Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
2suchy7

Jaką pamięć kupić

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zakupić sobie pamięć ram 1024mb. Posiadam już pamięć DDR 256mb 333 MHz Hynix, ale to za mało jak na dzisiejsze potrzeby, tak więc chce dokupić więcej. Zastanawiam się tylko jaka będzie najlepsza dla mojego kompa i którą polecacie (cena do 400zł.)

Mój kompter:

Procesor: AMD Athlon 2400+ XP

Płyta główna: Gigabyte GA-7VA KT400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam 2x512mb Hynix d43, można je czasem znaleźć na allegro. Kupiłem je za 285zł, więc bardzo tanio :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja polecam 2x512mb Hynix d43, można je czasem znaleźć na allegro. Kupiłem je za 285zł, więc bardzo tanio :)

ewentualnie ADATY na Samsungach TCCC

tylko 2suchy7 sprzedaj swoją kostke i kup sobie 2 x512MB ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle koledze radzicie. Sądząc z konfigu raczej potrzebuje niskotimingowych kości. Bo co mu po d43 czy samsungach, które co prawda wymiatają kręcąc się i do 300MHz, kiedy on 220MHz FSB nie przekroczy? A przy takiej częstotliwości czym się różni noname od samsungów czy hynixów? I tu i tu 220MHz na cienkich timingach = the same. Do tego konkretnego kompa polecam winbondy (jak znajdziesz to bh5, bh6, ew dobre ch5) lub M.tec E50B, które co prawda kończą się przy około 230-250MHz (zależnie od modelu) ale pracują przy opóźnieniach 2-2-2-X.

No chyba, że pojawiło się coś nowego. Od pewnego czasu nie jestem na bieżąco.

tylko 2suchy7 sprzedaj swoją kostke i kup sobie 2 x512MB

popieram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Źle koledze radzicie. Sądząc z konfigu raczej potrzebuje niskotimingowych kości. Bo co mu po d43 czy samsungach, które co prawda wymiatają kręcąc się i do 300MHz, kiedy on 220MHz FSB nie przekroczy? A przy takiej częstotliwości czym się różni noname od samsungów czy hynixów? I tu i tu 220MHz na cienkich timingach = the same. Do tego konkretnego kompa polecam winbondy (jak znajdziesz to bh5, bh6, ew dobre ch5) lub M.tec E50B, które co prawda kończą się przy około 230-250MHz (zależnie od modelu) ale pracują przy opóźnieniach 2-2-2-X.

No chyba, że pojawiło się coś nowego. Od pewnego czasu nie jestem na bieżąco.

popieram

Hynixy i 300MHz ? pierwsze słysze ;) chyba, ze chodziło Ci o samsungi ale to nie TCCC tylko TCCD.

Po co mu wielbłady jak max Vmem może pewnie dać 2,7-2,8V ;) jeżeli w ogóle ma możliwośc zmiany napiecia na memkach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem Hynixy które na 2,9V zdaje się szły na 280MHz. Moje na 2,8V 250 spokojnie robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widziałem Hynixy które na 2,9V zdaje się szły na 280MHz. Moje na 2,8V 250 spokojnie robią.

280 to nie 300 ;)

OCM miał henie które robiły 27X przy 3,3V ;) jako chyba jedynie jego heńki lubiły V powyżej 3 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

300 nie było bo ja takowych kości nie miałem ;] Ale nie o to w temacie chodziło.

Tak czy siak troche offtopicujecie a człek chce wiedzieć jaką pamięc kupić.

A ja nadal nie widzę lepszego wyjscia od winbondów. Co do napięcia - zrobienie 3,3V na pamięć to akurat najbanalniejsza ingerencja w mobo jaką sobie można wyobrazić.

Ale nawet na 2,6V to standardowe 200MHz (bo kolega jeszcze nie napisał nic o tym czy zamierza coś w ogóle kręcić ;]) przy 2-2-2-X bh5ki zrobią, jako jedyne kości na rynku (chyba że o czymś nie wiem, a mogę nie wiedzieć bo jak pisałem wypadłem ostatnio z tematu).

A jeśli koledze nie zależy na wariowaniu o dodatkowe 10% wydajności to polecam najtańszy szajs z allegro, który pewnie sam bym dziś zakupił, gdy zabawa w oc mnie znudziła :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc jeśli chodzi o podkręcanie to informuje że mam zamiar podkręcić (może nie od razu, ale z czasem...) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja nadal nie widzę lepszego wyjscia od winbondów. Co do napięcia - zrobienie 3,3V na pamięć to akurat najbanalniejsza ingerencja w mobo jaką sobie można wyobrazić.

hmm czyli uważasz że ktoś kto woli się doradzić nas jakie pamięci wybrać pamięci zrobi sam VModa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli juz kupowac i krecic to kosci na Infeonach.

rozwiń proszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rozwiń proszę

W skrocie:

-nie wywalilbym kasy na ramy oparte na Hynixach(bo juz miedzy innymi mam....) ani nie kupilbym polskich od Wilka , bo ci z ta swoja jakoscia maja lekki problem.

Ramy nie sa takie tanie. Ale jak ktos wspomnial...kolega pyta wiec krecic nie bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam zamiar zakupić sobie pamięć ram 1024mb.

A może zainteresowałyby Cię pamięci Kingstona HyperX ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...