Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dyslektyk

Napięcie...?!

Rekomendowane odpowiedzi

Nie prawda. Bios po flashu ma domyślnie wartości takie jakie "fabryka" dała więc nie ma to sensu. Co do how to to tak jak napisałem w PW dodatkowo proponuje google ;]

Tak..ale po flashu trzeba wejsc do biosu i dac mimo wszystko load default settings , bo moze komp dalej nie zadzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:blink: nie kapce tego ostatniego posta...co mam przywrócić i jak??hmm. :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz użyć funkcji w biosie która nazywa się load default settings. czyli to o czym sam pisałeś, przywrócenie domyślnych ustawień. Chociaż w/g mnie to zbędne to i tak nie zaszkodzi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyslektyk hmm a wiesz jak się BIOS fash... <wymienia> ?

Co do twojego pytania na PM poszukaj opcji w BIOSie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem jak sie fleshuje tyko nigdy tego nie robiłem.. dobra hyba wiem ocb..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra.jak jzu wiem jak fleshować to teraz mi powiedzcie co zrobić jak zle sfleshuje?? co wtedy??!! :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma być??? Wybucha komputer i następuje 3rd WW ;p

Flashujesz, a po zakończeniu operacji po prostu zakańczasz procedurke i restartujesz kompa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra.;] ale dajmy na to,że coś sie zjechalo... co wtedy? :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaplica...jeśli wyłączysz kompa [brak zasilania, przypadkowy reset] podczas flashowania [przypominam że trwa ono pare sekund więc małe szanse na awarię akrat w tym momencie] to wtedy komp już nie wstanie. Ale też da się naprawić, tyle że bardziej skomplikowanymi metodami, jak hot flash.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo tu mam te wypowiedz gościa co mu komp nie wstał po fleshu.

"słuchajcie wgrałem najnowszy bios f11 za pomocą programu @bios gigabyta i po ponownym uruchomieniu kompa nie włacz mi sie obraz tylko jest jakies pikanie. mam 2x512(dual) ram kingstona i 256 twinmosa. po wyjeciu 2x512 dopiero sie włacza . co mam zrobic aby mi znowu razem działały(na poprzedniej wersii biosa f5 działały) moze cos przestawic w biosie albo tym podobne help(może ktos wie gdzie jest zworka od biosu na GA-7N400L)!!!!!!!!!!!!

jeśli nie możecie pomuc to podajcie jakies dobre link z servisami online

prosze o szybkie odpowiedzi "

yhym. czyli zmienić bios. zresetować kompa... i ustawić na domyslne w biosie ustawienia żeby wstał tak? dobrze rozumiem? czy coś przekręciłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jak komp nie wstanie to i do biosu nie wejdziesz, wiec troche zle to ujales ;) Ale ogolnie to tak. Najbardziej zalecam postępowanie w/g instrukcji. Przecież to nie jest jakiś wirus w tle który klikasz i on coś zrobi ;] Tam wszystko jest raczej napisane jeżeli chcesz robić spod windy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisane.zgadzam się..sory..zle ujołem ale o to mi chodziło;] pisałem na prędce.

a apropo tych ustawień w biosie. to u mnie jest takie coś:

Load Fail - Safe Defaults

i

Load Optimized Defanlts

i które mam dać po zmianie biosa bo wspominałeś... :mellow: ?

z tego co ja wiem to to 1... tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli sie nie mylę to druga opcja. Load optimized Defaults. Ale niech ktoś jeszcze da głos :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wirze ze wszyscy komentuja jak starzy;] ej a tak zmieniajac nieco temat. jak zmienie szyne procka ze 166 na 200mhz i sie komp nie właczy to wyjać baterie tylko trzeba tak?? nie myle się??:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli sie nie mylę to druga opcja. Load optimized Defaults. Ale niech ktoś jeszcze da głos :D

Tak

wirze ze wszyscy komentuja jak starzy;] ej a tak zmieniajac nieco temat. jak zmienie szyne procka ze 166 na 200mhz i sie komp nie właczy to wyjać baterie tylko trzeba tak?? nie myle się??:>

Zresetować bios zworką clear-cmos, choć można i wyjąć baterię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też wciskać reset co np. 3 sekundy, tak żeby komp zastartował tylko, w większości przypadków po 5 razach bios powraca do pierwotnych ustawień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak.. czytalem o tym 5 krotnym resetowaniu... tylko najpierw ten flesh biosa i bd git. trzymajcie za mnie w kciuki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no!!!!stawiam wszystkim piwo jak mieszkacie obok mnie!!<piwo> udało się! mam wersje f11 i jestme kozak! hehe B) :lol: nie no ale na serio się ciesze. dzięki za pomoc panowie! mam nadzieje, że bd sobie pomagać w dajszej współpracy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz! :) Nie było tak strasznie, co? ;)

Gratuluje sukcesu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nooo. to teraz tylko podniosę szyne procka ze 166mhz na 200mhz i będzie rakieta:)

a ja mam takie pytanko... do Was ...do moderatora...

czy mogę pisać np. na tym temacie o podręceniu procka... np...?? czy powinienem już nowy temat zacząć??

:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nooo. to teraz tylko podniosę szyne procka ze 166mhz na 200mhz i będzie rakieta:)

a ja mam takie pytanko... do Was ...do moderatora...

czy mogę pisać np. na tym temacie o podręceniu procka... np...?? czy powinienem już nowy temat zacząć??

:blink:

A jak Ci wygodniej, ewentualnie się temat wyedytuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doobra. to może napisze takie trochę nie na miejscu pytanie.. ale ono najlepij wyraża to czego teraz potrzebuje :) a mianowicie ...co byście mi jeszcze doradzili zrobić przy kompie w takiej konfiguracji jak pisze poniżej , żeby było poprostu szybciej i lepiej a zarazem bezpiecznie? ;)

mam teraz w planie podniesienie szyny procka. ze 166mhz na 200mhz. co da mi z bartona 2500 bartona 3200. co sądzicie o tym zabiegu?

a to jest mój zasilacz: (ja niewiem co to za firma stworzyłą to cudo.. był razem z obudową)

post-2388-1159366075_thumb.jpg

post-2388-1159366084_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
doobra. to może napisze takie trochę nie na miejscu pytanie.. ale ono najlepij wyraża to czego teraz potrzebuje :) a mianowicie ...co byście mi jeszcze doradzili zrobić przy kompie w takiej konfiguracji jak pisze poniżej , żeby było poprostu szybciej i lepiej a zarazem bezpiecznie? ;)

mam teraz w planie podniesienie szyny procka. ze 166mhz na 200mhz. co da mi z bartona 2500 bartona 3200. co sądzicie o tym zabiegu?

że to podniesie wydajność tylko pytanie czy mobo da rade ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dalem zdj . zasilacza...wypowiedzcie się czy na tym można coś osiagnąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...