Nicolas 0 Napisano 28 Listopad 2006 Witam! Mam takie pytanie: Chciałbym założyć skrzynkę, wykupiłem konto serwerowe i moge założyć skrzynkę - przykładowo adres mojej strony brzmi: mojastrona.nazwa.pl i również mogę utworzyć skrzynkę, ale jej adres bedzie brzmiał mojastrona@nazwa.pl Chciałbym jedank aby moja skrzynka miała adres np. imie@nazwisko.pl (bez członu nazwa.pl) czy trzeba wykupywać domene tak jak w przypadku adresów stron internetowych? I jeszcze jedno pytanie: jeżeli dostawca daje w ofercie 5 aliasów pocztowych to co to znaczy? ze moge utworzyć pięć adresów np imie@nazwa.pl, imie1@nazwa.pl, imie3@nazwa.pl, a jeżeli chciałbym aby nie było w adresie poczty nazwa.pl tylko odpowiednio nazwisko1, nazwisko2, nazwisko3 - to trzeba wykupywać dla każdego alisu domene? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Michał 0 Napisano 28 Listopad 2006 jezeli nazwiska beda rozne to raczej tak.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 29 Listopad 2006 Witam! Mam takie pytanie: Chciałbym założyć skrzynkę, wykupiłem konto serwerowe i moge założyć skrzynkę - przykładowo adres mojej strony brzmi: mojastrona.nazwa.pl i również mogę utworzyć skrzynkę, ale jej adres bedzie brzmiał mojastrona@nazwa.pl Chciałbym jedank aby moja skrzynka miała adres np. imie@nazwisko.pl (bez członu nazwa.pl) czy trzeba wykupywać domene tak jak w przypadku adresów stron internetowych? Trzeba wykupic. Ale weź pod uwagę to, że w świecie biznesowym przyjęło się, że adres emailowy wygląda tak: imię.nazwisko@nazwa firmy/strony.pl I jeszcze jedno pytanie: jeżeli dostawca daje w ofercie 5 aliasów pocztowych to co to znaczy? ze moge utworzyć pięć adresów np imie@nazwa.pl, imie1@nazwa.pl, imie3@nazwa.pl, Dokladnie tak. a jeżeli chciałbym aby nie było w adresie poczty nazwa.pl tylko odpowiednio nazwisko1, nazwisko2, nazwisko3 - to trzeba wykupywać dla każdego alisu domene? Wydaje mi się, że tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Nicolas 0 Napisano 29 Listopad 2006 Wielkie dzieki - to mi trochę rozjaśniło. mam tylko jescze jedno pytanie: Załóżmy, że chce aby moja skrzynka miała adres imie@nicolas.pl ale zakładając ze jst strona niclas.pl teraz mam pytanie czy to są te same domeny dla stron i kont pocztowych? jezeli ktos posiada domene dla strony to czy ja moge wykupic domene dla skrzynki czy nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Crow 0 Napisano 29 Listopad 2006 Domena jest jedna. To co jest po "malpie" w adresie e-mail jest nazwa komputera. W sieci Internet wszystkie nazwy sa zamieniane na IP przy pomocy DNS-ow. Wpisujac w przegladarce nikolas.pl i wysylajac maila do konto@nikolas.pl polaczysz sie z tym samym komputerem, ale z rozna usluga na niej uruchomiona. Jesli wiec nikolas.pl jest juz zajeta domena to niestety nie ma mozliwosci abys ja "przejal". Gdyby byla taka mozliwosc to skad programy internetowe wiedzialyby do ktorego komputera maja wyslac wiadomosc? W skrocie: domena odnosi sie do komputera... nie do uslugi. Pozdrawiam serdecznie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Nicolas 0 Napisano 29 Listopad 2006 Wielkie dzięki!! Jeszcze jedno pytanie - ostatnie: Jeżeli dostawca udsotepnia pięć aliasów to oznacza ze mam pięć adresów na jedno konto pocztowe, czy każdy alias to osobne konto pocztowe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
darek_dade 2 Napisano 2 Grudzień 2006 Dostawca musi to sprecyzowac. Pare aliasow moze sie bowiem odnosic do jednego konta a rownie dobrze moze byc 5 aliasow do piec oddzielnych kont pocztowych. Jezeli przeczytalbym w jakiejs ofercie, ze oferuje 5 aliasow, to zrozumialbym to najprawdopodobniej ze oferuje 5 skrzynek pocztowych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Dex 2 Napisano 3 Grudzień 2006 alias to tylko przekierowanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qdi 0 Napisano 5 Grudzień 2006 Dzięki aliasom pocztowym możemy posiadać jednocześnie kilka adresów wskazujących fizycznie na jedno konto e-mail np imie@nazwa.pl, imie1@nazwa.pl, imie3@nazwa.pl - wiadomości z każdego adresu będą trafiać do jedenej i tej samej skrzynki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi