Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kaki

Problem z instalowaniem Systemu oeracyjnego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio formatowałem sobie komputer zrobiłem to tak ze przeniosłem dysk twardy do 2 komputera i tam oczysciłem go jako pzrtycje windows.
po tym jak go przeniosłem spowrotem i chciałem zainstalowac windowsa Xp home pisze przy odpaleni kompa za jest bład przy wczytywani systemu operacyjnego. Czego to moze byc wina? Czy zrobiłem cos nie tak przy formatowaniu ? jak ktos był by w stanie mi pomóc prosze o pomoc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakoś dziwnie kombinujesz <_< ja jak formatuje dysk na którym mam stawiać windowsa to wrzucam botowalną płytę do napędu, ustawiam w biosie żeby komp pierwszy napęd czytał cd rom i jade z formatem a później z instalacją, nigdy nie spotkałem się z takim błędem, zrób wszystko jeszcze raz tak jak napisałem a na pewno bedzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wszystkie partycje sformatowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A wszystkie partycje sformatowałeś?

tak wszystkie sformatowałem ale jaka to jest płytka z bootowana ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega zapewne nie ustawił bootowania z płyty i stąd ten komunikat o błędzie ładowania systemu (ponieważ dysk już jest sformatowany). Wystarczy zmienić w biosie sekwencję sprawdzania urządzeń aby napęd cd był przed dyskiem, lub (jeśli płyta ma taką opcję) skorzystać z menu wyboru "boot device" (często pod klawiszem f11)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to juz zrobiłem przestawiłem w biosie naped ale gdy juz zrobie partycje na nia zrzuce pliki instalacyjne windowsa

wybieram ze ta partycja ma byc systemowa i system plików NTFS .

Potem gdy juz sie zrobio komputer sam zaczyna sie normalnie właczac , wtedy przestawiam zeby najpierw czytało HDD

resetuje kompa i pokazyje sie info. "Blad ładowania systemu operacyjnego"

Co to moze byc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ponownym uruchomieniu komputera, które odbywa się po etapie kopiowania plików przez Instalator systemu Windows XP, może pojawić się następujący komunikat o błędzie:

Błąd ładowania systemu operacyjnego

Przyczyna

Ten problem może wystąpić, jeśli pojemność dysku twardego, na którym odbywa się instalacja systemu Windows XP, jest niewłaściwie zarządzana lub obsługiwana przez system BIOS.

Rozwiązanie

Ostrzeżenie Ten artykuł zawiera procedury, których wykonanie może się wiązać ze zmianą ustawień systemu BIOS (Basic Input/Output System) lub CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) albo wymagać od użytkownika przeprowadzenia fizycznych zmian w konfiguracji sprzętowej komputera. Nieprawidłowe zmiany w systemie BIOS komputera mogą stać się przyczyną poważnych problemów. Firma Microsoft nie może zagwarantować, że możliwe będzie rozwiązanie problemów spowodowanych modyfikacjami systemu BIOS. Ustawienia systemu BIOS można zmieniać na własną odpowiedzialność. Aby uzyskać pomoc na temat którejkolwiek z opisanych procedur, należy skontaktować się z producentem sprzętu, pamiętając przy tym, że zmiany w sprzęcie lub systemie BIOS komputera mogą spowodować utratę gwarancji. Aby nie wprowadzać zmian sprzętowych w komputerze samodzielnie, należy dostarczyć go do serwisu.

Aby rozwiązać ten problem, użyj jednej z następujących metod: http://support.microsoft.com/kb/326676/pl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz czy partycja na twoim dysku jest aktywna

z tego co piszesz wyglada to tak jakby nie byla aktywna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPROBUJE TO WSZYSTKO DOKŁADNIE OPISAC

Ale mam jeden dysk on jest czysty a czysciłem go na innym kompie przez windowsa XPHome.

Stworzyłem tam odrazu sobie dwie partycje.

nastepnie przeniosłem HDD do własciwego kompa, przestawiłem zeby CD-Rom pierwszy bootowało.

odpaliło płytke Xp i wszystko szło ok az do momentu gdy skonczyło zrzucac pliki instalacji na wybrana prze zemnie partycje.

Wtedy komp zaczoł sie normalnie odpalac i juz miał isc po masle a tu wiadomosc ze jest bład w wyszukiwaniu systemu operacyjnego

No i co nie gra ?? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SPROBUJE TO WSZYSTKO DOKŁADNIE OPISAC

Ale mam jeden dysk on jest czysty a czysciłem go na innym kompie przez windowsa XPHome.

Stworzyłem tam odrazu sobie dwie partycje.

nastepnie przeniosłem HDD do własciwego kompa, przestawiłem zeby CD-Rom pierwszy bootowało.

odpaliło płytke Xp i wszystko szło ok az do momentu gdy skonczyło zrzucac pliki instalacji na wybrana prze zemnie partycje.

Wtedy komp zaczoł sie normalnie odpalac i juz miał isc po masle a tu wiadomosc ze jest bład w wyszukiwaniu systemu operacyjnego

No i co nie gra ?? :(

odpal komputer tylko z tym dyskiem z dyskietki np win98 uruchom fdisk i uaktywnij partycje

jesli usunales i stworzyles od nowa partycje na swoim dysku napewno jest nie aktywna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mam dyskietki 98 jak maoge go inaczej aktywowac?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
odpal komputer tylko z tym dyskiem z dyskietki np win98 uruchom fdisk i uaktywnij partycje

jesli usunales i stworzyles od nowa partycje na swoim dysku napewno jest nie aktywna

NIe dam głowy za to, ale o ile pamiętam fdisk obsługuje chyba dyski do 40GB w końcu to już dość stary program - wtedy nie było takich pojemnych dysków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można z Płyty Win XP to jakos zrobic ???

I ja mam dysk 80 Gb

Poradzcie mi jeszcze jak to mozna zrobic zeby to działało :)

Piszcie jak cos wiecie PLZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odświeżyć żeby nie było niejasności. Skoro partycje na dysku są tworzone "od zera" to dlaczego by nie skorzystać z programu partycjonującego wbudowanego w instalator windowsa? Może niektórzy o tym niewiedzą, ale podczas wyboru partycji można je modyfikować. W Twoim przypadku najlepiej usuń wszystkie i utwórz nowe. Instrukcje, których klawiszy musisz użyć znajdziesz na jaśniejszym pasku u dołu ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyłem programu Partition magic 8.0 Nortona i stworzyłem 2 partycje jedna jest rozruchowa przeznaczona pod WinXp a druga taka pusta.

pierwsza jest aktywowana przez program . ustawiłem dysk na NTFS po czym zainstalowałem na nim WIN XP . gdy włączyłem go na kompie na ktorym go aktywowałem wszystko działało " jest to Athlon z płyta PCi Ex16" a komp na ktorym nie chce działac ten dysk to " Pentium 4 A płyta gorsza chyba AGP " Czy powinienem sprobowac na FAT 32 zrobic ten disk ??? Co jest nie w porzadku ??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego zainstalowanego windowsa chciałeś włczyć na innym kompie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tego zainstalowanym na kompie moim chciałem na inny komp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D To nie ma prawa działać :P Czemu tak kombinujesz :P...? Nie możesz tego postawić na kompie, na którym ma być ten system :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak tego zainstalowanym na kompie moim chciałem na inny komp

heh w takich wypadkach jeśli moba różnia się chipsetami to wywala BSDa i tyle - prawidłowo że nie działa ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZyli teraz musze dac do serwisu zeby mi naprawili BSD i na przyszłośc to musze z bootowanej płytki na jednym kompie to robic tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zlituj się człowieku... BSD=Blue Screen of Death... czyli niebieski ekran śmierci... wyskakuje przy krytycznych błędach...

Postaw po prostu system na tym kompie co go chcesz mieć... bez żadnej żonglerki dyskami, itp. Przeczytaj TOPIC jeszcze raz... tam pisze co masz zrobić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja robiłem to juz kilka razy tak jak pisaliscie na jednym kompie ale i tak wyskakuje mi Bład wczytywania systemu .

Co to ma wogule byc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale ja robiłem to juz kilka razy tak jak pisaliscie na jednym kompie ale i tak wyskakuje mi Bład wczytywania systemu .

Co to ma wogule* byc ?

*zlituj się ;]

czyli tak instalujesz normalnie na tym samym kompie?

oczywiście winodws oryginalny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windowsa mam orginalnego i instaluje na tym samym kompie ale nic z tego, jak bym tego nie robił i tak wyskakuje mi Bład wczytywania systemu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz ktros pisał zapewne zadna z partycji które stworzyłeś nie jest bootwalna. weź ten dysk tam gdzie sie nad nim znęcałeś i przy partycji pod windowsa w danym programie zaznacz "bootable" lub "active" lub cos podobnego.. Albo instalatorem windowsa potworz od zera nowe partycje.

Jak to nie pomoze to odpal win z plytki i wybierz konsole naprawiania systemu i wpisz fixmbr (o ile dobrze pamietam) i fixboot (podobnie).

Miałem miesiąc temu niewyjaśniony przypadek w którym nic kompletnie nie pomagało, dopiero po zapodaniu slackware'a, który pukładał mbr dysk zaczął funkcjonować normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...