Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
aron33

1000 FSB czy 4Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Co jest ważniejsze w parametrach procesora: częstotliwość taktowania procesora czy częstotliwość

szyny FSB? A może jakieś inne parametry, np. cache?

Domyślam się, że to zagadnienie należy raczej do podstawowych więc proszę bez nerwowych reakcji.

Porównywałem ceny Athlonów i Pentium. Przy podobnej cenie Athlony mają większą FSB a Pentium

taktowanie procesora. Chcę składać od zera i nie wiem na co się zdecydować.

Chcę wydać na procesor ok. 400 zł, na płytę do 300 zł np. MSI K9NU Neo-V lub ASUS P5VD2-X, PT890,

DDR2-533, SATA, RAID, GBLAN, ATX [P5VD2-X], no i z 2 GB pamięci. Mam dysk Seagate 80 GB Barracuda (ATA/100, 2 MB, 7200) i Radeon 8500 64 MB, i kartę Creative 4.1 potrzebuję co najmniej 2 a najlepiej 3 gniazda PCI. NIE GRAM, raczej potrzebuję domowego sprzętu średniej jakości do obróbki zdjęć czy robienia Divx, z możliwością zmodernizowania (procesora i dodania pamięci) za rok albo dwa.

To procesory, które sobie porównywałem:

AMD Athlon 64 3500 Socket AM2, 0,09nm BOX

Producent: AMD; Klasa produktu:Procesor; Typ procesora: Athlon 64; Typ gniazda procesora: Socket

AM2; Obsługa technologii Hyper-Threading: Nie; Częstotliwość taktowania procesora: 2,2 GHz;

Częstotliwość szyny FSB: 1000 MHz; Pojemność pamięci cache [L2]: 512 kB; Dołączony wentylator:

Tak. Cena : 416,20 zł

---------

Athlon 64 3500 Socket AM2 tray+Spire SP792B12-U ...

Producent: AMD; Klasa produktu:Procesor; Typ procesora: Athlon 64; Kod procesora: 3500+; Typ

gniazda procesora: Socket AM2; Obsługa technologii Hyper-Threading: Nie; Częstotliwość taktowania

procesora: 2,2 GHz; Częstotliwość szyny FSB: 1000 MHz; Pojemność pamięci cache [L2]: 512 kB;

Dodatkowe informacje: W zestawie: wentylator Spire KestrelKing V (SP792B12-UA); Dołączony

wentylator: Tak.

Cena : 397,01 zł

--------

Intel Pentium 4 531, 3.0 GHz, 800 FSB, 1MB cach ...

Producent: Intel; Klasa produktu:Procesor; Typ procesora: Pentium 4 Prescott; Typ gniazda

procesora: LGA775; Obsługa technologii Hyper-Threading: Tak; Częstotliwość taktowania procesora:

3 GHz; Częstotliwość szyny FSB: 800 MHz; Pojemność pamięci cache [L2]: 1 MB; Dodatkowe

informacje: Technologia Intel® Extended Memory 64, sprzętowa ochrona antywirusowa; Dołączony

Cena : 352,78 zł

-----------

Intel Pentium D 820, 2.8 GHz (x2), 800 FSB, 2x1 ...

Producent: Intel; Klasa produktu:Procesor; Typ procesora: Pentium D; Typ gniazda procesora:

LGA775; Obsługa technologii Hyper-Threading: Nie; Częstotliwość taktowania procesora: 2,8 GHz;

Częstotliwość szyny FSB: 800 MHz; Pojemność pamięci cache [L2]: 2 MB; Dodatkowe informacje:

Cache: 2 x 1 MB, sprzętowa ochrona antywirusowa, Technologia Intel® Extended Memory 64, SSE3

(Streaming SIMD Extensions); Typ obudowy procesora: FC-LGA 775; Dołączony wentylator: Tak.

Cena : 381,88 zł

---------

Wszelkie sugestie mile widziane.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co jest ważniejsze w parametrach procesora: częstotliwość taktowania procesora czy częstotliwość

szyny FSB? A może jakieś inne parametry, np. cache?

Domyślam się, że to zagadnienie należy raczej do podstawowych więc proszę bez nerwowych reakcji.

Porównywałem ceny Athlonów i Pentium. Przy podobnej cenie Athlony mają większą FSB a Pentium

taktowanie procesora. Chcę składać od zera i nie wiem na co się zdecydować.

Chcę wydać na procesor ok. 400 zł, na płytę do 300 zł np. MSI K9NU Neo-V lub ASUS P5VD2-X, PT890,

DDR2-533, SATA, RAID, GBLAN, ATX [P5VD2-X], no i z 2 GB pamięci. Mam dysk Seagate 80 GB Barracuda (ATA/100, 2 MB, 7200) i Radeon 8500 64 MB, i kartę Creative 4.1 potrzebuję co najmniej 2 a najlepiej 3 gniazda PCI. NIE GRAM, raczej potrzebuję domowego sprzętu średniej jakości do obróbki zdjęć czy robienia Divx, z możliwością zmodernizowania (procesora i dodania pamięci) za rok albo dwa.

To procesory, które sobie porównywałem:

AMD Athlon 64 3500 Socket AM2, 0,09nm BOX

Producent: AMD; Klasa produktu:Procesor; Typ procesora: Athlon 64; Typ gniazda procesora: Socket

AM2; Obsługa technologii Hyper-Threading: Nie; Częstotliwość taktowania procesora: 2,2 GHz;

Częstotliwość szyny FSB: 1000 MHz; Pojemność pamięci cache [L2]: 512 kB; Dołączony wentylator:

Tak. Cena : 416,20 zł

---------

Athlon 64 3500 Socket AM2 tray+Spire SP792B12-U ...

Producent: AMD; Klasa produktu:Procesor; Typ procesora: Athlon 64; Kod procesora: 3500+; Typ

gniazda procesora: Socket AM2; Obsługa technologii Hyper-Threading: Nie; Częstotliwość taktowania

procesora: 2,2 GHz; Częstotliwość szyny FSB: 1000 MHz; Pojemność pamięci cache [L2]: 512 kB;

Dodatkowe informacje: W zestawie: wentylator Spire KestrelKing V (SP792B12-UA); Dołączony

Cena : 397,01 zł

--------

Intel Pentium 4 531, 3.0 GHz, 800 FSB, 1MB cach ...

Producent: Intel; Klasa produktu:Procesor; Typ procesora: Pentium 4 Prescott; Typ gniazda

procesora: LGA775; Obsługa technologii Hyper-Threading: Tak; Częstotliwość taktowania procesora:

3 GHz; Częstotliwość szyny FSB: 800 MHz; Pojemność pamięci cache [L2]: 1 MB; Dodatkowe

informacje: Technologia Intel® Extended Memory 64, sprzętowa ochrona antywirusowa; Dołączony

Cena : 352,78 zł

-----------

Intel Pentium D 820, 2.8 GHz (x2), 800 FSB, 2x1 ...

Producent: Intel; Klasa produktu:Procesor; Typ procesora: Pentium D; Typ gniazda procesora:

LGA775; Obsługa technologii Hyper-Threading: Nie; Częstotliwość taktowania procesora: 2,8 GHz;

Częstotliwość szyny FSB: 800 MHz; Pojemność pamięci cache [L2]: 2 MB; Dodatkowe informacje:

Cache: 2 x 1 MB, sprzętowa ochrona antywirusowa, Technologia Intel® Extended Memory 64, SSE3

(Streaming SIMD Extensions); Typ obudowy procesora: FC-LGA 775; Dołączony wentylator: Tak.

Cena : 381,88 zł

---------

Wszelkie sugestie mile widziane.

Dzięki

Głównym wyznacznikiem wydajności proceosora jest architektura obecnie na rynku dostępne są bardzo różne procesory od najwydajniejszych we wszystkim (cała seria C2D) idąc przez K8 (czyli wszystkie Athlony 64, X2, FX, któe są w grach lepsze od serii Pentium a w innych aplikacjach mniej więcej równe, oczywiście są wolniejsze od C2D średnio 25% zegar w zegar we wszystkim) przez NB czyli całą serie Pentium 4/D/EE po K7 czyli stare procesory, które gdzieniegdzie można jeszcze dostać.

Tak więc nie można udzielić odpowiedzi na twoje pytanie ;)

Z tych procesorów które podałeś na pewno w pierwszy odpada 531 - oparty na architekturze NB procesor ten nie należy do najwydajniejszych w grach, oraz pobiera dużo prądu

Zostaje więc Pentium D vs A64 3500+

Pentium D - wyższa wydajność w aplikacjach biurowych od A64, zapewne przyszłosciowszy przez to że ma dwa rdzenie, jednocześnie potrzebuje wydajnego chłodzenia żeby utrzymać niską temperaturę

A64- wydajniejszy w obecnych grach, wolniejszy w aplikacjach biurowych, nie potrzebuje dobrego chłodzenia

Także dla ciebie do obróbki proponowałbym PD (ale pamiętaj o jego prądożernośći), problemem może okazać się twoja karta graficzna z gniazdem AGP proponowałbym jej sprzedaż i kupienie X550

Co do mobo pod PD proponowałbym Asrock CONROEXFIRE-eSATA2 za 300zł w przyszłości włożysz C2D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszke zamieszałeś to co piszesz bo Pentium D to tak samo NetBurst tyle ze na dwa jajka. Poza tym odpowiedzi można udzielić jak najbardziej, tyle że do każdej rodziny procesorów z osobna.

Poza tym głównym wyznacznikiem wydajności procesora nie jest architektura tylko współczynnik IPC (Instructions Per Cycle) czyli ilość instrukcji wykonanych na jeden takt zegara.

Wracajać do tematu:

-AMD K7 ( Athlon, Athlon Xp, Duron, Sempron SocA) w przypadku tych procków znaczenie ma taktowanie FSB, najlepiej najwyższe FSB i najwyzsze taktowanie proca

- AMD K8 ( Athlon 64, Opteron, Sempron64, FX ) w przypadku tych procesorów FSB w pełnym słowa znaczeniu nie istnieje, mamy do czynienia z HTT, z kolei ta magistrala jest tak wydajna, no i z racji wbudowanego kontrolera pamieci w procek ma nie wiele do roboty więc jej taktowanie ma praktycznie zerowy wpływ na ostateczną wydajność, liczy się taktowanie procesora

- Pentium 4 i pochodne oparte o NetBurst czyli Pentium D, Celeron D itd, w przypadku wyzsza magistrala = wyzsze taktowanie CPU ze względu na zablokowany mnożnik ( pomijam EE i ES)

- Core2Duo, tutaj im wyższe FSB to wyższa wydajność podobnie jak w przypadku P4 z tą różnicą że można tu regulowac mnoznik od fabrycznego w dół, jednak te procki kręcą sie tak ze zwykle to FSB uzyskiwane przez płyte stanowi ograniczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
- AMD K8 ( Athlon 64, Opteron, Sempron64, FX ) w przypadku tych procesorów FSB w pełnym słowa znaczeniu nie istnieje, mamy do czynienia z HTT, z kolei ta magistrala jest tak wydajna,

według mnie magistrala sama w sobie nie może być wydajna za to może oferować ogromną przepustowość przez co nie będzie ograniczała przepływu danych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
według mnie magistrala sama w sobie nie może być wydajna za to może oferować ogromną przepustowość przez co nie będzie ograniczała przepływu danych :)

Jesli już tak się czepiamy szczegółów to masz zupełną racje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wlasnie na rynek wchodza tansze wersje C2D jak np E4300

bedzie to super procesor do podkrecania a ma byc tanszy od E6300

wiec moze bedzie sie lapal w twoich widelkach cenowych odnosnie procesora

grafike bedziesz musial sprzedac i kupic jakas PCI-E

z muzycznej tez bym zrezygnowal to odnosnie wymagan co do ilosci slotow PCI

te montowane na plytach glownych zwlaszcza tych nie najtanszych napewno sa lepsze niz ten creative 4.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...