Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dyslektyk

mnożnik.. czy FSB i jak?!

Rekomendowane odpowiedzi

a jaki masz ustawiony dzielnik pamieci? ustaw na 166/auto/synch - wówczas pamięc bedzie miała poniżej 200 mhz więc nie bedzie ograniczała podkrecalnosci.

heh. ustaw;] tylko jak to ustawić?? nie spodkałem sie z jakąś opcją tego typu w biosie.. mogę zarzucić screeny mojego biosu. i ewentualnie by ktoś mi to wytłumaczył... ?? dam 1 gdzie mogło by się to znajdować a jak nie to dam wszystkie..

post-2388-1160333902_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memory frequancy na 166/333/auto/synchronic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
memory frequancy na 166/333/auto/synchronic

teraz w necie czytalem i pisało, że AMD nie powinno się dawać na asynchroniczne bodajrze... ze to pogarsza wydajnosć... a ty tu o tym nie mowisz nie? bo ja juz z tego niewiele moge skapować... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech... nie rozumiesz.. no to ci wytłumacze. zakładamy ze masz niepodkrecony komputer. standardowe taktowanie twojego procesora to 166x11 = 1826 MHz. szyna FSB pracuje z częstotliwoscią 166 MHz. Pamięć może działać w trybach:

100(200) MHz 60% taktowania FSB

133(266) MHz 80% taktowania FSB

166(333) MHz 100% taktowania FSB - Taktowanie SYNCHRONICZNE

200(400) MHz 120% taktowania FSB

jeżeli teraz ustawisz dzielnik 166(333) to pamięć będzie pracowała z tą samą szybkością co szyna FSB, przez co straty wydajności spowodowane przesyłem danych z procesora do pamięci (i na odwrót) bedą najmniejsze.

Przyjmijmy teraz, że chcesz podkrecić procesor. Twoja płyta oparta jest o chipset nForce 2 a więc taktowanie pamięci dobierane jest na zasadzie dobierania stosunku szybkosci szyny FSB i taktowania pamięci. Gdy pamięci będą pracowały SYNCHRONICZNIE (czyli w stosunku 1:1) to podkręcając FSB (czyli tym samym procesor) wzrośnie również taktowanie pamięci.

Myśle ze teraz już wystarczajaco jasne jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ech... nie rozumiesz.. no to ci wytłumacze. zakładamy ze masz niepodkrecony komputer. standardowe taktowanie twojego procesora to 166x11 = 1826 MHz. szyna FSB pracuje z częstotliwoscią 166 MHz. Pamięć może działać w trybach:

100(200) MHz 60% taktowania FSB

133(266) MHz 80% taktowania FSB

166(333) MHz 100% taktowania FSB - Taktowanie SYNCHRONICZNE

200(400) MHz 120% taktowania FSB

jeżeli teraz ustawisz dzielnik 166(333) to pamięć będzie pracowała z tą samą szybkością co szyna FSB, przez co straty wydajności spowodowane przesyłem danych z procesora do pamięci (i na odwrót) bedą najmniejsze.

Przyjmijmy teraz, że chcesz podkrecić procesor. Twoja płyta oparta jest o chipset nForce 2 a więc taktowanie pamięci dobierane jest na zasadzie dobierania stosunku szybkosci szyny FSB i taktowania pamięci. Gdy pamięci będą pracowały SYNCHRONICZNIE (czyli w stosunku 1:1) to podkręcając FSB (czyli tym samym procesor) wzrośnie również taktowanie pamięci.

Myśle ze teraz już wystarczajaco jasne jest ;)

:huh: :huh: :huh: :huh: :huh:

hym.. jaśniejsze napewno ale jednak mam jeszcze pytania... :)

1.) moje pamiątki to 2x 256mb pc3200 = 400mhz. wiec dlaczego mam dawać na 166mhz=333mhz??

2.) wiec wkońcu jak mam to wszystko ustawić żeby wadajność była najwyższa??

:huh: :huh: :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Echh....jeżeli dasz radę ustawić 200MHz FSB dla proca i pamięci to ustawiaj. Byleby nie było asynchro i tyle. Im wyższe synchro tym lepiej, raczej logiczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Echh....jeżeli dasz radę ustawić 200MHz FSB dla proca i pamięci to ustawiaj. Byleby nie było asynchro i tyle. Im wyższe synchro tym lepiej, raczej logiczne...

no i teraz to kapuje. czyli jak na synchronicznie mam 182mhz max. to lepiej miec to. niż zmienić na asynchronicznie i podciagnąć np do tych 200mhz fsb tak?? dobrze już teraz kapuje?? :)

by SPD = snchroncznie. czyli mam synchronicznie.

ostatnie pytanie.może się powtarzam.. ale nic. czyli mam zostawić tak jak jest: synchronicznie na 182mhz (max.) czy inaczej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie... lepiej miec synchronicznie 200 mhz proca i 200 pamiecni niż asynchronicznie 181 proc i 220 pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie... lepiej miec synchronicznie 200 mhz proca i 200 pamiecni niż asynchronicznie 181 proc i 220 pamieci

czyli zostawić?

a może coś z napięciem, timingami albo czymś jeszcze pokombinować i dało by się wyżej??..

a tak apropo.. bo cały czas wprowadza mnie to w błąd.. ze jak wchodze do biosu pisze memory Frequency 410mhz. teraz to będzie jeszcze wiecej bo już nie mam 171 tylko 182mhz. no i to wyglada tak jak bym miał fsb ponad 200mhz?! jak mam to rozumieć ( widać to na screenie kilka postów wyżej..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

timing narazie zostaw tak jak są. pamieci ustaw na synchro i ciagnij jeszcze FSB w góre - powinienes do tych 200 mhz dociagnąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
timing narazie zostaw tak jak są. pamieci ustaw na synchro i ciagnij jeszcze FSB w góre - powinienes do tych 200 mhz dociagnąć

nie mogę dociągnąć bo jak dalem na 184mhz to już mi komputer nie wstał. i czyścielm CMOS znów... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie mogę dociągnąć bo jak dalem na 184mhz to już mi komputer nie wstał. i czyścielm CMOS znów... <_<

no ustaw te pamieci na 166 i wtedy lec z FSB to góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz już wiem co mam robić. wszytkiego się dowiedziałem. teraz stoi przedemną problem temperatury..67*C jak na bartona to jest waszym zdaniem dużo czy temp. w normie?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
teraz już wiem co mam robić. wszytkiego się dowiedziałem. teraz stoi przedemną problem temperatury..67*C jak na bartona to jest waszym zdaniem dużo czy temp. w normie?!

dużo ale czujnik może przekłamywać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już podałem temp po odjeciu przekłamań(15*C) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja już podałem temp po odjeciu przekłamań(15*C) :(

67 - 15*C (w sumie skąd ta liczba to ja nie wiem) = 52*C możesz spokojnie krecić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
67 - 15*C (w sumie skąd ta liczba to ja nie wiem) = 52*C możesz spokojnie krecić ;)

zle mnie rozumiesz... programy pokazuja 82*C. jak od tego odejme 15 *C daje mi jakies 65*C

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zle mnie rozumiesz... programy pokazuja 82*C. jak od tego odejme 15 *C daje mi jakies 65*C

:(

no to to już za dużo wymień cooler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no to to już za dużo wymień cooler

narazie zmienie smar..moze to cos da.. a nie da sie przyspieszyc coolera.. podkęcić go?! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...