Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
footshak

Pentium D czy C2D ???

Rekomendowane odpowiedzi

HelloŁ :)

Jestem nowy Takze prosze o zrozumienie.

mam cos takiego.

Opłaca sie ładować w PENTIUMA D czy od razu poczekac na fundusze i C2D ?

Wiadomo tanie nie sa a najuboższej wersji nie warto kupować ;p

:huh:

FooTshaK's PC:

3GHz P4 Prescott 530

Asus P5-LD2 - EAYZ

GeForce 7800GTX tdh 256/256

2x DDR2 533MHz Kingstone

Samsung 300GB

LCD 19" Benq

DvD LG LightScribe

450W Amacrox Warrior

Modecom Step 107 LCD

;) Pzdr

LOGO.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie warto dozbierać chociażby do intela e6300. mimo ze to najniższy model to i tak wydajnosciowo bije wszystkie intele z serii D. Pamietaj, że zakup c2d bedzie wymagał zmiany płyty głownej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem , ze jesli doczekac to juz do stycznia czy choc polowy bo na bank ceny pospadaja i nie tylko Intela ale przez nioego , jego nowe proce (E6300>>>4300 itd) to i bankowo AMD opusci ceny a jesli dodac , ze Intel wyprzedaje i to po mocnych obnizkach PD i P4 to seryjnie za friko bedzie mozna dostac dobrego proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wg mnie warto dozbierać chociażby do intela e6300. mimo ze to najniższy model to i tak wydajnosciowo bije wszystkie intele z serii D. Pamietaj, że zakup c2d bedzie wymagał zmiany płyty głownej.

Moja płyta obsługuje wszystkie najnowsze procki tak mi sie wydaje no chyba ze oszukali mnie w hurtowni. Sam spórz na fotke: FSB ma juz pod C2D czyli powinna obslugiwac. Chyba ze poza C2D Extreeme

0013.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do stycznia? Wystarczy do świąt:) Co do głównego pytania: Lepiej skorzystać z C2D, gdyż prezentują innowacyjne rozwiązanie a w ciągu miesiąca ich cena spadła o 100-150zł( według własnych obserwacji). Dodam, że na wielu aukcjach, sklepach internetowych wystawiane są procesory w wersji BOX, przez co są tak drogie. Jeżeli chciałbyś skorzystać z mocy Conroe, nie wybieraj wiatraka dorzucanego w wersji BOX:)

PS. Czekam aż E6600 zejdzie poniżej 1k zł(version OEM) - http://allegro.pl/item142660133_intel_core...box_od_ss_.html (BOX).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co sie orientuje na tej płycie nie da sie uruchomic c2d. do tego wymagany jest chipset 965 albo 975 (ale nie wszystkie modele płyt oparte na tym drugim na to pozwalają)

ja sam zamierzam zakupić sobie e6600 :) mysle ze uda mi sie zdobyć fają sztukę w niezłej cenie - niekoniecznie nową :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moja płyta obsługuje wszystkie najnowsze procki tak mi sie wydaje no chyba ze oszukali mnie w hurtowni. Sam spórz na fotke: FSB ma juz pod C2D czyli powinna obslugiwac. Chyba ze poza C2D Extreeme

http://i54.photobucket.com/albums/g87/footshak/0013.jpg

P945 Chipset czyli żegnaj C2D ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera cóż moge wiecej powiedziec. Hurtownia i głównie szef u którego kupowałem ta plyte ma Przej....

dzięku bardzo za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż..Włąsnie w chwili uniesiena złósci ITP. Sprawdzałem inne płyty i chipset 945P Obsługuje Core 2 Duo czy to prawda ? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EE..z tego co wiem ASRocki sa na 945 i lazi C2D pod nimi (ConroeX dla przykladu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

945P obsługuje Conroe (jak najbardziej).

Jeśli producent ogłasza że jego mobo nie radzi sobie z nowymi prockami Intela to jest to wyłącznie wina tegoż producenta. Problem tkwi w układach zasilających :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chociaż..Włąsnie w chwili uniesiena złósci ITP. Sprawdzałem inne płyty i chipset 945P Obsługuje Core 2 Duo czy to prawda ? :unsure:

tak ale ty masz P5LD2 a tu trzeba rev2 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
945P obsługuje Conroe (jak najbardziej).

Jeśli producent ogłasza że jego mobo nie radzi sobie z nowymi prockami Intela to jest to wyłącznie wina tegoż producenta. Problem tkwi w układach zasilających :)

Pierwsze płyty główne oparte na945P nie radzą sobie z Conroe bo w czasie ich premiery nie było nowych prockow jeszcze na rynku. A niektorzy sprzedawcy mogą miec na stanie jeszcze stare plyty, ktore nie schodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kolega ma P5LD2 rev2 z suportem dla C2D wiec czemu mu robicie zamieszanie. Problemem była od zawsze sekcja zasilania a nie sam chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale kolega ma P5LD2 rev2 z suportem dla C2D wiec czemu mu robicie zamieszanie. Problemem była od zawsze sekcja zasilania a nie sam chipset.

Tak. Masz rację.

Jeden z lepszych myków: nVidia chciała przekonać klientów że tylko nForce 5xx obsłuży nowe gniazdo AM2 a co za tym idzie nowe procki z kontrolerem DDR2. Wszytko "popsuł" ABIT pokazując mobo z nForce4 na new S940. Więc jak widać nawet stary chipset może obsługiwać nowe procki. A jakiej jakości będzie support - wszystko zależy od producenta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c2d 1,86 Ghz i dobra mobo, zeby go podkrecic o 1 Ghz i masz maszyne nie do zdarcia, jak nie masz kasy zeby odrazu zainwestowac w mocna grafike to kup narazie cos uzywanego i poczekaj az dozbierasz kase. nie wiem czy planujesz wsiadac na viste (odradzam) ale 2 GB ramu w nowym kompie to juz standard zwlaszcza ze ida takie potwory jak Crysis, ktore beda zazynac kazda ilosc pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
c2d 1,86 Ghz i dobra mobo, zeby go podkrecic o 1 Ghz i masz maszyne nie do zdarcia, jak nie masz kasy zeby odrazu zainwestowac w mocna grafike to kup narazie cos uzywanego i poczekaj az dozbierasz kase. nie wiem czy planujesz wsiadac na viste (odradzam) ale 2 GB ramu w nowym kompie to juz standard zwlaszcza ze ida takie potwory jak Crysis, ktore beda zazynac kazda ilosc pamieci.

Jak ja kocham takie gadanie... pamiętacie co było z XP? Kazdy z niego szydzil na poczatku, a co jest teraz? Wyobrazasz sobie zycie z '98? To samo bedzie z Vista, za 2 lata prawie każdy będzie jej używal i zapewnie bedzie to najbardziej supportowany OS przez producentow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak ja kocham takie gadanie... pami?tacie co by?o z XP? Kazdy z niego szydzil na poczatku, a co jest teraz? Wyobrazasz sobie zycie z '98? To samo bedzie z Vista, za 2 lata prawie ka?dy b?dzie jej u?ywal i zapewnie bedzie to najbardziej supportowany OS przez producentow

no wlasnie za 2 lata jak sam zuwazyles, MS szacuje ze po premierze gora 14-16% uzytkownikow przeskoczy na viste... po co wiec ladowac sie teraz wsystem na ktorym wiekoszc gier ktore masz pod XP bedzie dzialac o 15% wolniej? po co ladowac sie w system ktory pozera 800 mb ramu zeby dobrze dzialac? mozesz to zrobic za dwa lata, kiedy raz - bedzie jasna sytuacja z Vista tzn obecni userzy ja przetestuja i bedziesz wchdozic na zbadany grunt, dwa ceny beda duzo lepsze dla kompow ktore Viste dzwigna bez zajakniecia? ale to jak gadam glupoty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, predzej czy poźniej trzeba będzie trzeba się przerzucić na Viste, ja na dzień dzisiejszy poczekam kilka miesięcy, jak mówi Mordecay, - sprzet stanieje, kupie kompa i zainstaluje Viste B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...