Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Qba

Dan Brown i jego książki

Rekomendowane odpowiedzi

Ja, poważnie? Ty to jak mam teraz się oczyścić? Wiem spale te książki i wyrzuce pzrez okno <ziew>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach nie - zastanów się po prostu nad sobą - nad poziomem, który reprezentujesz, czytając te książki ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja :D Prezentuje poziom dresiarzy :) Od teraz będe czytał tylko lektury szkolne których w podstawówce i liceum nie przeczytałem. Dzięki za pomoc <:]>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie gadasz jak człowiek :P. Sam z radością sięgnę niedługo po "Lalkę" czy "Zbrodnię i karę". BRAWO! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o lektury to ja tu mam swoje zdanie. Bo pzrez te wszystkie lata byliśmy zmuszani do czytania książek ustalonych kiedyś pzrez kogoś że mają być obowiązkowe w szkołąch, i zamiast czytać je z chęcią to czytamy(niektóre) jakieś badziewia które dla młodych ludzi są wyraźne za trudne!

PS skończy się sesja i kupuje nową książkę D.B. "Zwodniczy Punkt" :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale za to jakąż nieocenioną wartość wnoszą one do umysłu młodego człowieka, który nawet nie jest tego świadomy. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha zakupiłem dziś "Zwodniczy Punkt" i już go zacząłem czytać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co się chwalisz?? :P Jak skończysz to mi ja wyślij :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dan Brown i wspaniałe? Ktoś drwi? :>

Żeby wszyscy (w szególności czytelnicy wymienionych "dzieł" ;]) zrozumieli, posłużę się porównaniem. Dan Brown robi na polu literatury mniej wiecej to samo co w muzyce Mandaryna.

Gorąco odradzam czytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech widzę że nie widzisz różnicy pomiędzy literaturą wnoszącą coś do serca człowieka, literaturą poważną, a s-fiction która ma dawać przyjemność a nie umoralniać itd. Szekspira też zawsze można poczytać nie mówię nie ;) Ale są pewne nurty literatury których się nie porównuje. Brown na swej półce jest świetnym pisarzem. Potrafi niesamowicie zakręcić akcją i wyobraźnią czytelnika. A jego twórczość czyta się tak dobrze jak włosi konsumują makaron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż niektórzy mają klapki na oczach i patrzą tylko w jedną stronę :]

Zapomniałem dodać że skończyłem już z miesiąc temu czytać Zwodniczy Punkt. Z braku kolejnych książek Browna wziąłem się za 'Lśnienie" Kinga

PS. Aha i mam to głeboko gdzieś czy King się komuś podoba czy nie :D (piszę tak na wszelki wypadek). Podoba się? OK. Niepodoba się? Też OK :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zapomniałem napisać że: Zwodniczy Punkt, rozdział 28 już :) Faaajny jest!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
***Zwodniczy Punkt*** a nie Zwrotniczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jej! Zgrzeszyłem :D Nie wiem dlaczego tak napisałem, pomyłka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ja tez Najpierw Kod czytlem potem Cyfrowa Twierdze i zaczalem czytac Zwodniczy Punkt ale jakos juz na poczatku mi sie nie spodobala :/ Teraz szkola i lektury trzeba czytac :/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie - na koncu cyfrowej twierdzy jest mala zagadka...... ktos to moze odszyfrowal?? thx za ewentualna odpowiedz jak to przeczytac bo ja bym chetnie juz to chciala wiedziec.... jedyne co znalazlam w necie to to ze ten "szyfr" i cala ta wiadomosc nie pasuje za bardzo do polskiego wydania, i ze duzo bardziej odpowiedni jest szyfr 114-30-118-58-68-48-30-111-10-68-78-68-94-10-10-129

w ktorym zasada szyfrowania jest taka sama i sens podobny tylko pasujacy do naszego wydania a nie amerykanskiego.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...nie miałem niczego takiego w mojej wersji, żadnej zagadki. Gdybyś mogła opisać bardziej o co z tym chodzi. Ma wyjść zdanie, odpowiednie cyfry, czy coś...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze moge napisac dokladniej :) Otoz na koncu ksiazki znajduje sie ciag liczb: 129-10-93-85-10-128-98-112-6-6-25-126-39-1-68-78 ......

A to znalazlam na ten temat w necie:

"Zawiera ona krotki szyfrogram, pozostawiony jako zadanie dla czytelnika. Pare godzin lamalam sobie nad nim glowe, czasami popadajac we frustracje, aby w koncu z ogromna satysfakcja go rozwiazac i jednoczesnie odkryc, ze... jest on bledny! Nie chce psuc zabawy potencjalnym kryptoanalitykom, wiec powiem jedynie, ze szyfr sprawdzajacy sie doskonale w amerykanskim wydaniu ksiazki, do wydania polskiego zupelnie sie nie nadaje... Jesli chcecie, sprobujcie swoich sil z takim ulozonym przeze mnie szyfrogramem:

114-30-118-58-68-48-30-111-10-68-78-68-94-10-10-129

Jest on oparty na tej samej zasadzie co pierwotny szyfr i zawiera mniej wiecej ten sam tekst jawny. Jezeli go odgadniecie, bedziecie wiedzieli, dlaczego oryginalny szyfr nie dziala. A, i tak na marginesie - proba rozwiazania szyfru bez egzemplarza ksiazki prowadzi jedynie do frustracji."

Tak wiec domyslam sie ze to jest jakis tekst ale nie mam raczej glowy do takich zagadek a chetnie bym chciala wiedziec co jest tam zaszyfrowane :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do odniesienia do książki, zapewne chodzi o zagadki się w niej pojawiające. Tak na pierwszy rzut oka, myślę że trzeba przekształcić ten ciąg cyfr i podłożyć pod kolejne litery alfabetu. A-1 B-2 itd., miałem nadzieje że tylko to wystarczy ale 0 jest mylące, tka samo jak odstępy między liczbami. Byłoby prościej gdyby to był jedne ciąg ;] Coś z nim trzeba zrobić tylko kurcze nie wiem co, zasysam e-booka i pomyśle, sam jestem ciekaw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez myslalam o zamienianiu cyfr literami alfabetu (w nocy na to wpadlam) ale mi niebardzo wyszlo i sie zniechecilam.... :) poczekam, moze ktos z talentem do takich zagadek sie znajdzie bo mimo ze ksiazka byla wciagajaca to ja sie do takich gierek zbytnio nie nadaje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem... nie czytałem, ale może chodzi np. o numery stron, potem wersów, wyrazów... nie wiem, tylko głośno myślę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczje nie ;) Brown w książkach daje bohaterom do rozwiązywania właśnie takie zagadki, kody i szyfry liczbowe, wątpie żeby chodziło o rozwiązanie na podstawie ksiażki. Do tego sie po prostu trzeba odpowiednio zabrać, ot cała filozofia ;] Tylko jeszcze jak... hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie odgadłam co znaczy ten kod na końcu książki :) niestety, nasi szanoiwni tłumacze nie zainteresowali sie tym, zeby ten kod też "przełożyć" i upodobnić do wydania polskiego... mogę wam podać ten ciąg, ale juz przełożony na polskie realia:D

Fajna zabawa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie odgadłam co znaczy ten kod na końcu książki :) niestety, nasi szanoiwni tłumacze nie zainteresowali sie tym, zeby ten kod też "przełożyć" i upodobnić do wydania polskiego... mogę wam podać ten ciąg, ale juz przełożony na polskie realia:D

Fajna zabawa :)

To możesz się też podzielić. jak go rozszyfrowałaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś tu zajrzy i będzie chciał sam spróbować rozwiązać? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...