wolkins 0 Napisano 20 Październik 2006 Próbowałem zgrać bios 7900GTO. Zrobiłem dyskietkę startową, zgrałem nvflash i bios GTX, Zrobiłem reset kompa i odpaliłem z dyskietki. Tutaj wpisywałem polecenie nvflash.exe-b=1 gto.rom i dupa pojawia się jakiś błąd. Próbowałem wpisać też numer biosu i wersje ale też pojawia się błąd. Moje pytanie to co wpisać po -b=1......rom no i mam nowy bios GTX i tam jest plik z biosem MSI.7900GTX.PCIe.512MB.Rev.02.rom co mam wpisać po -f-u-p.....rom. Pomocy Zapewne to jakiś banał ale chyba możecie pomóc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyslektyk 0 Napisano 20 Październik 2006 wiem o co ci chodzi bo miałem to samo... nie mam tego w głowie, ale Ci podpowiem, że było to opisane w PC Format niedawno... wiec jak byś miał dostęp do tej gazetki (torrent np) to tam to jest napisane... pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 20 Październik 2006 Tutaj wpisywałem polecenie nvflash.exe-b=1 gto.rom i dupa pojawia się jakiś błąd. to może wpisz nvflash.exe[tu daj spację]-b=1 stary.rom bo przez to polecenie wykonujesz kopie bezpieczenstwa starego biosu ... co mam wpisać po -f-u-p.....rom. Pomocy Zapewne to jakiś banał ale chyba możecie pomóc nowy.rom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 20 Październik 2006 wiem o co ci chodzi bo miałem to samo... nie mam tego w głowie, ale Ci podpowiem, że było to opisane w PC Format niedawno... wiec jak byś miał dostęp do tej gazetki (torrent np) to tam to jest napisane... pozdrawiam Czyli nici ze zgrania biosu bo PCFormat do ściągnięcia nie istnieje a gazety nie ma. Super ale może jest ktoś kto wie co wpisać. Nie mogę tak łatwo się poddać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyslektyk 0 Napisano 20 Październik 2006 Czyli nici ze zgrania biosu bo PCFormat do ściągnięcia nie istnieje a gazety nie ma. Super ale może jest ktoś kto wie co wpisać. Nie mogę tak łatwo się poddać czekaj ziomuś... ja to załatwie. pisze tak: nvflash.exe -p -u -f NOWYBIOS.rom. (albo bez kropki na końcu .rom) (tam gdzie pisze NOWYBIOS wpisz nazwe biosa jaka jest u ciebie) jeżeli to nie pomoże to sprawdż rozszerzenie tego twojego nowego biosa... może to nie jest ".rom" ?? napisz jak ci się uda powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 20 Październik 2006 czekaj ziomuś... ja to załatwie. pisze tak: nvflash.exe -p -u -f NOWYBIOS.rom. napewno bez kropki na końcu... (albo bez kropki na końcu .rom) (tam gdzie pisze NOWYBIOS wpisz nazwe biosa jaka jest u ciebie) jeżeli to nie pomoże to sprawdż rozszerzenie tego twojego nowego biosa... może to nie jest ".rom" ?? napisz jak ci się uda powodzenia może być też .bin ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 21 Październik 2006 to może wpisz nvflash.exe[tu daj spację]-b=1 stary.rom bo przez to polecenie wykonujesz kopie bezpieczenstwa starego biosu ... nowy.rom Próbowałem chyba wszystkich możliwości ze spacją -b=1tylko chodziło mi o to co mam wpisać przed .......rom Wchodząc w info o biosie mam tylko to 5.71.22.39.09 I jak bym nie wpisywał to takie bzdety mi sie pojawiają NVIDIA Fifmware Update Utylity (Version 5.13) lub Error- Firmware image filename must have a *.rom or *.nvr extension i co bym nie wpisywał to takie bzdury wyskakują. Próbowałem wpisać tą wersje 5.13 też dupa. A co do nowego biosu to nic nie zrobię jak nie będę miał zrobionej kopii bezpieczeństwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyslektyk 0 Napisano 21 Październik 2006 włóż te dyskietke do kompa i zmień nazwe tego twojego nowego biosu na np. nowybios i spróboj jeszcze raz... przecież nie ważne jak to się nazywa...tak mysle.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 21 Październik 2006 włóż te dyskietke do kompa i zmień nazwe tego twojego nowego biosu na np. nowybios i spróboj jeszcze raz... przecież nie ważne jak to się nazywa...tak mysle.. Ok móimy cały czas o nowym biosie ale co wpisać aby zrobić kopię starego. Wpisywałem wcześniej wszystkie inne nazwy i nie chce się zgrać stary bios a to chyba podstawa żeby przejść do wgrania nowego biosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 21 Październik 2006 heh to czemu nie zgrasz sobie BIOSu z poziomu windowsa milans.pccentre.pl/download/dumpbios.rar ściągnij, rozpakuj i urucham. w folderze programu utworzy ci sie plik z BIOSem. następnie wgrywasz nowy bios (tylkko skróec sobie jego nazwe na powoiedzmy nowy.rom / nowy.bin wgrywasz za pomocą komendy: nvflash -4 -5 -6 nowy.rom potem tylko non stop Y (lub Z - czasem sie przestawia). czekasz aż sie sflashuje (bedą migały diody na klawiaturze) i jak bedzie juz gotowe to reset Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 21 Październik 2006 heh to czemu nie zgrasz sobie BIOSu z poziomu windowsa <lol> milans.pccentre.pl/download/dumpbios.rar ściągnij, rozpakuj i urucham. w folderze programu utworzy ci sie plik z BIOSem. następnie wgrywasz nowy bios (tylkko skróec sobie jego nazwe na powoiedzmy nowy.rom / nowy.bin wgrywasz za pomocą komendy: nvflash -4 -5 -6 nowy.rom potem tylko non stop Y (lub Z - czasem sie przestawia). czekasz aż sie sflashuje (bedą migały diody na klawiaturze) i jak bedzie juz gotowe to reset Ok tylko to co podałeś milans.pccentre.pl/download/dumpbios.rar Nie chce mi się otworzyć. Podaj mi cały link tak bym mógł zrobić kopię i wkleić Czy może polecacie program NiBiTor.v3.0a. Może to jest lepsze wyjście w zmianie biosu. Jak coś to piszcie jak dobrze podmienić bios tym programem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 22 Październik 2006 jak to nie działa - działa :/ masz w zipie http://milans.pccentre.pl/download/dumpbios.zip rozpakuj i uruchom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyslektyk 0 Napisano 22 Październik 2006 heh to czemu nie zgrasz sobie BIOSu z poziomu windowsa <lol> milans.pccentre.pl/download/dumpbios.rar ściągnij, rozpakuj i urucham. w folderze programu utworzy ci sie plik z BIOSem. następnie wgrywasz nowy bios (tylkko skróec sobie jego nazwe na powoiedzmy nowy.rom / nowy.bin wgrywasz za pomocą komendy: nvflash -4 -5 -6 nowy.rom potem tylko non stop Y (lub Z - czasem sie przestawia). czekasz aż sie sflashuje (bedą migały diody na klawiaturze) i jak bedzie juz gotowe to reset no właśnie.. dobrze tu kolega gada... przecież ja to nawed z pod windy robiłem.. potrzeba program NiBiTor i nim sie zgrywa... albo komenda: nvflesh.exe -b=1 stary.rom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 22 Październik 2006 no właśnie.. dobrze tu kolega gada... przecież ja to nawed z pod windy robiłem.. potrzeba program NiBiTor i nim sie zgrywa... albo komenda: nvflesh.exe -b=1 stary.rom Ok mam już co potrzeba zobaczymy jak mi pojdzie. Co do komendy nvflash.exe-b=1 stary.rom to dupa bo nie wiem jaki ja mam bios i co wpisać w miejsce "stary" o czy juz pisałem wyżej ale ok zrobię to z Windy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 22 Październik 2006 Ok mam już co potrzeba zobaczymy jak mi pojdzie. Co do komendy nvflash.exe-b=1 stary.rom to dupa bo nie wiem jaki ja mam bios i co wpisać w miejsce "stary" o czy juz pisałem wyżej ale ok zrobię to z Windy I dupa wpisałem nvflash.exe-p-u-f nowy.rom i wyszło tak: Warning Unknown Board ID7100 (it is recommeneded you obtain a newer version of NVFLASH) error:No Nvidia display adapters found I o co kaman A może tak napiszecie jak zmienić bios za pomocą programu NiBiTor. Wczytuje bios ale nie wiem jak zrobić aby zachować ten bios i zrobić jego podmianę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyslektyk 0 Napisano 22 Październik 2006 I dupa wpisałem nvflash.exe-p-u-f nowy.rom i wyszło tak: Warning Unknown Board ID7100 (it is recommeneded you obtain a newer version of NVFLASH) error:No Nvidia display adapters found I o co kaman A może tak napiszecie jak zmienić bios za pomocą programu NiBiTor. Wczytuje bios ale nie wiem jak zrobić aby zachować ten bios i zrobić jego podmianę. tu przy obsłuddze NiBiTora to ci nie pomoge.. mogę jeszcze ci poradzić to, żebyś sprobował to zrobić z pod windy za pomocą wiersza poleceń... (start-uruchom-cmd) i tam podajesz ścieszke do nvflesh no i te komendy popróbuj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 23 Październik 2006 tu przy obsłuddze NiBiTora to ci nie pomoge.. mogę jeszcze ci poradzić to, żebyś sprobował to zrobić z pod windy za pomocą wiersza poleceń... (start-uruchom-cmd) i tam podajesz ścieszke do nvflesh no i te komendy popróbuj... Wpisywałem różne komendy i nic. Normalnie już rozkładam ręc. Chyba tylko ja mam takie przeboje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 23 Październik 2006 twój problem jest wręcz banalny po prostu uzywasz zbyt starej wersji nvflasha..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 23 Październik 2006 twój problem jest wręcz banalny po prostu uzywasz zbyt starej wersji nvflasha..... aaaaaaaaaaaaa to dopiero zobaczę i ściągne najnowszą wersję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 23 Październik 2006 twój problem jest wręcz banalny po prostu uzywasz zbyt starej wersji nvflasha..... Obawiam się że już nowszej wersji nie ma 5.38 tak że nie wiem o co chodzi wczesniej robiłem na 5.13. Może niech ktoś napisze jak używać NiBiTor3. Może to jest lepsze rozwiązanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 23 Październik 2006 Obawiam się że już nowszej wersji nie ma 5.38 tak że nie wiem o co chodzi wczesniej robiłem na 5.13. Może niech ktoś napisze jak używać NiBiTor3. Może to jest lepsze rozwiązanie http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150904 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolkins 0 Napisano 23 Październik 2006 http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150904 :lol Ok oświadczam że w tej chwili mam już GF7900GTX przerobiłem dziadowskiego biosa. Za wszystkie wypowiedzi serdeczne dzięki. Tylko trochę popadliście w rutynę. Dla wszystkich co chcą zmienić bios nowych kart nvidia. PROGRAM NVFLASH 5.38 LUB 5.13 I KOMENDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zgranie starego biosu: nvflash -b stary.rom Bardzo ważne są spacje między -b Zgranie nowego: nvflash -4 -5 -6 nowy.rom Bardzo ważne są spacje między cyframi POZDRAWIAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyslektyk 0 Napisano 23 Październik 2006 nooo .wkońcu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 23 Październik 2006 PROGRAM NVFLASH 5.38 LUB 5.13 I KOMENDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zgranie starego biosu: nvflash -b stary.rom Bardzo ważne są spacje między -b Zgranie nowego: nvflash -4 -5 -6 nowy.rom Bardzo ważne są spacje między cyframi POZDRAWIAM hmm <fajnie> tylko że na dole posta jest - Tworzymy dyskietkę startową - Ściągamy program nvFlash - Nagrywamy na dyskietkę program nvFlash.exe z plikiem z BIOSem - Restartujemy komputer i BIOSie ustawiamy First Boot Device na flopa (stacje dyskietek). - Za pomocą polecenia nvflash.exe –b=1 stary.rom wykonujemy kopie bezpieczeństwa - Wpisujemy komendę nvfslah.exe –f -u -p nowy.rom (gdzie nowy.rom to nazwa nadana przez nas plikowi) postępujemy zgodnie z wyświetlanymi poleceniami - Restartujemy komputer - Cieszymy się z nowego BIOSa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyslektyk 0 Napisano 24 Październik 2006 zgodnie z wyświetlanymi poleceniami - Restartujemy komputer - Cieszymy się z nowego BIOSa tak przy okazji..to jakie te komuniktaty wyskakują i kiedy się restartuje kompa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach