Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dyslektyk

podkręcanie RAM 'ÓW

Rekomendowane odpowiedzi

czytalem w necie wiele stronek na ten temat ale każdy ma inne pamiątki i ciężko coś wogóle z tego co przeczytałem wywnioskować...

no wiec od tego to forum żeby o to zapytać :)

jak mogę podkęcić ramy? wiem, że zmieniając timingi i po przez czenstotliwość.. ale jak to się robi to już nie wiem i ogólnie mało na ten temat wiem.

był bym wdzięczny jak by mi to ktoś wyjaśnił i napisał jak podkręcić ten podzespół.

moje pamiątki to Kingstone 2x 256mb pc3200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci podkręcają się wraz ze zwiększeniem szyny FSB (w wypadku twojej płyty głównej i procesora).

Niepodkręcony Barton 2500+ pracuje na szynie 166 MHz więc pamięci pracują z zegarem 333 MHz. Jeżeli szynę zwiększysz do 200 MHz przyspieszysz procesor jak i pamięci (do 400 MHz).

Timingi oczywiście możesz zmieniac, do tego jest odpowiednia opcja w Biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pamięci podkręcają się wraz ze zwiększeniem szyny FSB (w wypadku twojej płyty głównej i procesora).

Niepodkręcony Barton 2500+ pracuje na szynie 166 MHz więc pamięci pracują z zegarem 333 MHz. Jeżeli szynę zwiększysz do 200 MHz przyspieszysz procesor jak i pamięci (do 400 MHz).

Timingi oczywiście możesz zmieniac, do tego jest odpowiednia opcja w Biosie.

niekoniecznie można również ustawić inny dzielnik i będą pamiątki latały na 200MHz przy procku na FSB166 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włąśnie ja mam chyba tak jak pisał AndrzejSnk.. bo jak miałem ustawione przed podkęcaniem na 166 to pisało memory 400mhz. a teraz już jest ponad 400mhz.

eh..teraz mam inny problem. ale wiecej napisze tutaj:

http://forum.pccentre.pl/index.php?showtop...51776&st=20

powiedzcie co o tym myślicie... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w przypadku Socket A asynchroniczne taktowanie pamięci tworzy spadek wydajnosci - na tyle wielki, że nie będzie dużj róznicy miedzy 166 a 200 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niekoniecznie można również ustawić inny dzielnik i będą pamiątki latały na 200MHz przy procku na FSB166 ;)

Ale to jest nieopłacalne dlatego o tym nie pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec co moge zrobić?? procek juz dalej nie ciognie niz 182mhz. a przeciez to jest nic. powinno isc na 200mhz przynajmiej.. co robić??! czytalem w necie ze jak sie da osobno taktowanie ram i procka to jest mniejsza wydajnosc niz jak podkrecamy razem.. wiec jak mam to rozumieć??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawić pamięci SYNCHRONICZNIE z procesorem. czyli dzielnik 166(333) (zakładka memory frequancy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli proc nie wytrzymuje wiecej niz 182, to sprobuj zaostrzyc opóźnienia (timingi) pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jezeli proc nie wytrzymuje wiecej niz 182, to sprobuj zaostrzyc opóźnienia (timingi) pamięci.

hym.. nigdy się w to nie bawiłem... jak to sie robi ..jak się to sprawdza..jakie jest ryzyko..i wogóle opisz to dokładnie bo nic otym nie wiem...??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hym.. nigdy się w to nie bawiłem... jak to sie robi ..jak się to sprawdza..jakie jest ryzyko..i wogóle opisz to dokładnie bo nic otym nie wiem...??

Aby być pewnym stabilności podkręcania procesora należy testować go programem Stress Prime 2004 przez co najmniej 3h.

Pozostaje nam doszlifować timingi pamięci a takie do których powinniśmy dążyć to:

CL: 2

TRCD: 2

TRP: 2

TRAS: 5

CR: 1T

Nie każda jednak pamięć jest w stanie pracować z tak niskimi timingami powinniśmy być zadowoleni jeśli uda nam się uzyskać 2.5-3-3-5 1T.

Pamiętajmy też o zbytnim nie zwiększaniu napięcia na pamięci maxymlane bezpieczne napięcie dla zwykłych kostek DDR to 2.8V.

Aby być pewnym stabilności podkręcania pamięci należy je przetestować programem Gold Memory.

http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=151010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aby być pewnym stabilności podkręcania procesora należy testować go programem Stress Prime 2004 przez co najmniej 3h.

http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=151010

a znasz jakiś inny program do testowania wydajności cpu?? poprostu ktory mi pokaże na których ustawieniach jest lepiej..o takie coś mi chodzi.. jak byś podał nazwe to by było super. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aby być pewnym stabilności podkręcania procesora należy testować go programem Stress Prime 2004 przez

a znasz jakiś inny program do testowania wydajności cpu?? poprostu ktory mi pokaże na których ustawieniach jest lepiej..o takie coś mi chodzi.. jak byś podał nazwe to by było super. :)

SP2004 to program to mierzenia stabilnosci

co do wydajnosci to SuperPI <wkoncu to jeden komp a Pi jest wrażliwe na ramy i procka>

tylko w czasie testów nie porządkuj windowsa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) nooo ok. zobaczymy czym to się je... sprawdze teraz przy tych ustawieniach ramu i fsb i jak zmienie na synchroniczne i potme jak już skończe podkręcanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...