filipk 0 Napisano 22 Maj 2004 Taaaak, temat ciezkiego kalibru, jak zreinstalowac poprawnie wg. zalecen Micro$oftu system MS Windows 98,Me i MS Windows XP/Home,Profesional,Corporate/; jako ze z Micro$oftem jestem w dosc zażyłych kontaktach , postaram sie stopniowo nieco rozjasnić ten temat.: Q: Jak w Windows XP formatuje sie dysk twardy ? Z dyskietki ? Nie z dyskietki. Po prostu trzeba najzwyczajniej w swiecie zbootowac (uruchomic) komputer nie z twardego dysku a wlasnie z kompaktu instalacyjnego WinXP. Formatowanie dysku jest zintegrowane w pakiet instalacyjny systemu. Gorsza sprawa jesli mamy uszkodzoną strukture zapisu na dysku i nawet instalka WinXP nie pozwala go zformatowac, w takim przypadku musimy wykonac zerowanie dysku; w tym celu nalezy przede wszystkim prawidlowo rozpoznac firme dysku , np. Seagate i uzyc specjalistycznych narzędzi w przypadku Seagate bedzie to Seagate tools, użytki takie sa na stronach producentów dysków . Q: Mój system sie wiesza, gry nie działają, chce go zainstalować na nowo, jak to poprawnie zrobić żeby wszystko działało? Mam (minimum) procesor 400MHz i 256 MB ramu i chce zainstalować Windows XP. Zaczynamy od zrobienia sobie kopii wszystkich danych które beda nam potrzebne, dodatkowo bedziemy potrzebować : - plyta na chipsecie VIA : najnowszy VIA service pack, (np.ze strony www.via.com) - plyta na chipsecie iNTEL : najnowszy iNTEL Aplication Accelerator (dla chipsetu i810 w góre), iNTEL Chipset Utility, (np. ze strony www.intel.com) - plyta na chipsesie SiS : SiS AGP Driver (np. ze strony producenta płyty) - plyta na chipsecie nForce : najnowszy nForce driver pack (koniecznie ze strony producenta plyty!) Reszta potrzebnych nam sterowników juz zalezy od zainstalowych rzeczy w naszym systemie, najwazniejsza to karta graficzna, w przypadku GeForce sciagamy najnowsze Detonatory ze strony np. www.nvidia.com, uzytkownicy Ati powinni zaopatrzyc sie w najnowsze Catalysty oczywiscie ze strony www.ati.com. Uruchamiany komputer z plytki instalacyjnej (przestawiajac wczesniej kolejnosc bootowania w Biosie- opcje >Boot from C< na >Boot from CD-ROM,C,A<) . Zatwierdzamy klawiszem Enter komunikat >Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD..<. Po chwili pokaze sie okno "zapraszamy do programu instalactyjnego" i zgodnie ze wskazówkami na ekranie naciskamy >Enter<. Nastepnym oknem jest okno "Umowa licencyjna Windows XP" - akceptujemy klawiszem >F8<. W tym momencie dochodzimy do okna partycjonowania dysku, wszystkie komendy i czynnosci sa wypisane na ekranie wiec nie widze dalszego sensu przytaczania ich tutaj,można tutaj zakładać partycje , ustalać jej wielkość itp.itd.Generalnie musimy pamiętać że po założeniu partycji podświetlamy ją i naciskając >enter< zatwierdzamy na nią instalacje systemu.Po prawdlowym podzieleniu dysku przechodzimy do okna formatowania dysku, i tutaj mamy kilka mozliwosci formatowania - szybkie i wolne w dwóch systemach FAT32 i NTFS. Formatowanie szybkie stosujemy tylko gdy jestesmy w 110% pewni ze dysk nasz jest w porzadku; natomiast FAT32 stosujemy gdy potrzebujemy przenosic dysk w celu wymiany danych pomiedzy nim a np. starym systemem Win98. W kazdym innym wypadku staramy sie miec dysk w doskonale sprawdzajacym sie formacie NTFS. Wybieramy interesujacy nas format zapisu i komputer rozpocznie formatowanie partycji po czym skopiuje pliki instalacyjne na dysk twardy resetujac sie na koniec tej operacji. Po restarcie systemu NIE wyciągamy plyty i NIE naciskamy juz klawisza enter na haśle >Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD.. < i spokojnie czekamy do momentu az komputer zacznie instalować się na dysk.Po chwili mamy okno >Opcje regionalne i językowe< , na tym oknie klikamy na >Szczegóły< i usuwamy wszystkie zbedne klawiatury pozostawiajac >Klawiatura/Polski(programisty)< , klikamy >OK< i >Dalej<; nastepne okno >Spersonalizuj swoje programowanie< nie ma w sumie wiekszego dla nas znaczenia, przyjelo sie ze wpisujemy tam dwa razy slowo >OEM< . Na następnej stronie wpisujemy kod licencyjny i zatwierdzamy go. Na planszy >Ustawienia sieciowe< mamy dwa wybory, >Ustawienia standartowe< i >Ustawienia niestandartowe<, w wiekszosci przypadków spokojnie wystarcza nam >Ustawienia standartowe< ,potwierdzamy decyzje naciskając >Dalej<. Ustawianie >Grupa robocza< ma sens tylko wtedy gdy jestesmy w tej samej sieci z innymi komputerami np. w pracy , co w domu mozna spokojnie pozostawic na domyslnym ustawieniu-klikamy >Dalej<. Na koniec mamy pare plansz juz powitalnych, na których pomijamy rejstracje windowsa (>Nie tym razem<) , i wpisujemy uzytkowników którzy beda korzystac niezależnie z komputera. I to wszystko, mamy czyściutki , świeży WinXP. Pierwsza i najważniejsza rzeczą jaką instalujemy na czysty WinXP sa odpowiednie sterowniki (tzw. service pack) do naszej plyty glównej: - plyta na chipsecie VIA : najnowszy VIA service pack - plyta na chipsecie iNTEL : najnowszy iNTEL Aplication Accelerator (dla chipsetu i810 w góre), iNTEL Chipset Utility - plyta na chipsesie SiS : SiS AGP Driver - plyta na chipsecie nForce : najnowszy nForce driver pack Druga rzecza jest karta graficzna, Detonatory (GeForce) lub Catalysty (Ati). Nastepnie karta muzyczna, jesli do tej pory sam WinXP jej juz nie wykrył, sieciówka, USB2.0, itp itd. Na koniec jak juz mamy wszystkie sterowniki intalujemy najnowszego DirectX'a po czym wchodzimy na strone www.windowsupdate.com i sciagamy wszystkie najnowsze poprawki do systemu co zabezpieczy nas w znacznym stopniu przed wirusami, bugami,wormami i innymi posażytami krążącymi po sieci. Q: Jaka jest róznica miedzy Windowsem 98 a Windowsem Me ? Mam słabszy sprzet i nie wiem który wybrac a slyszalem ze Windows Me jest "gorszy". Zacznijmy od tego, ze Windows 98 (Win98) na dzien dzisiejszy ma juz 5 lat i lada dzien Micro$oft przestanie go supportować, a więc jest mocno stary. Natomiast Windows Me (WinMe) ma 3 lata i jest w nim czesciowo zaimplementowana technologia z Windows 2000 (Win2000) - i to jest glówna przyczyna ze dostal opinie "gorszego" systemu niz W98 . Po prostu zatwardziali zwolennicy Win98 nie potrafili sie przestawić na WinMe ponieważ nie znali mechanizmów i zasad rządzących Win2000.WinMe posiada mnóstwo nowych sterowników w sobie, potrafi tak jak XP się auktualizować samemu, jest dużo stabilniejszy co jest bardzo mocnym plusem tego systemu. Prawdą jest że mogą zaistnieć problemy niekompatybilności z bardzo starymi grami/aplikacjami, tak samo jak w WinXP. Pozdr. Filipk :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kicker 0 Napisano 24 Maj 2004 jesli chodzi o pierwsze pytanie, to zawsze sie nad tym zastanawialem, za kazdym razem używałem dyskietki startowej win98 :? dobrze ze to tu opisales, wiele to wyjasnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michasiek 0 Napisano 31 Maj 2004 Q: Jaka jest róznica miedzy Windowsem 98 a Windowsem Me ? Mam słabszy sprzet i nie wiem który wybrac a slyszalem ze Windows Me jest "gorszy". Zacznijmy od tego, ze Windows 98 (Win98) na dzien dzisiejszy ma juz 5 lat i lada dzien Micro$oft przestanie go supportować, a więc jest mocno stary. Natomiast Windows Me (WinMe) ma 3 lata i jest w nim czesciowo zaimplementowana technologia z Windows 2000 (Win2000) - i to jest glówna przyczyna ze dostal opinie "gorszego" systemu niz W98 . Po prostu zatwardziali zwolennicy Win98 nie potrafili sie przestawić na WinMe ponieważ nie znali mechanizmów i zasad rządzących Win2000.WinMe posiada mnóstwo nowych sterowników w sobie, potrafi tak jak XP się auktualizować samemu, jest dużo stabilniejszy co jest bardzo mocnym plusem tego systemu. Prawdą jest że mogą zaistnieć problemy niekompatybilności z bardzo starymi grami/aplikacjami, tak samo jak w WinXP. Z win2000 to on ma co najwyżej instalatora Stabilniejszy? Raczej na odwrót... a i to nie z powodu mitycznego nowego kernela :] który jest faktycznie skopiowany z 98 (i tym samym z 95) bez zmian z jednym niuansem - zręcznym ukryciem dosa :]. Z powyższego wynika, że ciężko o niekompatybilność starego softu z Me - okaleczonym 98... Z innowacji zauważyłem możliwosć wyświetlania miniaturek plików graficznych w oknach... apdejt- jeszcze jedną nowość winMe wprowadził - lamerskie firmowe ułożenie ikonek z "moimi dokumentami" w miejscu "mojego komputera" (no bo kto by tam do tego kompjutra zaglądał - jeszcze coś popsuje...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mihboss 0 Napisano 8 Lipiec 2004 Po pierwsze (a uwierzcie, żyje już długo) odkąd pojawił się WinMe nie widziałem aby ktoś go polubił, a po drugie jest to system który się "nie przyjął". Wszyscy ze starszymi kompami siedzą na w98se lub w2000. Ci co mają bardziej wypasione maszyny używają WinXP. Nawet gdybyś miał kłopoty z tym systemem (a to w przypadku produktów M$ codzienność) to na jakimkolwiek Forum nikt Ci nie odpowie, z racji tego że poprostu tego systemu się nie używa (jest mało popularny). Co do w98, w2000 i winXP uzyskasz odpowiedz na każdym Forum, na wszelkie zapytania. Zdecydowanie nie polecam WinME. Lepiej już przesiąść się na w2000. Takie jest moje zdanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PUMAzPILY 0 Napisano 14 Lipiec 2004 Po pierwsze (a uwierzcie, żyje już długo) odkąd pojawił się WinMe nie widziałem aby ktoś go polubił, a po drugie jest to system który się "nie przyjął". Wszyscy ze starszymi kompami siedzą na w98se lub w2000. Ci co mają bardziej wypasione maszyny używają WinXP. Nawet gdybyś miał kłopoty z tym systemem (a to w przypadku produktów M$ codzienność) to na jakimkolwiek Forum nikt Ci nie odpowie, z racji tego że poprostu tego systemu się nie używa (jest mało popularny). Co do w98, w2000 i winXP uzyskasz odpowiedz na każdym Forum, na wszelkie zapytania. Zdecydowanie nie polecam WinME. Lepiej już przesiąść się na w2000. Takie jest moje zdanie. Dokładnie - TAKIE JEST TWOJE ZDANIE bo Ja uważam iż WinMe nie był zły, mimo iż nigdy nie mogłem się do niego przekonać. Poza tym iż wywalał dużo błedów to był OK. Dodano kilka usprawnień( jak np. przeglądarka :wink: ). Niektórzy uważają ten system jako większą nakładkę i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stypkalukasz 0 Napisano 14 Lipiec 2004 A ja SŁYUSZAŁEM ze Windows ME jest mało stabilny :( :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PUMAzPILY 0 Napisano 14 Lipiec 2004 A ja SŁYUSZAŁEM ze Windows ME jest mało stabilny :( :cry: No własnie USŁYSZAŁEŚ, a ja na Me jechałem odkąd go miałem i aż nie pojawił się XP. O wiele bardziej stabilny od 98 - największej kapy MS. Taka jest moja opinia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stypkalukasz 0 Napisano 15 Lipiec 2004 No nie zawsze to co sie USŁYSZY jest prawdą...Na szczęście :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geo 9 Napisano 14 Sierpień 2004 Windows Me, jako system stworzony w 3 miesiące, nie ma prawa być stabilny i niezawodny. Nie dorasta do pięt Win98, o XP nie wspominając... (subiektywna opinia). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PUMAzPILY 0 Napisano 16 Sierpień 2004 Chyba temat powinien brzmięeć zamiast Windows pod Młotkiem to Me vs inne systemy i ankietka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geo 9 Napisano 29 Sierpień 2004 Hehe... pomysł całkiem dobry. Ale ankiete to może lepiej w nowym temacie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Delkow 0 Napisano 6 Grudzień 2004 Dobra oki mało stabilny ale dobry jako drugi ratunkowy system! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach