Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Qdi

adresy stron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Mam małe pytanko: co jest przyczyną tego, że w niektórych komputerach wpisując adres w przeglądarkach wystarczy wpisać np. "pccentre.pl" i jest ok - a na niektórych komp. trzeba wpisywać "www.pccentre.pl" gdyż wpisując samo "pccentre.pl" przeglądarka nie znajduje strony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

to bardziej zalezy od serwera niz komputera np uj.edu.pl to adres serwera a strona www na nim to www.uj.edu.pl

niektóre strony maja kilka instancji tzn www www2 itd a tak naprawde sa to subdomeny

ze strony uzytkownika, niektóre przegladarki www automatyczine dodaja www

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.. zależy to od przeglądarki... czasem (opera) wystarczy wpisać np. sam onet, czy wp i przeglądarka sama znajdzie odpowiednią witrynę... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... wyprobowujac wszystkie mozliwe kombinacje pre- i postfiksow typu "www.", ".com", ".pl". Nie ma tu zadnej "magii" (a moze i szkoda :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy koledzy...

tak do konca chyba nie jest....

to bardziej zalezy od serwera niz komputera np uj.edu.pl

zalezy od serwera na którym znajduje się strona??? nietety tu się nie zgodzę bo wchodząc przykładowo na onet.pl z mojego komputera wystarczy że wpisze onet.pl, natomist wchodząc z komputera w pracy musze wpisac www.onet.pl bo inaczej "nie znaleziono strony". Same w sobie przegladraki raczej nie maja takiej opcji bo zarówno IE jak i Opera działaja tak samo. Mogę jedynie zapewnić, że najcześciej zdarza się to w neostradzie (tzn musze wpisac www)i na niektórych stałych łączach. Moje przypuszczenia wiążą się raczej z odpowiednią konfiguracją, routera, serwara lub czymkolwiek na czym jest zbudowana sieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.. mam neostrade i zaprawde powiadam Ci, ze nie musze wpisywac "www", ani nawet koncowek jak "pl" czy cos... (wiadomo, ze nie odnosi sie to do wszystkich adresow)... konfiguracja mojego routera jest raczej "standardowa", w kazdym razie nic tam (jeszcze - nie umiemy sie cos zlapac :P ) kopalem... Obstawalbym przy "wersji" z przegladarkami... ale "i ja moge sie mylic, i Ty mozesz miec racje"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To także zależy od serwera DNS, niekiedy na serwerze znajdujuje się sam wpis www.onet.pl, a czasem także onet.pl czy samo onet B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To także zależy od serwera DNS, niekiedy na serwerze znajdujuje się sam wpis www.onet.pl, a czasem także onet.pl czy samo onet B)

to właśnie miałem napisać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, a ja żadną przeglądarką nie potrafię wejść na stronę uniwersytetu bez wpisywania przed adresem www

Sami sprawdźcie:

utoronto.ca

www.utoronto.ca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od neostrady prawdopodobnie. Od serwera raczej nie ;) Przykład.

Komputer z neostradą. Na IE nie znajduje ŻADEJ strony bez podania www. Ale już na FF lub Operze działa bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tytułem offtopic'u mogę tylko powiedzieć, że w Operze postfiksem domyślnym jest .com (wpisując "google" przeglądarka wynikuje "www.google.com"). Można to oczywiście zmienić, na .pl na przykład. Ciekawe swoją drogą, czy można zmienić na ".pl/forum" czy coś takiego... - nie sprawdzałem nawet :).

Z mojej strony opowiadam się za tym, iż zależy to wyłącznie od tego, na jakim serwerze stoi wywoływana strona. Testując kilka "wchodzących" i kilka "nie wchodzących" na kilku komputerach z różnym netem mogę tyle dodać od siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze...

To mając dwa komputery na dwoch różnych LANach gdzie korzystam z IE i na jednym wpisuje onet.pl i jest ok a na drugim MUSZE wpisac www.onet.pl Gdzie leży przyczyna??

Hmmm, a ja żadną przeglądarką nie potrafię wejść na stronę uniwersytetu bez wpisywania przed adresem www

Sami sprawdźcie:

utoronto.ca

www.utoronto.ca

faktycznie..

Czy przypadkiem znaczenia nie ma to czy to jest serwis zagraniczny ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może windows...chociaż to mało prawdopodobne. Jakaś poprawka zainstalowana na jednym PCcie a na drugim nie...hmm. Sam już nie wiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po krotkim grzebaniu w necie ustalilem, ze najwiekszy wplyw ma na to serwer DNS oraz lokalny cache nazw serwerow w Windowsach. Tlumaczyloby to odmienne rezultaty na naszych komputerach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec "naprawic" ze tak powiem, musi administrator sieci tak? a co w przypadku gdy ktos ma neostrade??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech sobie zmieni DNSa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
faktycznie..

Czy przypadkiem znaczenia nie ma to czy to jest serwis zagraniczny ???

No wiesz... ja siedze w Kanadzie teraz, także dla mnie to jest serwis miejscowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...