Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
loucypher83.pl

Szybciej nie chce... :\

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,założyłem ostatnio na mojego spasionego semprona 2400+ :] nowy cooler sapire falcon rock II z nadzieją,że wykręcę go na maxa,czyli do zabójczej prędkości 2.26GHz:]

niestety stabilnie kręci się do 2.05GHz,przy próbach z wyższym restartuje mi się komp tuż przed zakończeniem ładowania systemu.Przy 2.05GHz temperatura w BIOSie wynosi ok 45stopni,a w windowsie skacze do MAX 54,przy pełnym obciążeniu,w BIOSie ustawiłem temperaturę krytyczną dla proca na 95,raczej trudno mi uwierzyć,że podczas ładowania windy temperatura przekracza tę wartość.Ma ktoś jakiś pomysł?:\

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,założyłem ostatnio na mojego spasionego semprona 2400+ :] nowy cooler sapire falcon rock II z nadzieją,że wykręcę go na maxa,czyli do zabójczej prędkości 2.26GHz:]

niestety stabilnie kręci się do 2.05GHz,przy próbach z wyższym restartuje mi się komp tuż przed zakończeniem ładowania systemu.Przy 2.05GHz temperatura w BIOSie wynosi ok 45stopni,a w windowsie skacze do MAX 54,przy pełnym obciążeniu,w BIOSie ustawiłem temperaturę krytyczną dla proca na 95,raczej trudno mi uwierzyć,że podczas ładowania windy temperatura przekracza tę wartość.Ma ktoś jakiś pomysł?:\

acha voltage na cpu ustawiłem na 1.8V (domyślne 1.6V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to o co każdego się prosi...podaj swój konfig. Zależy co dokładnie chcesz...jak chcesz wyższe taktowania to spróbuj mu podać większe napięcie. Bez konfigu trudno coś powiedzieć co do temp. Może czujnik przekłamuje i podaje ci za wysokie...lub za niskie temp. :D Przestaw temp. krytyczne troche nizsza bo do takiej nigdy nie podskoczy a o ile dobrze mówię to już przy 80*C może procek pójść z dymem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwe również ze niemasz blokady agp/pci i wtedy wraz z podnoszeniem FSB mogą pojawiać się najrózniejsze błędy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mozliwe również ze niemasz blokady agp/pci i wtedy wraz z podnoszeniem FSB mogą pojawiać się najrózniejsze błędy

asus A7V8X-X,sempron 2400+,1GB 400 ram kingston,r9600se, jak masz czas to napisz jakie mam ew. opcje,z góry dzięks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS A7V8X-X jest na VIA KT400 a wiec nie ma blokady AGP/PCI dopiero KT880 maja

ten sepmron ma mnożnik 10x wiec na 2,06 Ghz Szyna jest na 206 GHz

Na 2.26 GHz Szyne masz na 226Mhz i ci sie wiesza i sie nie dziw... z kad wiesz czy czasem ramy odmawiaja posluszenstwa(chyba ze Asynchro) lub plyta nie chce dalej isc bo KT400 nie należy do Overclockerskich chipsetów :> i tak sporo wykreciles Semprona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ASUS A7V8X-X jest na VIA KT400 a wiec nie ma blokady AGP/PCI dopiero KT880 maja

ten sepmron ma mnożnik 10x   wiec na 2,06 Ghz Szyna jest na 206 GHz

Na 2.26 GHz Szyne masz na 226Mhz i ci sie wiesza i sie nie dziw... z kad wiesz czy czasem ramy odmawiaja posluszenstwa(chyba ze Asynchro) lub plyta nie chce dalej isc bo KT400 nie należy do Overclockerskich chipsetów :> i tak sporo wykreciles Semprona

Nie KT880, a K8T800 Pro.

Na KT400 też można ładnie podkręcić. Trzeba się tylko bawić dzielnikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...