Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MILANS

AM2

Rekomendowane odpowiedzi

to ja wam powiem cos ciekawego, czego nie było jeszcze w newsach. dowiedziałem się od jednego z najwiekszych dystrybutorów AMD w europie, że amd ma jakiś poślizg i procesorów nie bedzie jeszcze przez około 3 tygodnie. jezeli ta firma nie dostanie proców to próżno szukac ich w polskich sklepach :). zastanawia mnie co moznaczać poślizg ze strony AMD - czyżby firma chciała jeszcze wprowadzic jakieś zmiany ?

Też o tym słyszałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja postanowiłem napisac coś pozytywnego o amd. Już za około poł roku możemy się spodziewac procesorów wykonanych w procesie 65nm co pozwoli na zmniejszenie zużycia energii, a co za tym idzie podwyższenie taktowania, a wiec znaczne przyspieszenie ich wydajności. Zauważcie jak niskie jest zużycie energii przez te procesory: athlon 3800 x2 35Wat ; athlony 4000-4800 x2 65 Wat, jest to rewelacyjnie mało intel w tej dziedzinie jest zdecydowanie za amd. Obecnie to amd ma najlepsze procki co widac we wszystkich testach wskazanych przez AndrzejSnk.

A słyszeliście, że możemy sie spodziewac w procesorach amd czegoś odwrotnego do wirtualizacji ? Czyli, że w dwurdzeniówkach będą pracowały na maxa obydwa rdzenie w każdej grze, a wiemy jak to jest teraz :D . Za poł roku można sie spodziewac 90 % przyspieszenia, chyba że programisci nagla zaczną pisac programy specjalnie zoptymalizowane dla procesorów dwurdzeniowych intela.

Potem 4 rdzenie: i = 19,*1,9=3,6.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja postanowiłem napisac coś pozytywnego o amd. Już za około poł roku możemy się spodziewac procesorów wykonanych w procesie 6,5nm co pozwoli na zmniejszenie zużycia energii, a co za tym idzie podwyższenie taktowania, a wiec znaczne przyspieszenie ich wydajności. Zauważcie jak niskie jest zużycie energii przez te procesory: athlon 3800 x2 35Wat ; athlony 4000-4800 x2 65 Wat, jest to rewelacyjnie mało intel w tej dziedzinie jest zdecydowanie za amd.

Procki o architekturze Core też niewiele ciepła wydzielają...

Obecnie to amd ma najlepsze procki co widac we wszystkich testach wskazanych przez Andrzeslk.

AndrzejSnk :)

A słyszeliście, że możemy sie spodziewac w procesorach amd czegoś odwrotnego do wirtualizacji ? Czyli, że w dwurdzeniówkach będą pracowały na maxa obydwa rdzenie w każdej grze, a wiemy jak to jest teraz  :D.

To chyba nie o wirtualizacje chodziło ;)

Za poł roku można sie spodziewac 90 % przyspieszenia, chyba że programisci nagla zaczną pisac programy specjalnie zoptymalizowane dla procesorów dwurdzeniowych intela.

Potem 4 rdzenie: i = 19,*1,9=3,6.

Pozdrawiam

Nie byłbym takim optymistą. A programy nie tak łatwo jest pod dany procesor zoptymalizować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna powiedzieć, że AMD wydało AM2, żeby juz przygotować ludzi do zmiany na 65nm czy K8L (anti hyper treading). główną wadą obecnych procesorów jest słabo dobracowany kontroler pamięci przez co procesory tracą trochę na wydajności. zobaczycie, że za rok sytuacja będzie zupełnie odwrotna do tej, którą mamy teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.... Już za około poł roku możemy się spodziewac procesorów wykonanych w procesie 6,5nm co pozwoli na zmniejszenie zużycia energii, a co za tym idzie podwyższenie taktowania, a wiec znaczne przyspieszenie ich wydajności........

ZA pół roku wyjdzie Conroe - dziękuje, do widzenia, i wszystko jasne, nie mam nic więcej do powiedzenia :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja postanowiłem napisac coś pozytywnego o amd. Już za około poł roku możemy się spodziewac procesorów wykonanych w procesie 6,5nm

65nm

Obecnie to amd ma najlepsze procki co widac we wszystkich testach wskazanych przez Andrzeslk.

AndrzejSnk :)

A słyszeliście, że możemy sie spodziewac w procesorach amd czegoś odwrotnego do wirtualizacji ?

raczej Anty Hyper-Threading

ZA pół roku wyjdzie Conroe - dziękuje, do widzenia, i wszystko jasne, nie mam nic więcej do powiedzenia :]

Conroe wychodzi za 2miesiace natomiast za 7 miesiecy to wychodzi Ketensfield czyli 4 rdzeniowy Conroe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TU nie chodzi o miesiące, tu chodzi o wydajność Conroe'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będą jaja. gdy amd przejdzie na 65nm to zwiększą się tatkowania procków i bedziemy mieli podobną sytuację jak NetBurst Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Literówki już poprawiłem, a pisząc o odwrotności wirtualizacji pisałem o tym, że czytalem artykuły w których przedstawiciele amd wypowiadali się, że pracują na odwrotności wirtualizacji, że nie będzie tak jak teraz, że jedna aplikacja korzysta z jednego rdzenia. Mikrokontroler sam podzieli porty tak, aby obydwa rdzenie pracowały z podobnym obciążeniem. To jest kwestia zaprogramowania mikrokontrolera. Programowałem mikrokontrolery w bascom i wiem, że to jest teoretycznie do wykonania. Obecnie mówi się o tym by programisci nauczyli sie pisac odpowiednie programy, ale czy nie lepiej zaprogramowac mikrokontroler ? Tak by był zgodny ze wszystkimi starszymi programami. Wtedy intel ponownie musiałby zaprogramowac swoj mikrokontroler i sytuacja znowu by sie powtórzyła: intel ponownie byłby o krok od wyprzedzenia amd. Bo przyznajcie, że conroe jest troche sciaganiem pomysłow od amd.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz caly czas wirutalizacje z Hyper Threadingiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bo przyznajcie, że conroe jest troche sciaganiem pomysłow od amd.

Pozdro

nie czymkolwiek mogą się od siebie te procesory różnic tym się różnią ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel wprowadził HT w procesorach jednordzeniowych po to by bardziej przypominał procesor dwurdzeniowy. Dzieki HT mieli procesor jednordzeniowy o dwoch wirtualnych rdzeniach. Nawet wprowadzili do sprzedaży procesor dwurdzeniowy o czterech wirtualnych rdzeniach. Hyper Thearding jest czymś do czego dążyli wprowadzając procesory jednordzeniowe z HT. Wirtualizacja ma wspomagac podzial procesora na dwa rdzenie, a odwrotnym działaniem jest łaczenie rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Intel wprowadził HT w procesorach jednordzeniowych po to by bardziej przypominał procesor dwurdzeniowy. Dzieki HT mieli procesor jednordzeniowy o dwoch wirtualnych rdzeniach.

nie procesor miał jeden rdzen fizyczny a drugi logiczny ale napewno nie można go nazwac dwurdzeniowym

Nawet wprowadzili do sprzedaży procesor dwurdzeniowy o czterech wirtualnych rdzeniach.

nie wprowadzili procesor dwurdzeniowy o dwóch rdzeniach fizycznych który miał jeszcze kolejne 2 rdzenie logiczne

Wirtualizacja ma wspomagac podzial procesora na dwa rdzenie, a odwrotnym działaniem jest łaczenie rdzeni.

?

Wirtualizacja umożliwia włączenie dwóch systemów niezależnych od siebie na jednym procesorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe kiedy się pojawi w sprzedazy athlon 3000+ Dobrze ze o nas pomyśleli i stworzyli taką wersję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

screen4qu.th.jpg

nie jest aż tak źle z tym AM2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale są errory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przy 2925 mhz jest juz w pełni stabilnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pfff e tam :) I tak wydajność pewnie z @upy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co, że tyle zrobił...pokaż jakies testy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
może mu chodziło o to że ma 3000+ którego nie ma ?

a widzisz tam na screenie jaki to model procka ? bo ja nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja model procka widze na innym screenie

Ale ja nie widzę, wiec dalej nie wiem co ten screen daje :P jeśli są na nim errory i przeszedł tylko 8min.*

Zarzuć milans jakimiś testami :]

*Wiem czepiam się, ale ostatnio tak mam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...