Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dyslektyk

Napięcie...?!

Rekomendowane odpowiedzi

dalem zdj . zasilacza...wypowiedzcie się czy na tym można coś osiagnąć?

300W Fell .... nie najlepiej ... ale zawsze lepszy od innych palaczów kompów ;) powinien pociągnać bo za wymagającej konfiguracji to nie masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ze jak nie pociagnie.... ze się komp nie włączy?? i trzeba będzie cmos resetować? czy nie pociągnie w sęsie, że się zjara?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz ma dwa stany działania ;] Palenia i niepalenia ;) Komp sie nie wlaczy albo bedzie zawieszal na windzie gdy plyta lub ramy nie dadza rady, a zasilka sie po prostu spali ;) Ale w tym wypadku wielkiego ryzyka nie ma, da rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małe ryzyko... hym. a oprócz zasilki to się nie może już nic zjarać? bo jak tak to dobrze bo nowa zasilka jak coś to 60zeta kosztuje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec jak?? odpowie mi ktoś? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
małe ryzyko... hym. a oprócz zasilki to się nie może już nic zjarać? bo jak tak to dobrze bo nowa zasilka jak coś to 60zeta kosztuje....

oczywiscie cały komp - zasiłka być może pociągnie za sobą reszte częsci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc co mi radzisz??:> jak to sprawdzić czy pociagnie czy nie?? oczywiście pomijając opcje oczywistą..;] jest jakiś prawgram kóry pokazuje właściwości itp. zasilacza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej odczytajz plakietki model zasilacza i firme.

A jeżeli jest to Codegen to nawet nie pisz nic więcej tylko kup nowy ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najlepiej odczytajz plakietki model zasilacza i firme.

wyżej są zdjęcia to Feel

No więc co mi radzisz??:> jak to sprawdzić czy pociagnie czy nie?? oczywiście pomijając opcje oczywistą..;] jest jakiś prawgram kóry pokazuje właściwości itp. zasilacza??

ten Feel być może pociągnie nie jestem pewnie aby mieć pewnośc kup sobie za 50zł Fortrona 350MDN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze mowiać to nie chciałbym nic dokupywać....

a takie mam pytanie jeszcze..podnosząc fsb przyspiesza sie k. graicza i ramy...

no właśnie ..a one pociagną?? a jeśli nie to co sie stanie ??komp sie nie właczy czy zjaram coś??:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szczerze mowiać to nie chciałbym nic dokupywać....

a takie mam pytanie jeszcze..podnosząc fsb przyspiesza sie k. graicza i ramy...

no właśnie ..a one pociagną?? a jeśli nie to co sie stanie ??komp sie nie właczy czy zjaram coś??:>

jeśli masz blokade agp/pci grafie nic się nie stanie ramy w sygnaturce masz PC3200 czyli 400(200) dasz 1:1 i będzie równo z FSB po podkreceniu na 200

co do zjaranie przy Feelu na początku powinny pojawić się niestabilnosci więc czas na przywrócenie wcześniejszych ustwien na pewno będzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"jeśli masz blokade agp/pci grafie nic się nie stanie " a jak sprawdzić czy mam właczoną te blokade?

i jakie 1:1 ..jak to ustawić albo sprawdzić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, zapomniałem że już była zasilka podana :D

Chodzi o to że 1:1 FSB 200MHz dasz to będzie akurat bo twoje pamięci też są przystosowane do pracy z taktowaniem 200MHz. Więc stosunek 1:1. Co do blokady pci/agp to najpewniej sprawdzić w info o płycie/instrukcji obsługi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"jeśli masz blokade agp/pci grafie nic się nie stanie "

W sygnaturce napisałeś przy mobo: GA-7N400L ta płyta główna oparta jest na NF2 więc tę blokade zapewne ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ta blokada jest odrazu włączona? nic nie trzeba w biosie.... hym... czyli mowicie, że zmienić na 200hmz fsb...i sprawdzić czy będzie ok... a tu ktoś wspomniał o niestabilności.... rozumiem przez to że mi sie komp zawiesi oalbo coś w tym rodzaju tak?? czy jak...???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyli ta blokada jest odrazu włączona? nic nie trzeba w biosie.... hym... czyli mowicie, że zmienić na 200hmz fsb...i sprawdzić czy będzie ok... a tu ktoś wspomniał o niestabilności.... rozumiem przez to że mi sie komp zawiesi oalbo coś w tym rodzaju tak?? czy jak...???

tak ewentualnie ci się komp nie uruchomi wtedy ..

Na laminacie płycie głownej poszukaj zworkę opisaną jako CCMOS1 lub CLR_CMOS (powinna być gdzieś w okoliach baterii). Przełóż zworkę na dwa sąsiednie piny, odczekaj 15s i przełóż ją powrotnie. Jeśli Twoja płyta ma tylko dwa piny zewrzyj je wolną zworką. Uruchom kompa i najlepiej zoptymalizuj konfigurację BIOSu. W razie problemów, pisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja czytałem, że 5 razy wciskam reset i sie samo czyści albo wyjmuje baterie na 30s. tak pisało w instrukcji bo ja nie mam zworki cmos :P

jak myślicie... wydajnośc wzrośnie zauważalnie czy niebardzo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha.. i mam pytanko jeszcze z innej beczki.... ja nigdy nie instalowałem sterowników do mojej płyty głównej... i myslicie, że powinienem... co to wogóle daje... ? bo właśnie ściagam najnowsze do mojego chipsetu nForce 2.... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, ja o tych 5-ciu razach pisałem...Miałem w rękach wiele mobo i nigdy nie spotkałem się z brakiem CMOSa...

Co do wydajności...jak myślisz? Nie po to się podkręca żeby patrzeć na inne cyferki :) Zależy jeszcze do czego używasz kompa. W grach coś koło 5 może więcej FPSów, różnie bywa i zależy od gry. W windowsie nie będzie prawie rzadnej różnicy, szybsza kompresja, dekompresja plików, obróbka video. Mi dodatkowe 700MHz daje bardzo wiele np. przy Photoshopie.

Nie zrozum mnie źle ale się uśmiałem... :D Podkręcasz grafike i CPU, zmieniasz bios...a nie instalujesz sterowników do mobo która to zarząca tymi właśnie elementami? :D Oczywiście że to ci coś da, tak samo (już mówię na wszelki wypadek) najnowsze sterowniki do karty graficznej. To są rzeczy które należy uaktualniać i instalować! Z tym że tylko, najlepiej robić to na czystym systemie, teraz po zainstalowaniu i używaniu, wgranie sterów nie da tyle co na świeżaku bo i tak już pewnie masz papke na dysku. Proponuje zassanie najnowszych sterów i reinstal systemu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe. nie no ja instaluje stery ale tylko do karty graficznej..źle mnie zrozumiałeś...;] tylko do płyty głównej nigdy. teraz zrobiłem 3DMarka 2003 i mi poleprzyło wynik o 50pkkt.. dużo to jest? bo w kazdej wersji inaczej pokazuje i wkońcu nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dobrze zrozumiałem ;) Bo że do grafy instalujesz to wiem :P Ale do mobo też trzeeeeba! :P

50pkt to margines błędu, zrobisz znowu i wyjdzie parę pktów w jedną lub drugą stronę ;) To niewiele, więc osobiście powtarzam żebyś winde przeinstalował. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wogóle dlaczego mam tak mało tych pkt... jak patrze to inni mają nie co leprze konf. albo podobne i mają dużo więcej.. 5000pkt ..4500pkt... dlaczego tak jest...??no nie wierze, że przeinstalowanie systemu daje 3000pkt wiecej... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a wogule dlaczego mam tak mało tych pkt... jak pacze to ini maja niecoleprze konf. albo podobne i maja dużo wieciej.. 5000pkt ..4500pkt... dlaczego tak jest...no nie wierze, że przeinstalowanie systemu daje 3000pkt wiecej... :lol:

winny --> FX 5200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
winny --> FX 5200

no ale aż tyle pkt przez to trace? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej. takie mam głupie pytanie... :angry: ale naprawde nie wiem po co to i co to daje wiec zapytam.. po co instalować sterowniki do karty sieciowej i wogule czy trzeba to robic jak internet chodzi normalnie..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...