Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dyslektyk

problem z 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec tak: mam zbudowaną w płytę główną kartę muzyczną... (6kanałów) a płyta to gigabyte ga-7n400l. jakiś czas temu kupiłem głośniki. Creative SBS 560 (5.1) i jest taki problem, że podczas słuchania muzyki, grania, oglądania filmów... w ogóle nie są słyszalne głośniki oprócz 2 głównych i subwoofera. pozostałe grają tak cicho, że ledwo co słychać po przyłożeniu ucha do membrany... :angry:

jak zrobić aby było słychać pozostałe głośniki??

jest to wina karty muzycznej??

co można zrobić?

istnieje jakiś program który pozwolił by na podgłośnienie pozostałych głośników??

(próbowałem już wszelakimi sterownikami.. najnowsze do mobo, k. muzycznej. i dalej to samo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się wydaje, że Ty te głośniki źle podłączyłeś po prostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A mi się wydaje, że Ty te głośniki źle podłączyłeś po prostu.

są 3 wejścia z tylu.. probowałem każdą kombinacje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może:

ps -> dźwięki i urządzenia audio -> ustawienia głośników -> zaawansowane -> głośniki systemu surround sound 5.1? Chociaż wątpię żeby to miało tak wielki wpływ ale spróbować można ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muzyka w 5.1 z integry...:

- Winamp - trzeba zmienić w opcjach Output coś z emulacją czy coś (chyba to było w WaveOut... czy może Direct Sound) - nie pamiętam bo od dawna nie korzystam z Winamp-a :P

- Foobar - pobrać wtyczke i poustawiać

O teraz widze, że jest też wersja tej wtyczki dla winampa-a :P tu masz download

- Filmy - pewno musisz pokopać w ffdshow...

A co do głośności to regulacja głośności z windy :P... tam powinny być ustawienia na wszystkie kanały (musisz sobie to najpierw włączyć :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zeby to wlaczyc: uruchom => mixer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a zeby to wlaczyc: uruchom => mixer

:P tak? raczej Start => Uruchom => sndvol32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w windows wszystko poustawiane jak trzeba.. w ustawieniach też... interesował by mnie program którym podgłośnić dało by się każdy głośnik z osobna..o nic nie chodzi..tylko jak nie ich nie słysze.. a zajmują miejsce :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś w sterowniku test otoczenia robić (tzw. demo 3d?). Grają ci wszystkie głośniki...? Jak to nie pomoże to sprawdź jeszcze raz kable... czy wszystkie są do suba (robi za wzmacniacz) dobrze i mocno podłączone...

Jeżeli wszystko nadal nie będzie działać spróbuj sobie załatwić od kogoś kartę 5.1 na PCI, USB... i sprawdzić czy nadal masz takie cyrki... jak ustąpią... no to do sklepu po dźwiękówkę... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A próbowałeś w sterowniku test otoczenia robić (tzw. demo 3d?). Grają ci wszystkie głośniki...? Jak to nie pomoże to sprawdź jeszcze raz kable... czy wszystkie są do suba (robi za wzmacniacz) dobrze i mocno podłączone...

Jeżeli wszystko nadal nie będzie działać spróbuj sobie załatwić od kogoś kartę 5.1 na PCI, USB... i sprawdzić czy nadal masz takie cyrki... jak ustąpią... no to do sklepu po dźwiękówkę... ;)

na tescie wszystkie graja..tylko tak samo cicho właśnie... z tylu suba też ok.. eh...tej karty nie ma z kad załatwić zabardzo...eh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz czasami włączonych jakiś efektów środowiskowych w sterowniku? Jakie masz zainstalowane kodeki? Masz ffdshow? Może tak być, że masz aktywny filtr i masz w nim wyciszone... Ostatecznie proponuje: Reinstall systemu + wszystkie poprawki + najnowsze sterowniki + kodeki K-lite Mega Codec Pack (b. dokładnie zainstalowane.... tam są już w instalatorze ważne ustawienia). Jakbyś miał pieniądze na kupno karty dźwiękowej na PCI to niżej moje propozycje:

Karty jakie proponuje:

Wyższa półka:

* Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi - klik - świetna karta... rzadko spotykana na aukcji

* Creative Audigy 2 ZS - żeby go dostać w dobrej cenie trzeba zapolować na aukcjach ;)... jest to jako tako chyba jedyna karta jaką jeszcze mogę polecić od Creative... najmniej problemów z nią jest... i można ją dość dobrze wykorzystać (kX Drivery + ASIO2)

Niższa półka:

* Tańsze karty np. Terratec Aureon 5.1 Fun lub używane lepszych firm (Philips...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te głosniki juz rok mam... reistalacja była kilka razy... stery wszystko najnowsze.. kupno nowej karty to nie bardzo...niemam pieniedzy na karte..potrzebuje na cos innego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...