Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Martwy Dysk Czy Komp Uszkodzony

Rekomendowane odpowiedzi

U znajomej był skok napięcia albo cos takiego podczas burzy. Prądu brakło na apre sekund no i cozywiście komp się wyłączył. Potem już przestało wykrywać dysk. W kompie jest jeszcze cd-rom który działa poprawnie, bios nie widzi tylko hdd, i wywala błąd dysku jeśli się nie mylę. Troche mi się już pomieszało i nie pamiętam komunikatu ale na 99% chodzi mu o dysk. Zastanawiam się tylko czy możliwe że padło coś oprócz dysku (ten lekko wibruje ale nie chrupi ani nie daję większych oznak działania, albo jest suuuper cichy albo na wpół martwy). Potrzebuje pilnie opinii, bo chce być w 100% pewien że jak wezme dziś od niej pieniądze i kupię nowy hdd to wszystko będzie działać Nie uśmiecha mi się pomyłka.

Pozdro.

p.s. dysk się nie grzeje gdy komputer jest włączony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakis sygnał daje komp ? bo z tego co pamietam to nie powinien piszczeć nawet jak odepniesz dyski/napędy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U znajomej był skok napięcia albo cos takiego podczas burzy. Prądu brakło na apre sekund no i cozywiście komp się wyłączył. Potem już przestało wykrywać dysk. W kompie jest jeszcze cd-rom który działa poprawnie, bios nie widzi tylko hdd, i wywala błąd dysku jeśli się nie mylę. Troche mi się już pomieszało i nie pamiętam komunikatu ale na 99% chodzi mu o dysk. Zastanawiam się tylko czy możliwe że padło coś oprócz dysku (ten lekko wibruje ale nie chrupi ani nie daję większych oznak działania, albo jest suuuper cichy albo na wpół martwy). Potrzebuje pilnie opinii, bo chce być w 100% pewien że jak wezme dziś od niej pieniądze i kupię nowy hdd to wszystko będzie działać  Nie uśmiecha mi się pomyłka.

Pozdro.

p.s. dysk się nie grzeje gdy komputer jest włączony.

przynieś swój dysk z taśma i sprawdz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, wziąłem tam mojego WDC i sy to cd-rom mimo odłtuacja jest taka....nie widzi i mojego DOBREGO icon_wink2.gif dysku. Za to cd-rom mimo odłączenia (i podłączenia w jego miejsce hdd) nadal widniał w biosie icon_biggrin3.gif Zrestartowałem bios i cd-rom zniknął a co do hdd to wywaliło coś tam atapi incompatibile i nadal dysk był niewidoczny.

Co powiecie, aktualizacja biosu jak poleca luke_xe czy od razu wymiana mobo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobra, wziąłem tam mojego WDC i sy to cd-rom mimo odłtuacja jest taka....nie widzi i mojego DOBREGO icon_wink2.gif dysku. Za to cd-rom mimo odłączenia (i podłączenia w jego miejsce hdd) nadal widniał w biosie icon_biggrin3.gif Zrestartowałem bios i cd-rom zniknął a co do hdd to wywaliło coś tam atapi incompatibile i nadal dysk był niewidoczny.

Co powiecie, aktualizacja biosu jak poleca luke_xe czy od razu wymiana mobo?

najpierw spradz inne czesci ...

a jak się da zaktualizować bios to zawsze można spróbować ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogło trafić kontroler na płycie głównej i będziesz miał teraz takie szopki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeżeli masz dostęp do kogoś kto ma kontroler na pci to możesz sprawdzić czy na nim będzie działać, jeżeli tak, to wymiana mobo lub zakup kontrolera który nie jest dużym wydatkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też obstawiałem kontroler, ale z drugiej strony dlaczego cd-rom działa poprawnie? Z płytki windowsa normalnie chodziło wszystko, a to przecież tak samo się chyba komunikuje z pc jak hdd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie ze nie do końca tak samo, dysk działa w systemi ATA, natomiast napędy optyczne działaja z interfejsem ATAPI. W rzeczywistosci kontroler na płycie to tak jakby dwa w jednym. Prosty przykład, na nowych płytach głównych np mój Asus P5WD2-E z jednym kontrolerem ATA i osobnym drugim który jest tylko do RAIDA. Na osobnym nie dzialaja wogóle napędy optyczne bo nie jest on zgodny z ATAPI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z floppem? Chciałem zaktualizowac bios, zrobiłem dysk startowy w xp i nic. Uruchamiam z fdd i wywala standardowe prosby o wlozenie botowalnego dysku. Teraz to chyba nic sie juz tak łatwo nie zrobi prawda?

Hmm...co myślicie? W razie kupna nowej (to taka sama mobo) http://allegro.pl/item118586786_ecs_k7s5a_rev_3_1.html martwi mnie tylko new user i cena 20zl niższa niz inne takie plytki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem taka i nie polecam , esc wogole slabe chyba robi - w dodatku te plyty maja naprawde biedny bios

jak do kompa biurowego to obleci , a jak do grania czy cos to chyba lepiej zainwestowac te 350-400zl i kupic cos fajnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm...co myślicie? W razie kupna nowej (to taka sama mobo) http://allegro.pl/item118586786_ecs_k7s5a_rev_3_1.html martwi mnie tylko new user i cena 20zl niższa niz inne takie plytki.

to stary ECS ...

już lepiej jakiegoś Asusa czy coś lub ABITA NF7 tyle że on kosztuje jak na płyte pod socket A sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ECS słabiutki, a może pod socket A dać Epoxa 8rda+? Ma spore możliwości, ale niestety nie orientuje się ile teraz kosztuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe no nie myślcie za wiele ;) Płyta nie dla mnie, a dziewczyna używa samego gau i neostrady ;] Na co jej coś lepszego. A ja chce jak najtaniej kupić (już kupiłem ecs k7s5a) żeby troszke kasy mi zostało :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa no to co innego, w takim wypadku ECS jej starczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aaa no to co innego, w takim wypadku ECS jej starczy ;)

tylko że kupując lepszą płyte główną w przyszłości będzie można dokupić np: DDR400 i będą tak działać jako 400 a nie jak 266 na tym ECS ;) albo dysk na SATA itp to nie tylko o OC chodzi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co ;p Kupując ecs załatwiłem sobie zarobek na anastepny raz ;p Przy modernizacji więcej kupie i zarobię ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam teraz podobne jajca... Komputer przesta sie uruchamiac, cd rom 1 tylko dziala, a akorat nie ten co ma ;/ nie wiem tylko czy to wina dysku czy plyty glownej SIC!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrestartuj bios, bateria, zworka. Kupiłem tą mobo i tak samo nie wykrywalo. Restartowałem bateria i w biosie i nic. A zrobiłem cmos zworką i zadziałało. Musze teraz tą starą mobo się pobawić może też zdziała :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrestartowałem BIOS baterią i nic, a z tą zworką to o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zobaczyć w instrukcji płyty jakie powinno byc ułożenie zworek do restartu płyty włączyć uruchomic i wyłaczyc jak sie nie myle, przestaw zworki na to samo miejsce co poprzednio. Sprawdz w instrukcji hasło cmos !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porestartowalem, nic nie daje. teraz tylko trzeba wysledzic co tu nie dziala:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tyle, ze CMOS sie zrestartowal;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glupia sprawa ale miałem kiedys cos podobnego, nie u siebie :) okazało sie , ze tasmy byłe źle dopięte - sprawź!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...