Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MILANS

AM2

Rekomendowane odpowiedzi

gdyby to się okazało prawdą... intel znów by miał spore problemy. w sumie to taki paradoks. gdy wydawało się ze amd nie ma szans z intelem okazałoby się że on cały czas był do tyłu. postaram się jutro dorwac kogos z amd i dowiedzieć się czegoś więcej.

btw.. przeprowadziłem juz testy do artykułu am2 vs 939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gdyby to się okazało prawdą... intel znów by miał spore problemy. w sumie to taki paradoks. gdy wydawało się ze amd nie ma szans z intelem okazałoby się że on cały czas był do tyłu. postaram się jutro dorwac kogos z amd i dowiedzieć się czegoś więcej.

Intel też szykuje reversa

http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150792&st=100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gdyby to się okazało prawdą... intel znów by miał spore problemy. w sumie to taki paradoks. gdy wydawało się ze amd nie ma szans z intelem okazałoby się że on cały czas był do tyłu.

Ale nie wszystkim się tak wydawało :P Od początku mówiłem że amd z czymś napenwno wyskoczy i nie straci pozycji :)

Najgorsze jest oczekiwanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mówiłęm tak ale nie wiezdiałem co to dokładnie bedzie. i teraz tak. jezeli mamy architekture amd 4x4 czyli 2 proce dwujajowe. kazdy z nich posiada aty HT co oznacza ze mamy 2 procesory o predkości około 5ghz każdy co w przypadku takiej architektury amd daje oszałamiającą wydajność. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość El_Nino

Spytam się w tym temacie. Chce kupić komp mam około 1200zł do wydania co polecacie? Dostępne produkty jak na razie w hurtowniach to:

PŁYTA GŁÓWNA:

ABIT KN9 SLi nForce570 sAM2 (2*PCX/DZ/2*GL/SA/RA)

ASROCK AM2NF4G-SATA2 GeForce 6100 Socket AM2 (PCX/DZW/VGA/LAN/SATA/RAID/DDR2) mATX

ASROCK AM2XLI-eSATA2 ULi M1697 Socket AM2 (PCX/DZW/LAN/SATA/RAID/DDR2)

ASUS M2N-SLI Deluxe SAM2 (PCX/DZ/SA/RA/FW/GL)

ASUS M2N32-SLI DELUXE AM2

ASUS M2NPV-VM SAM2 (PCX/DZ/SA/RA/VGA/FW/GL)

ASUS M2V SAM2 (PCX/DZ/SA/RA/GL)

GIGABYTE GA-M51GM-S2G GeForce 6100 Socket AM2 (PCX/DZW/VGA/GLAN/SATA/RAID/DDR2) mATX

GIGABYTE GA-M55PLUS-S3G GeForce 6100 Socket AM2 (PCX/DZW/VGA/GLAN/SATA/RAID/DDR2)

GIGABYTE GA-M57SLI-S4 nForce 570-SLI Socket AM2 (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2)

MSI K9N Neo-F nForce 550 Socket AM2 (PCX/DZW/GLAN/DDR2)

MSI K9N Platinum nForce 570 Socket AM2 (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2)

MSI K9N SLI Platinum nForce 570 SLI Socket AM2 (2xPCX/DZW/GLAN/DDR2)

MSI K9N Ultra-2F nForce570 Socket AM2 (PCX/DZW/2xGLAN/SATA2/RAID/DDR2)

PROCESOR:

Każdy model

Ram:

Sądze że goodram PRO 2x512 DDR2 800 kosztuje 360zł - na allegro fajną ma cene 500zł :)

GRAFIKA:

Z nVidii tak do 150-170zł max na PCI-E w zamian dostane 6800GT :)

P.S.

Czy chłodzenie się przyda.

Jeszcze jedno jeśli trzeba chłodzenie to powiedzcie jakie jest kompatybilne z AM2 i ile wytrzymuje box chłodzenie. Najwyrzej nie kupei grafiki Dzięki za info :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spytam się w tym temacie. Chce kupić komp mam około 1200zł do wydania co polecacie? Dostępne produkty jak na razie w hurtowniach to:

PŁYTA GŁÓWNA:

ABIT KN9 SLi nForce570  sAM2  (2*PCX/DZ/2*GL/SA/RA)

ASROCK AM2NF4G-SATA2 GeForce 6100 Socket AM2 (PCX/DZW/VGA/LAN/SATA/RAID/DDR2) mATX

ASROCK AM2XLI-eSATA2 ULi M1697 Socket AM2 (PCX/DZW/LAN/SATA/RAID/DDR2)

ASUS M2N-SLI Deluxe SAM2 (PCX/DZ/SA/RA/FW/GL)

ASUS M2N32-SLI DELUXE AM2

ASUS M2NPV-VM SAM2 (PCX/DZ/SA/RA/VGA/FW/GL)

ASUS M2V SAM2 (PCX/DZ/SA/RA/GL)

GIGABYTE GA-M51GM-S2G GeForce 6100 Socket AM2 (PCX/DZW/VGA/GLAN/SATA/RAID/DDR2) mATX

GIGABYTE GA-M55PLUS-S3G GeForce 6100 Socket AM2 (PCX/DZW/VGA/GLAN/SATA/RAID/DDR2)

GIGABYTE GA-M57SLI-S4 nForce 570-SLI Socket AM2 (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2)

MSI K9N Neo-F nForce 550 Socket AM2 (PCX/DZW/GLAN/DDR2)

MSI K9N Platinum nForce 570 Socket AM2 (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2)

MSI K9N SLI Platinum nForce 570 SLI Socket AM2 (2xPCX/DZW/GLAN/DDR2)

MSI K9N Ultra-2F nForce570 Socket AM2 (PCX/DZW/2xGLAN/SATA2/RAID/DDR2)

Asus M2N-E nForce 570 Ultra wiem nie ma tu takiej ale nie napisałeś czy ma być z tych bo taki zbiór sobie przygotowałeś czy poprostu możesz jedną z tych kupić

PROCESOR:

Każdy model

napewno X2 3800+ AM2 tylko dopiero po 23 Lipca ma być za 169$

Ram:

Sądze że goodram PRO 2x512 DDR2 800 kosztuje 360zł - na allegro fajną ma cene 500zł :)

jak możesz je kupić za 360zł to ani się nie zastanawiaj ;)

GRAFIKA:

Z nVidii tak do 150-170zł max na PCI-E w zamian dostane 6800GT :)

skoro w zamian dostaniesz 6800GT to byle jaka ;)

np: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29663 ma wprawdzie tylko 64MB/64BIT ale przynajmniej ramu nie zabiera bo maxymalnie przy użyciu Turbo Cache ta grafika może miec 256MB

P.S.

Czy chłodzenie się przyda.

Jeszcze jedno jeśli trzeba chłodzenie to powiedzcie jakie jest kompatybilne z AM2 i ile wytrzymuje box chłodzenie. Najwyrzej nie kupei grafiki Dzięki za info :)

jesli nie przesadzisz z OC to może być na chwile box cooler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość El_Nino
ma być z tych bo taki zbiór sobie przygotowałeś czy poprostu możesz jedną z tych kupić/QUOTE]

Te pł. gł są dostępne w hurtowni. Np msi k9n plat. kosztuje 450zł a ultra 400zł

napewno X2 3800+ AM2 tylko dopiero po 23 Lipca ma być za 169$

Czekam właśnie ale nie wiem czy mi kasy starczy bo raczej nie :(

jesli nie przesadzisz z OC to może być na chwile box cooler

Czyli ile tak % moige podkręcic na tym co miałem na s754 to 50% dogier mogłem a na nowych ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czekam właśnie ale nie wiem czy mi kasy starczy bo raczej nie :(

jak nie starczy to sobie kup najtanszego A64

Czyli ile tak % moige podkręcic na tym co miałem na s754 to 50% dogier mogłem a na nowych ile?

jak już będziesz miał kompa to sam sprawdzisz możesz krecic aż temperatura nie przekroczy w stresie 55*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD’s Response to Intel Conroe: Energy Efficient Athlon 64 X2 CPU

i streszczenie

If the processor Vcore were increased to the “normal” level of 1.35V, then it immediately acquired a better overclocking potential. However, the maximum result we managed to achieve in these conditions was also not that impressive. The CPU could work at 2.3GHz maximum without losing its stability.

Further Vcore increase to 1.5V allowed us to raise the CPU core frequency even higher. However, once again we have to admit that the overclocking potential of our Athlon 64 X2 3800+ Energy Efficient processor appeared far below our expectations. The maximum frequency we managed to get it working stably at – was only 2.55GHz.

And this is the result we managed to obtain with 40% core voltage! Despite all our efforts, the clock frequency got only 27.5% higher.

In other words, our very first experiment indicated clearly that there will hardly be anything special about the overclocking potential of the Energy Efficient processors.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

we wtorek będe miał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie lepiej Conroe(znowu ta nazwa...znaczy Allendale) czy taki Fan AMD zaciekły jesteś:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...