrzebuje, a różnice w cenach nie są aż tak wielkie. ja po prostu nie chcę kupić czegoś, co będę musiał wymieniać za dwa miechy. może baba robi mnie w balona i wyciąga tę dychę więcej od momentalnie rozpoznanego nooba? a może jednak ma rację? a może sam mam trochę racji? :)

450W 450W nie równe ...

no i tu darku sie nie zgodze. próbowałem odpalić kiedys semprona 2800+ 754 + mobo + ram + gf 6200 na zasiłce 300W (lub chyba anwet 350W) a komp ani myslał o działaniu.

hmm u mojego kumpla chodzi presccot 3.0 + X1300pro i coś tam wiadomo dysk ramy na zasiłce Codegona 350W ... i nawet to działa ... wiadmomo że nie zna dnia ani godziny ale jak narazie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon X2 3800+, Radeon X800 Pro, bebechy i peryferia na 350 W nie wiadomo jakim chodzi bez zająknięcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, kompa już mam. generalnie zestaw wygląda niemalże tak, jak mi podpowiadaliście - czyli się chłopaki przydaliście, dzięki. :) wydałem 1620 zeta. powiem tak: dobrze, że na początku powiedziałem Wam, że chcę wydać 1200, bo gdybym od razu rzucił 1600, to pewnie byście złożyli mi coś za 2000 minimum cwaniaki. :) ale dobrze jest jak jest, nie żałuję tej dodatkowej kasy, kompik chodzi bardzo ok (chociaż prawie w ogóle nie słychać, że chodzi :) ).

co do mobo to ostatecznie zdecydowałem się na tego gigabyte'a. ale skłoniła mnie do tego wyłącznie pewna niemiła sytuacja związana z faktycznie zamówionym przeze mnie abitem. mianowicie, kolesie (jacyś z hurtowni) mieli dowieść do sklepu ten mój zestaw i później ci ze sklepu mieli go złożyć, a ja po pracy odebrać. tak się złożyło, że łby z hurtowni się spóźnili i komp był składany na moich oczach. okazało się, że dowiezione mobo abita ma jakąś wadę czy coś. co prawda kolesie zarzekali się, że nigdy im się coś takiego nie zdarzyło, ale nie przekonało mnie to (typowa sklepowa gadka) i nie chciałem czekać dłużej na kompa (kolejne trzy dni), więc wziąłem ostatecznie giga.

jestem Wam jeszcze winien jakiś mały opis jak komp pracuje i jak wyglądała instalacja sterów i w ogóle co się w pudełkach i na płytach znajdowało. obiecuję strzelić jakiś opis niebawem. :)

pozdro i jeszcze raz wielkie thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chamówa!! Abit ma wadę... ciekawe jak to wiezli??... Beznadzieja...

Podaj wszystko co zamówiłeś :P... Nawet chłodzenie i inne drobiazgi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) więc tak.

amd sempron 3000+ am2 64bit. cooler standardowy - wstyd przyznać ale ja nigdy nic nie kręciłem, więc nawet się na tym nie znam. lipa bo w sumie programista mógłby się lepiej znać na sprzęcie. ;)

mobo gigabyte GA-M55S-S3 - nf 550, sata II, ddr2, pcie, am2.

goodram 2x ddr2 512 MB, 667 Mhz, cl 5. z jednego opakowania szły, więc dopasowane. :)

galaxy gf 7300gt 128MB ddr3/128b, pcie, 1,4ns, 500/1400, zalman.

seagate barracuda 160 gb, 8 MB, 7200rpm, sata II. w ostatniej chwili się zdecydowałem, pomyślałem, że jednak 80gb to mało. tym bardziej, że dwa razy większa pojemność kosztowała raptem 40 zeta więcej. :)

tracer hellfire 4life silent 450W, 24dB. tu zdałem się na opinię znajomego, który twierdzi, że tracery ostatnio wcale niczym nie ustępują liderom. zasiłki tej mocy modecoma czy chiefteca kosztują już sporo więcej. a ja i tak wziąłem najdroższego tracera. :) mam nadzieję, że się na tym nie przejadę (za jakiś czas opowiem jak się sprawuje).

budę wziąłem też tracera - w miarę ładna, cholernie tania, 2x usb z przodu. tylko tak szukam zdjęcia na necie i nie mogę znaleźć. może później.

więcej grzechów nie pamiętam. ;) pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok, kompa już mam. generalnie zestaw wygląda niemalże tak, jak mi podpowiadaliście - czyli się chłopaki przydaliście, dzięki. :) wydałem 1620 zeta. powiem tak: dobrze, że na początku powiedziałem Wam, że chcę wydać 1200, bo gdybym od razu rzucił 1600, to pewnie byście złożyli mi coś za 2000 minimum cwaniaki. :) ale dobrze jest jak jest, nie żałuję tej dodatkowej kasy, kompik chodzi bardzo ok (chociaż prawie w ogóle nie słychać, że chodzi :) ).

Bo my jesteśmy handlowcami Komputronika! Miałeś w Komputroniku wszystko zamówić!

;)

co do mobo to ostatecznie zdecydowałem się na tego gigabyte'a. ale skłoniła mnie do tego wyłącznie pewna niemiła sytuacja związana z faktycznie zamówionym przeze mnie abitem. mianowicie, kolesie (jacyś z hurtowni) mieli dowieść do sklepu ten mój zestaw i później ci ze sklepu mieli go złożyć, a ja po pracy odebrać. tak się złożyło, że łby z hurtowni się spóźnili i komp był składany na moich oczach. okazało się, że dowiezione mobo abita ma jakąś wadę czy coś. co prawda kolesie zarzekali się, że nigdy im się coś takiego nie zdarzyło, ale nie przekonało mnie to (typowa sklepowa gadka) i nie chciałem czekać dłużej na kompa (kolejne trzy dni), więc wziąłem ostatecznie giga.

A może tak tylko gadali... żebyś kupił gigabyte, który się nie sprzedaje (vide news na głownej o słabej sprzedaży gb).

Z zasilaczem trochę zaryzykowałeś, ale miejmy nadzieję, że problemów nie będzie. A co do dysku, za kolejne 40 zł miałbyś już z 300 GB pewnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że w tym sklepie ostro robią w balona... Tracer nie ustępuje innym zasilaczom?? o_O??... BullSHIT... tyle powiem... Miałeś brać tego ModeComa... A co do dysku to racja - najwyższa opłacalność to modele 250GB... Ale to już zależy jak tam uważasz ile potrzebujesz :P

Strona Tracera - KLIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A może tak tylko gadali... żebyś kupił gigabyte, który się nie sprzedaje (vide news na głownej o słabej sprzedaży gb).

przemknęło mi to przez myśl, zważywszy na to jak bardzo zachwalali w sklepie tego giga. ale to by była przesada. zresztą w tym sklepie nieraz kupowaliśmy do firmy różne rzeczy, więc kolesie mnie znają, chyba nie robiliby mnie w balona. ;) chociaż teraz byłem u nich zupełnie prywatnie. ;) jeden pies w sumie. :)

Z zasilaczem trochę zaryzykowałeś, ale miejmy nadzieję, że problemów nie będzie.

zdaję sobie z tego sprawę. prawdę mówiąc gdyby nie kilka pozytywnych opinii ludzi z roboty, którym jeszcze jako tako ufam (:)), pewnie zestaw kosztowałby ze 150 zetów więcej i miałbym chiefteca lub, jak polecaliście, modecoma. póki co jednak nie żałuję i oby się to nie zmieniło.

A co do dysku, za kolejne 40 zł miałbyś już z 300 GB pewnie ;)

właśnie tutaj niespecjalnie się to kalkulowało tak klarownie. różnica między 80gb a 160gb była właśnie około 40 dychy, póżniej już gorzej. i choć generalnie faktycznie stosunkowo niewiele dopłacając miałbym dysk znacznie większy, to po przemyśleniu stwierdziłem: po co? przecież i tak na starcie chciałem ledwie 80gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tracer hellfire 4life silent 450W, 24dB. tu zdałem się na opinię znajomego, który twierdzi, że tracery ostatnio wcale niczym nie ustępują liderom. zasiłki tej mocy modecoma czy chiefteca kosztują już sporo więcej. a ja i tak wziąłem najdroższego tracera. :) mam nadzieję, że się na tym nie przejadę (za jakiś czas opowiem jak się sprawuje).

:blink: :rolleyes:

no risk no fun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tracer nie ustępuje innym zasilaczom?? o_O??... BullSHIT... tyle powiem...

:blink: :rolleyes:

no risk no fun

mam nadzieję, że żartujecie i nie jest aż tak źle. :) pewnie okaże się dopiero za jakiś czas - ale może wtedy, gdy Wam opowiem jak super się sprawuję od długiego czasu, to właśnie Wy się do tracera przekonacie. oby. ;)

Strona Tracera - KLIK

moja buda: http://tracer.pl/produkt/TRAOBU09964

i zasilacz: http://tracer.pl/produkt/TRAZAS09696

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam nadzieję, że żartujecie i nie jest aż tak źle. :) pewnie okaże się dopiero za jakiś czas - ale może wtedy, gdy Wam opowiem jak super się sprawuję od długiego czasu, to właśnie Wy się do tracera przekonacie. oby. ;)

niestesty ale jest tak żle jak napisałem

jak nie miałeś kasy na zasilacz trzabyło kupić Fortrona 350W MDN za 50zł... który jest o wiele lepszy od tego "czegoś"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niestesty ale jest tak żle jak napisałem

Już nie przesadzaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już nie przesadzaj.

;)

może komp będzie chodził sprawnie przez długi czas ... a może nie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...