Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Michał

Planuje Upgrade i potrzebuje pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

No tak jak w temacie;p

Teraz mam :

Typ procesora:    AMD Athlon XP, 1666 MHz (12.5 x 133) 2000+
Nazwa płyty głównej:    Chaintech 7VJDA  (5 PCI, 1 AGP, 1 ACR, 1 CNR, 3 DDR DIMM)
Karta wideo:    HIGHTECH EXCALIBUR RADEON 9250  (128 MB)
768MB RAMU

Chcę wymienić procka i płytę główną (karta narazie nie, ledwo zipie, ale daje radę).

Mam ograniczone fundusze i chciałbym się zmieścić w kwotach jak najmniejszych się da, ale żeby ten upgrade coś pomógł i wystarczył na 2-3 lata chociaz (mowa ofc o procku i płycie)

Jak możecie coś doradzić to proszę o odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj te koszta, to pomoze ;-)

Cos taniego to jak do gier to mysle moze byc AMD 64 3000+ , plus plyta to okolo 700-750 zl koszta. Poki co lepsza grafika do gier duzo zdzialaa ten proc styknie (zbyt slaba fizyka, bardziej grafika).

albo Sempron 3000+ + plyta to by bylo 500-550 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznijmy od tego że kartę grafiki masz na AGP, a nowe płyty główne mają PCI Express, więc jeśli wymieniasz procesor i płytę główną to automatycznie musisz też wymienić kartę grafiki.

Wniosek:

poczekaj trochę, dozbieraj kasy i kup wszystko razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz jakimi funduszami dysponujesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze można też rozważyć zakup płyty takiej jak np. ASRock Dual SATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz zminimalicować koszty to można np kupić bdb płytę epox 8rda+ i dokupić do niego athlona 2X00+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiero zaczynam zbierać kase na ten upgrade i nie wiem ile musze uzbierać, tym samym mam nadzieje ze to kwota 3 cyfrowa nie bedzie;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup taniejącego z każda chwilą A64 3000+ oraz ASrocka DUAL Sata II tyle że to koszt 500zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dopiero zaczynam zbierać kase na ten upgrade i nie wiem ile musze uzbierać, tym samym mam nadzieje ze to kwota 3 cyfrowa nie bedzie;p

Chcesz za 100zł sobie kompa zmodernizować tak zeby na 3 lata starczyło ? :D masz wymagania i to niezłe, niestety ale za tą kwote to nie ma co nawet ruszać tego kompa, bo mógłbyś co najwyzej wymienić proca na szybszego ale nie poczujesz dużego przyrostu wydajności. Jedyne sensowne rozwiażanie tanim kosztem to zakup jakiejś płyty na s754 i jakiegoś semprona albo Athlona 64 2800+ zaletą takiego rozwiązania jest to ze masz AGP wiec grafa moze Ci zostać. Poza tym te częsci można dostać uzywane w miare tanio, ale ciagle podkreslam ze nie za 100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisałem, że chce upgrade zrobić za 100 zł... To co AndrzejSnk napisał to mogłoby być dobre:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jesli sie okarze ze padla mi plyta glowna to wymieniam ja na nowa (tego ASrocka DualSata II), ale nie wiem czy kupic athlona 3000+ czy dołożyć ~30zł i kupić athlona 3200+???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm jesli sie okarze ze padla mi plyta glowna to wymieniam ja na nowa (tego ASrocka DualSata II), ale nie wiem czy kupic athlona 3000+ czy dołożyć ~30zł i kupić athlona 3200+???

3200+ ma mnożnik x10 więc teoretycznie na tym Asrocku powinnien wyciągnąc więcej MHz, jeśli proceosor nie będzie wymagam dużo V

Ja bym brał 3200+ Manchestera z 1.35V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiesz o Venice z 1.4V??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyli gorzej czy lepiej??:P

niższe VCore mniej prądu ciągnie układ czyli mniejsze temperatury = wiatrak wolniej się obraca czyli cisza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niższe VCore mniej prądu ciągnie układ czyli mniejsze temperatury = wiatrak wolniej się obraca czyli cisza :)

Czyli twoj stary mniejszy rachunek zaplaci za prad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro niższe napięcie to i niższy temp, co za tym ważnego idzie..Oc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michal , widzę ze jak każdy chcesz zmodernizować kompa :) Jeżeli to ma być dobry efekt trwajacy około dwóch lat to te częśći muszą być bardzo podatne na podkręcanie. Do procka , jeżeli ma być na dwa lata , polecam Core 2 Duo E6300: 1,86 GHz, 2 MB cache L2, FSB 1066 MHz, to najtańsza wersja, aktualnie troche droga ale bardzo podatna na podkręcanie. Karty , najlepiej takie , w których bedziesz mogł podłączyć chlodzenie od procesora i nie musza byc to najnowsze produkcje, bo jak każdy wie z kart tańszych ( z tej samej taśmy produkcyjnej) da się wycisnąć taką samą moc po podkreceniu co z kart dużo droższych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moich planow ciąg dalszy... teraz juz tak mniej wiecej coś mam w kieszeni. C2D odpada (700 zł :( )...

Potrzebowalbym plytkie, procka, pewnie zasilacz i jakas karte kraficzna na PCI-E. Co do procka to tak rozgladalem sie po AM2? Co mi mozecie poradzic z podanymi ew. kosztami zakupu takiego czegos? Zasilacz juz moj nie uciagnie, wiec kolejne koszty.... Grafe mam na AGP, wiec znow cos, ale ogladalem na allegro to nawet za 150 zl sie dostanie cos lepszego niz moj Radek 9250... Czekam na pomoc... dodam jeszcze, ze upgrade przeprowadze pewnie na poczatku nowego albo jeszce pod koniec tego roku, zalezy jak mi pojdzie zbieranie dalszych funduszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisz jakimi funduszami dysponujesz- to jest najważniesjze kryterium ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie mam 500 :P ale mysle, ze tak w granicach 800 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... dumanie na temat C2D jest trochę nie na miejscu... Nawet jeżeli procesor stanieje... to i tak jaki będzie koszt? Płyta (500 zł)+C2D(liczmy 500 zł)+PAMIĘĆ DDR2 800 (250 zł - 512 MB, 1024 - 500 zł)+ K. graficzna (?) + Zasilacz (~250 zł)... No i kwota może urosnąć nawet do 2k :mellow:

Kolega ma Athlon-a 2000+, po przesiadce na S939 dozna i tak dużego szoku, a C2D owszem świetny procesor... super wydajny, ale czy potrzeba aż tyle mocy? Venice jest już na rynku sporo czasu i nadal daje rady... Prawdę powiedziawszy nowe procesory, które wychodzą i będą wychodzić są głównie pod najwydajniejsze aplikacje (czyt. głównie gry), więc może się okazać, że taki komputer wystarczy w zupełności na najbliższe lata. No i jakby nie było przemawia, że można obecnie zaoszczędzić na pamięci.... (Tak na marginesie konkretnie jakie masz kości obecnie?)

Podzespoły ~ 800 zł

Procesor: AMD Athlon 3200 Venice S939 Tray - 224 zł

Chłodzenie CPU: SCYTHE Mine rev. B - 139 zł - Jeżeli procesor ma być podkręcany, chłodzenie musi być dobre. Można kupić coś tańszego w ostateczności...

Płyta główna: ABIT KN8-SLI S 939 NFORCE 4 SLI BOX Silent OTES - 369 zł - Zaraz zapewne będzie pytanie na co, po co taka płyta? JEST KONKRETNIE WYKONANA, i ma pasywne chłodzenie(!)=brak problemów z pierdziawkami na chipsecie

Jeżeli ma zostać k. graficzna na AGP to można trafić na Abita AV8 (chyba jedyna dobra płyta z AGP na S939... AsRock nc...) cena poniżej 200 zł.

Karta graficzna - Jak ma być wydajna? Grywasz w coś? Kasy i tak nie wystarczy na PCIe (ostatecznie jakby wziąć AC ALPINE 64 gdzieś za 30 zł, a potem go zmienić to można kupić coś taniego na PCIe)

Przejściowo zawsze można kupić za grosze jakąś kartę na PCI np. klik

lub PCIe (przy ciankim chłodzeniu CPU) można kupić tanio używaną 6600... cena ok 200 zł - wydajność dość dobra, ale w Obliviona nie pograsz raczej...

Zostaje jeszcze kwestia zasilacza. Jak się domyślam nie masz obecnie jakiegoś tam cudowego... Wymiana na ModeCom FEEL2-400 ATX 2.2 400W powinna wystarczyć (Oczywiście jeżeli mówimy o niskich kosztach...)

---------------------------

Ostateczna decyzja należy oczywiście do Michała

---------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duza roznica jest miedzy prockami 64 jednordzeniowymi, a dwurdzeniowymi?

EDIT:

Czy jak na plycie jest mozliwosc zamontowania DDR2 to da jescze rade tam wsadzic moje zwykle DDR??

Nerio: mam 2 kosci: 1 kosc 256mb nieznany producent i druga kosc 512 Goodramy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
duza roznica jest miedzy prockami 64 jednordzeniowymi, a dwurdzeniowymi?

EDIT:

Czy jak na plycie jest mozliwosc zamontowania DDR2 to da jescze rade tam wsadzic moje zwykle DDR??

Nerio: mam 2 kosci: 1 kosc 256mb nieznany producent i druga kosc 512 Goodramy

Różnica jest widoczna głównie w aplikacjach przystosowanych do dwóch rdzeni. Masz tyle pieniędzy? Na AM2 nie ma takich płyt, ani też na S939, ponieważ kontroler jest w procesorze :P... i jest tylko dla jednego typu pamięci...

Dla S775 znalazłem jakiegoś wykastrowanego ASUSa mATX i AsRocka... (więc taka możliwość raczej odpada)... Jeżeli jesteś zainteresowany 2 rdzeniami to najtaniej wyjdzie to na S939 (Pamięć zostaje) lub S775 => Pentium D (mniej wydajne od X2 AMD), a najwydajniej z C2D... na S775 (wymiana pamięci). Jeżeli chcesz po tanio zmodernizować komputer zapraszam do mojego poprzedniego posta :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...