Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dyslektyk

Przyspieszenie wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mój komputer:

Procesor: AMD Barton 2500

Chłodzenie: GLACIALTECH DIAMOND 2100 gold edition

chciałbym przyspieszyć prace wiatraczka ponieważ temperatura wynosi aż ok. 67*C. teraz mam 2200 obrotów. a on pracuje max na 3400 obrotów. jak przyspiszyć jego obrociki? tak zeby temperaturka spadła o 7stopni gdzieś... to będę zadowolony... prosze o pomoc bo chciałbym go jeszcze podkęcić no a przy takiej temperaturze to.... :(

z góry dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są takie fajnie przyśpieszczacze w sklepach lub na allegro. Nazywają się....NOWE WIATRAKI! Twój już jest zużyty i stary, daruj sobie kolego. Kup jakąś dmuchawkę z allegro i zamień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy przyspieszysz obroty tego coolera to zacznie Ci pewnie hałasować(jeśli już nie hałasuje), a temperatura znacznie nie spadnie. Proponuję(jak to napisał już Havoc) wymianę coolera np. na wydajnego i cichego pentagrama 80Cu, oraz zaopatrzenie się w pastę Arctc Silver 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrałem taki pogram co zmniejsza temp. bo wyłacza nieużywany mostek. i temp spadła mi o 24*C no ale to tylko działa jak np rzegładam strony albo coś w tym ordziaju..jak włącze coś bardziej wymagajacego to uż kiszka.. jak bym wiedizał ze bd miał ten procesoj jeszcze dłuugo. kilka lat to bym sie nie zastanawiał nad zmianą.. no ale może za jakiś rok zmienie procesor i sie okarze że kooler znów zasłaby albo nie pasuje.. i to dlatego wypytuje tak, żebym nie mósiał go zmieniać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm masz na myśli program s2kcl(czy jakoś tak się zwał)? On jest tylko pod AMD, i rzeczywiście działa. Mi na starym kompie zniżał temp proca o 5-6stopni. Ale nie moge aż uwierzyć, że Tobie zniżył aż o 24 stopnie! Może przy starcie kompa uruchamia się jakiś program który katuje proca i dlatego masz takie temperatury! Sprawdź to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie o24*C !! :) pacz: miałem 70kilka stopni... włączyłem ten porogram i mi spadło do 50..

też sie zdziwiłem... zrobie formata za jakiś czas to zobaczymy... może to coś zmiejszy temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ty jesteś dziwny!! Sorki ale na obu forach ludzie ci mówią co i jak a ty nic. Ten soft tylko w iddle ci zmniejsza temp więc tobie to nic nie pomoże. Zmień ten iatrak albo cały cooler. Uparłeś się na penta. a już ci pisali na pure żebyś katane założył. Będziesz miał cooler który pociągnie spokojnie C2D którego jak sobie już kupisz to będziesz miał na pare lat. Teraz i w przyszłości niskie temp. Nad czym tu myśleć??

p.s. podkręca się proca, karte, pamięci a nie wentylator!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wic tak: czytałem gdzieś żeby zwiekszyć obroty wentylatorka na max. to trzeba odciąć jakąś diode czy czujnik. no i mam pytanie..czy to coś co widać na zdjeciu (to małe zielone) to jest właśnie to i czy jak odcioł bym 1 "nóżke" to by sie tak stało? a jak by było zagłośno to bym to połączył spowrotem...

co otym myślicie.. dobrze to rozumiem wszystko?? <_<

post-2388-1160845444_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale ty jesteś dziwny!! Sorki ale na obu forach ludzie ci mówią co i jak a ty nic. Ten soft tylko w iddle ci zmniejsza temp więc tobie to nic nie pomoże. Zmień ten iatrak albo cały cooler. Uparłeś się na penta. a już ci pisali na pure żebyś katane założył. Będziesz miał cooler który pociągnie spokojnie C2D którego jak sobie już kupisz to będziesz miał na pare lat. Teraz i w przyszłości niskie temp. Nad czym tu myśleć??

p.s. podkręca się proca, karte, pamięci a nie wentylator!

ja wiem , że mam wymienić go..spox. tylko co z tym zrobie.. wiec z tego myślałem ,że da się coś wycisnąć... tyle...

a tak aproo to mówisz, że który będzie najleprzy??! KATANA?? 1słysze... a dokładniej jaki model?? to sobie o nim poczytma w necie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej chyba wyjdziesz właśnie na Scyte ***. Który dokładnie to sprawdź na pure w topikach bo nie chce ci źle powiedzieć. Nie siedzę w nich. Ja się od 2lat do Wc przymierzam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najlepiej chyba wyjdziesz właśnie na Scyte ***. Który dokładnie to sprawdź na pure w topikach bo nie chce ci źle powiedzieć. Nie siedzę w nich. Ja się od 2lat do Wc przymierzam :D

ja o wc nie myśle nawed.. to już wyższa szkoła jazdy a mi to nawed nie potrzebne jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wyższa od razu? Wcale to skomplikowane nie jest, tyle że droższe i już :] Nawet kupić od kogoś można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to się trochę mija z celem... wydasz jakies 300-400zł na to wc a podniesiesz taktowanie o 200mhz.. tak mi sie wydaje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale masz juz na bardzo dlugo, bo pasuje to wszystkich typow procesorow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I da radę każdej "grzałce" a w razie czego zmieniasz tylko pompkę lub chłodnicę i już temp niższa o pare stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I da radę każdej "grzałce" a w razie czego zmieniasz tylko pompkę lub chłodnicę i już temp niższa o pare stopni.

no wszystko fajnie tylko ta cena... no i jak by zaczelo przeciekać.... to ja bym nie chciał siedzieć obok takiego kompa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no wszystko fajnie tylko ta cena... no i jak by zaczelo przeciekać.... to ja bym nie chciał siedzieć obok takiego kompa :D

przciekać?

jakby składał ktoś kto nie umie to może i tak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzajmy ze to taka wysoka cena jest... owszem swoje trzeba wylozyc, ale to dobra inwestycja. Ja sie juz dluzszy czas przymierzam do zakupu WC:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...