Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wolkins

Jaką nazwę biosu karty wpisać

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem zgrać bios 7900GTO. Zrobiłem dyskietkę startową, zgrałem nvflash i bios GTX, Zrobiłem reset kompa i odpaliłem z dyskietki. Tutaj wpisywałem polecenie nvflash.exe-b=1 gto.rom i dupa pojawia się jakiś błąd. Próbowałem wpisać też numer biosu i wersje ale też pojawia się błąd. Moje pytanie to co wpisać po -b=1......rom no i mam nowy bios GTX i tam jest plik z biosem MSI.7900GTX.PCIe.512MB.Rev.02.rom co mam wpisać po -f-u-p.....rom. Pomocy :blink: Zapewne to jakiś banał ale chyba możecie pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem o co ci chodzi bo miałem to samo... nie mam tego w głowie, ale Ci podpowiem, że było to opisane w PC Format niedawno... wiec jak byś miał dostęp do tej gazetki (torrent np) to tam to jest napisane... pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tutaj wpisywałem polecenie nvflash.exe-b=1 gto.rom i dupa pojawia się jakiś błąd.

to może wpisz nvflash.exe[tu daj spację]-b=1 stary.rom bo przez to polecenie wykonujesz kopie bezpieczenstwa starego biosu ...

co mam wpisać po -f-u-p.....rom. Pomocy :blink: Zapewne to jakiś banał ale chyba możecie pomóc

nowy.rom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wiem o co ci chodzi bo miałem to samo... nie mam tego w głowie, ale Ci podpowiem, że było to opisane w PC Format niedawno... wiec jak byś miał dostęp do tej gazetki (torrent np) to tam to jest napisane... pozdrawiam :)

Czyli nici ze zgrania biosu bo PCFormat do ściągnięcia nie istnieje a gazety nie ma. Super ale może jest ktoś kto wie co wpisać. Nie mogę tak łatwo się poddać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli nici ze zgrania biosu bo PCFormat do ściągnięcia nie istnieje a gazety nie ma. Super ale może jest ktoś kto wie co wpisać. Nie mogę tak łatwo się poddać

czekaj ziomuś... ja to załatwie.

pisze tak:

nvflash.exe -p -u -f NOWYBIOS.rom.

(albo bez kropki na końcu .rom) (tam gdzie pisze NOWYBIOS wpisz nazwe biosa jaka jest u ciebie)

jeżeli to nie pomoże to sprawdż rozszerzenie tego twojego nowego biosa... może to nie jest ".rom" ??

napisz jak ci się uda :) powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czekaj ziomuś... ja to załatwie.

pisze tak:

nvflash.exe -p -u -f NOWYBIOS.rom.

napewno bez kropki na końcu...

(albo bez kropki na końcu .rom) (tam gdzie pisze NOWYBIOS wpisz nazwe biosa jaka jest u ciebie)

jeżeli to nie pomoże to sprawdż rozszerzenie tego twojego nowego biosa... może to nie jest ".rom" ??

napisz jak ci się uda :) powodzenia

może być też .bin ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to może wpisz nvflash.exe[tu daj spację]-b=1 stary.rom bo przez to polecenie wykonujesz kopie bezpieczenstwa starego biosu ...

nowy.rom

Próbowałem chyba wszystkich możliwości

ze spacją -b=1tylko chodziło mi o to co mam wpisać przed .......rom

Wchodząc w info o biosie mam tylko to 5.71.22.39.09

I jak bym nie wpisywał to takie bzdety mi sie pojawiają

NVIDIA Fifmware Update Utylity (Version 5.13) lub

Error- Firmware image filename must have a *.rom or *.nvr extension i co bym nie wpisywał to takie bzdury wyskakują.

Próbowałem wpisać tą wersje 5.13 też dupa.

A co do nowego biosu to nic nie zrobię jak nie będę miał zrobionej kopii bezpieczeństwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włóż te dyskietke do kompa i zmień nazwe tego twojego nowego biosu na np. nowybios i spróboj jeszcze raz... przecież nie ważne jak to się nazywa...tak mysle..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
włóż te dyskietke do kompa i zmień nazwe tego twojego nowego biosu na np. nowybios i spróboj jeszcze raz... przecież nie ważne jak to się nazywa...tak mysle..

Ok móimy cały czas o nowym biosie ale co wpisać aby zrobić kopię starego. Wpisywałem wcześniej wszystkie inne nazwy i nie chce się zgrać stary bios a to chyba podstawa żeby przejść do wgrania nowego biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh :D to czemu nie zgrasz sobie BIOSu z poziomu windowsa

milans.pccentre.pl/download/dumpbios.rar

ściągnij, rozpakuj i urucham. w folderze programu utworzy ci sie plik z BIOSem.

następnie wgrywasz nowy bios (tylkko skróec sobie jego nazwe na powoiedzmy nowy.rom / nowy.bin

wgrywasz za pomocą komendy:

nvflash -4 -5 -6 nowy.rom

potem tylko non stop Y (lub Z - czasem sie przestawia). czekasz aż sie sflashuje (bedą migały diody na klawiaturze) i jak bedzie juz gotowe to reset :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
heh :D to czemu nie zgrasz sobie BIOSu z poziomu windowsa <lol>

następnie wgrywasz nowy bios (tylkko skróec sobie jego nazwe na powoiedzmy nowy.rom / nowy.bin

potem tylko non stop Y (lub Z - czasem sie przestawia). czekasz aż sie sflashuje (bedą migały diody na klawiaturze) i jak bedzie juz gotowe to reset :)

Ok tylko to co podałeś

Nie chce mi się otworzyć. Podaj mi cały link tak bym mógł zrobić kopię i wkleić

Czy może polecacie program NiBiTor.v3.0a. Może to jest lepsze wyjście w zmianie biosu. Jak coś to piszcie jak dobrze podmienić bios tym programem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
heh :D to czemu nie zgrasz sobie BIOSu z poziomu windowsa <lol>

no właśnie.. dobrze tu kolega gada... przecież ja to nawed z pod windy robiłem.. potrzeba program NiBiTor i nim sie zgrywa...

albo komenda:

nvflesh.exe -b=1 stary.rom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no właśnie.. dobrze tu kolega gada... przecież ja to nawed z pod windy robiłem.. potrzeba program NiBiTor i nim sie zgrywa...

albo komenda:

nvflesh.exe -b=1 stary.rom

Ok mam już co potrzeba zobaczymy jak mi pojdzie. Co do komendy nvflash.exe-b=1 stary.rom to dupa bo nie wiem jaki ja mam bios i co wpisać w miejsce "stary" o czy juz pisałem wyżej ale ok zrobię to z Windy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok mam już co potrzeba zobaczymy jak mi pojdzie. Co do komendy nvflash.exe-b=1 stary.rom to dupa bo nie wiem jaki ja mam bios i co wpisać w miejsce "stary" o czy juz pisałem wyżej ale ok zrobię to z Windy

I dupa wpisałem nvflash.exe-p-u-f nowy.rom

i wyszło tak:

Warning Unknown Board ID7100

(it is recommeneded you obtain a newer version of NVFLASH)

error:No Nvidia display adapters found

I o co kaman :blink:

A może tak napiszecie jak zmienić bios za pomocą programu NiBiTor. Wczytuje bios ale nie wiem jak zrobić aby zachować ten bios i zrobić jego podmianę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I dupa wpisałem nvflash.exe-p-u-f nowy.rom

i wyszło tak:

Warning Unknown Board ID7100

(it is recommeneded you obtain a newer version of NVFLASH)

error:No Nvidia display adapters found

I o co kaman :blink:

A może tak napiszecie jak zmienić bios za pomocą programu NiBiTor. Wczytuje bios ale nie wiem jak zrobić aby zachować ten bios i zrobić jego podmianę.

tu przy obsłuddze NiBiTora to ci nie pomoge.. mogę jeszcze ci poradzić to, żebyś sprobował to zrobić z pod windy za pomocą wiersza poleceń... (start-uruchom-cmd) i tam podajesz ścieszke do nvflesh no i te komendy popróbuj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tu przy obsłuddze NiBiTora to ci nie pomoge.. mogę jeszcze ci poradzić to, żebyś sprobował to zrobić z pod windy za pomocą wiersza poleceń... (start-uruchom-cmd) i tam podajesz ścieszke do nvflesh no i te komendy popróbuj...

Wpisywałem różne komendy i nic. Normalnie już rozkładam ręc. Chyba tylko ja mam takie przeboje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) twój problem jest wręcz banalny :) po prostu uzywasz zbyt starej wersji nvflasha..... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) twój problem jest wręcz banalny :) po prostu uzywasz zbyt starej wersji nvflasha..... ;)

aaaaaaaaaaaaa to dopiero zobaczę i ściągne najnowszą wersję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się że już nowszej wersji nie ma 5.38 tak że nie wiem o co chodzi wczesniej robiłem na 5.13. Może niech ktoś napisze jak używać NiBiTor3. Może to jest lepsze rozwiązanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol

:lol: Ok oświadczam że w tej chwili mam już GF7900GTX przerobiłem dziadowskiego biosa. Za wszystkie wypowiedzi serdeczne dzięki. Tylko trochę popadliście w rutynę. Dla wszystkich co chcą zmienić bios nowych kart nvidia.

PROGRAM NVFLASH 5.38 LUB 5.13 I KOMENDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgranie starego biosu: nvflash -b stary.rom Bardzo ważne są spacje między -b

Zgranie nowego: nvflash -4 -5 -6 nowy.rom Bardzo ważne są spacje między cyframi

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PROGRAM NVFLASH 5.38 LUB 5.13 I KOMENDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgranie starego biosu: nvflash -b stary.rom Bardzo ważne są spacje między -b

Zgranie nowego: nvflash -4 -5 -6 nowy.rom Bardzo ważne są spacje między cyframi

POZDRAWIAM

hmm <fajnie> :)

tylko że na dole posta jest

- Tworzymy dyskietkę startową

- Ściągamy program nvFlash

- Nagrywamy na dyskietkę program nvFlash.exe z plikiem z BIOSem

- Restartujemy komputer i BIOSie ustawiamy First Boot Device na flopa (stacje dyskietek).

- Za pomocą polecenia nvflash.exe –b=1 stary.rom wykonujemy kopie bezpieczeństwa

- Wpisujemy komendę nvfslah.exe –f -u -p nowy.rom (gdzie nowy.rom to nazwa nadana przez nas plikowi) postępujemy zgodnie z wyświetlanymi poleceniami

- Restartujemy komputer

- Cieszymy się z nowego BIOSa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodnie z wyświetlanymi poleceniami

- Restartujemy komputer

- Cieszymy się z nowego BIOSa

tak przy okazji..to jakie te komuniktaty wyskakują i kiedy się restartuje kompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...