Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dyslektyk

jak jeszcze ją przyspieszyć?!

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie.. mam mojego żałosnego GF FX 5200 128mb 128bit. Prolinka. podkręconego ze 250/500 @ 305/587.

bawiąc się w biosie znalazłem kilka opcji które odpowiadają za prędkość karty graficznej związanie z AGP itd.

no i teraz pytanie jak mogę jeszcze przyspieszyć te karte??

czytałem, że agp pracuje standardowo na 66mhz. no a podnosząc je przyspieszam karte..

wytłumaczy mi to ktoś jak mogłbym to badziewko jeszcze troche przyspieszyć?? i do jakich granic??

napiszcie jakieś inne sposoby które znacie dzieki którym mógłbym ją jeszcze podkręcić... z góry dziekówka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie podkręcanie szyny AGP jest niebezpieczne i powoduje same problemy. Dlatego takich płyt jak AsRock bez blokady pci/agp nie używa się do OC bo FSB leci max ~180MHz. Nie radzę się tym bawić. Chyba nic więcej z niej już niewyciśniesz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak jak w temacie.. mam mojego żałosnego GF FX 5200 128mb 128bit. Prolinka. podkręconego ze 250/500 @ 305/587.

bawiąc się w biosie znalazłem kilka opcji które odpowiadają za prędkość karty graficznej związanie z AGP itd.

no i teraz pytanie jak mogę jeszcze przyspieszyć te karte??

czytałem, że agp pracuje standardowo na 66mhz. no a podnosząc je przyspieszam karte..

wytłumaczy mi to ktoś jak mogłbym to badziewko jeszcze troche przyspieszyć?? i do jakich granic??

napiszcie jakieś inne sposoby które znacie dzieki którym mógłbym ją jeszcze podkręcić... z góry dziekówka :)

przyspieszanie szyny AGP może w co najwyżej spowodoać spalenie karty nie radziłbym nic ruszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przyspieszanie szyny AGP może w co najwyżej spowodoać spalenie karty nie radziłbym nic ruszać

aha. no cóż przekonaliście mnie żebym się tym nie bawil.. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoja karta jest na tyle mało wydajna ze nie jest w stanie wykożystać w pełni AGP 4x ;) podkręcanie szyny mija się więc z celem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
twoja karta jest na tyle mało wydajna ze nie jest w stanie wykożystać w pełni AGP 4x ;) podkręcanie szyny mija się więc z celem ;)

heh no jest to kicz.. no ale chyba nie aż taki jak mówisz... :P przecierz to ma agp x8... ale nie będę sie kucił... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
heh no jest to kicz.. no ale chyba nie aż taki jak mówisz... :P przecierz to ma agp x8... ale nie będę sie kucił... :)

i dobrze ;) seria FX to najwieksze szity jakie udało się stworzyć nvidii, a a GF 5200 jako najsłabszy model tej serii świetnie potwierdza moją tezę.

TUTAJ możesz zobaczyć, jak wielka jest różnica między AGP 4x a AGP 8x. od siebie dodam, że test był robiony przy uzyciu karty Radeon 9800, która jest o wiele mocniejsza od twojego GF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować włączyć FastWrite dla AGP (są też jakieś inne bajery do przyśpieszania AGP... powinny być obok FastWrite) w BIOSie... Efekt będzie jedynie jeżeli twoja karta to obsługuje... Jeżeli wystąpia jakiekolwiek cuda... to nic z tego...

Oto jak to u mnie wygląda... (screen z everesta w załączniku)... Oprócz FastWrite mam też SideBand Addressing

AGP_Everest.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Możesz spróbować włączyć FastWrite dla AGP (są też jakieś inne bajery do przyśpieszania AGP... powinny być obok FastWrite) w BIOSie... Efekt będzie jedynie jeżeli twoja karta to obsługuje... Jeżeli wystąpia jakiekolwiek cuda... to nic z tego...

Oto jak to u mnie wygląda... (screen z everesta w załączniku)... Oprócz FastWrite mam też SideBand Addressing

chyba mam cośtakiego w biosie.. a powiedz mi coś jeszcze... jak dam na to FastWrite to o jakie "cuda" ci chodzi? co się moż dziać?? masz na mysli zjaranie karty?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się nie zjara.

FastWrite to tryb karty graficznej, w którym procesor przesyła dane graficzne bezpośrednio do karty, pomijając niepotrzebne buforowanie w pamięci operacyjnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nic się nie zjara.

FastWrite to tryb karty graficznej, w którym procesor przesyła dane graficzne bezpośrednio do karty, pomijając niepotrzebne buforowanie w pamięci operacyjnej.

czyli właczajać to raczej się nic nie zepsuje :)

hym..jestem ciekawy czy to coś wogule da w moim przypadku...?!

-------

mam coś takiego: AGP FastWrite Capability [Enabled] - no czyli mam to włączone.. ?! ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...