Qba 4 Napisano 11 Czerwiec 2006 Ja, poważnie? Ty to jak mam teraz się oczyścić? Wiem spale te książki i wyrzuce pzrez okno <ziew> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sammy-s 0 Napisano 11 Czerwiec 2006 Ach nie - zastanów się po prostu nad sobą - nad poziomem, który reprezentujesz, czytając te książki ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 11 Czerwiec 2006 Racja Prezentuje poziom dresiarzy Od teraz będe czytał tylko lektury szkolne których w podstawówce i liceum nie przeczytałem. Dzięki za pomoc <:]> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sammy-s 0 Napisano 11 Czerwiec 2006 Nareszcie gadasz jak człowiek . Sam z radością sięgnę niedługo po "Lalkę" czy "Zbrodnię i karę". BRAWO! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 11 Czerwiec 2006 Jeśli chodzi o lektury to ja tu mam swoje zdanie. Bo pzrez te wszystkie lata byliśmy zmuszani do czytania książek ustalonych kiedyś pzrez kogoś że mają być obowiązkowe w szkołąch, i zamiast czytać je z chęcią to czytamy(niektóre) jakieś badziewia które dla młodych ludzi są wyraźne za trudne! PS skończy się sesja i kupuje nową książkę D.B. "Zwodniczy Punkt" :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sammy-s 0 Napisano 11 Czerwiec 2006 Ale za to jakąż nieocenioną wartość wnoszą one do umysłu młodego człowieka, który nawet nie jest tego świadomy. ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 11 Lipiec 2006 Haha zakupiłem dziś "Zwodniczy Punkt" i już go zacząłem czytać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 12 Lipiec 2006 I co się chwalisz?? Jak skończysz to mi ja wyślij Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
michasiek 0 Napisano 8 Wrzesień 2006 Dan Brown i wspaniałe? Ktoś drwi? :> Żeby wszyscy (w szególności czytelnicy wymienionych "dzieł" ;]) zrozumieli, posłużę się porównaniem. Dan Brown robi na polu literatury mniej wiecej to samo co w muzyce Mandaryna. Gorąco odradzam czytanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 8 Wrzesień 2006 Ech widzę że nie widzisz różnicy pomiędzy literaturą wnoszącą coś do serca człowieka, literaturą poważną, a s-fiction która ma dawać przyjemność a nie umoralniać itd. Szekspira też zawsze można poczytać nie mówię nie Ale są pewne nurty literatury których się nie porównuje. Brown na swej półce jest świetnym pisarzem. Potrafi niesamowicie zakręcić akcją i wyobraźnią czytelnika. A jego twórczość czyta się tak dobrze jak włosi konsumują makaron. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 8 Wrzesień 2006 No cóż niektórzy mają klapki na oczach i patrzą tylko w jedną stronę :] Zapomniałem dodać że skończyłem już z miesiąc temu czytać Zwodniczy Punkt. Z braku kolejnych książek Browna wziąłem się za 'Lśnienie" Kinga PS. Aha i mam to głeboko gdzieś czy King się komuś podoba czy nie (piszę tak na wszelki wypadek). Podoba się? OK. Niepodoba się? Też OK :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 8 Wrzesień 2006 A ja zapomniałem napisać że: Zwodniczy Punkt, rozdział 28 już Faaajny jest! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Qba 4 Napisano 9 Wrzesień 2006 ***Zwodniczy Punkt*** a nie Zwrotniczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 9 Wrzesień 2006 Jej! Zgrzeszyłem Nie wiem dlaczego tak napisałem, pomyłka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Imex 0 Napisano 9 Wrzesień 2006 hehe ja tez Najpierw Kod czytlem potem Cyfrowa Twierdze i zaczalem czytac Zwodniczy Punkt ale jakos juz na poczatku mi sie nie spodobala :/ Teraz szkola i lektury trzeba czytac :/ Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
agnieszka 0 Napisano 15 Wrzesień 2006 mam pytanie - na koncu cyfrowej twierdzy jest mala zagadka...... ktos to moze odszyfrowal?? thx za ewentualna odpowiedz jak to przeczytac bo ja bym chetnie juz to chciala wiedziec.... jedyne co znalazlam w necie to to ze ten "szyfr" i cala ta wiadomosc nie pasuje za bardzo do polskiego wydania, i ze duzo bardziej odpowiedni jest szyfr 114-30-118-58-68-48-30-111-10-68-78-68-94-10-10-129 w ktorym zasada szyfrowania jest taka sama i sens podobny tylko pasujacy do naszego wydania a nie amerykanskiego..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 16 Wrzesień 2006 Hmm...nie miałem niczego takiego w mojej wersji, żadnej zagadki. Gdybyś mogła opisać bardziej o co z tym chodzi. Ma wyjść zdanie, odpowiednie cyfry, czy coś...? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
agnieszka 0 Napisano 16 Wrzesień 2006 Oczywiscie ze moge napisac dokladniej Otoz na koncu ksiazki znajduje sie ciag liczb: 129-10-93-85-10-128-98-112-6-6-25-126-39-1-68-78 ...... A to znalazlam na ten temat w necie: "Zawiera ona krotki szyfrogram, pozostawiony jako zadanie dla czytelnika. Pare godzin lamalam sobie nad nim glowe, czasami popadajac we frustracje, aby w koncu z ogromna satysfakcja go rozwiazac i jednoczesnie odkryc, ze... jest on bledny! Nie chce psuc zabawy potencjalnym kryptoanalitykom, wiec powiem jedynie, ze szyfr sprawdzajacy sie doskonale w amerykanskim wydaniu ksiazki, do wydania polskiego zupelnie sie nie nadaje... Jesli chcecie, sprobujcie swoich sil z takim ulozonym przeze mnie szyfrogramem: 114-30-118-58-68-48-30-111-10-68-78-68-94-10-10-129 Jest on oparty na tej samej zasadzie co pierwotny szyfr i zawiera mniej wiecej ten sam tekst jawny. Jezeli go odgadniecie, bedziecie wiedzieli, dlaczego oryginalny szyfr nie dziala. A, i tak na marginesie - proba rozwiazania szyfru bez egzemplarza ksiazki prowadzi jedynie do frustracji." Tak wiec domyslam sie ze to jest jakis tekst ale nie mam raczej glowy do takich zagadek a chetnie bym chciala wiedziec co jest tam zaszyfrowane :D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 16 Wrzesień 2006 Co do odniesienia do książki, zapewne chodzi o zagadki się w niej pojawiające. Tak na pierwszy rzut oka, myślę że trzeba przekształcić ten ciąg cyfr i podłożyć pod kolejne litery alfabetu. A-1 B-2 itd., miałem nadzieje że tylko to wystarczy ale 0 jest mylące, tka samo jak odstępy między liczbami. Byłoby prościej gdyby to był jedne ciąg ;] Coś z nim trzeba zrobić tylko kurcze nie wiem co, zasysam e-booka i pomyśle, sam jestem ciekaw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
agnieszka 0 Napisano 16 Wrzesień 2006 Tez myslalam o zamienianiu cyfr literami alfabetu (w nocy na to wpadlam) ale mi niebardzo wyszlo i sie zniechecilam.... poczekam, moze ktos z talentem do takich zagadek sie znajdzie bo mimo ze ksiazka byla wciagajaca to ja sie do takich gierek zbytnio nie nadaje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Dacik 0 Napisano 16 Wrzesień 2006 Nie wiem... nie czytałem, ale może chodzi np. o numery stron, potem wersów, wyrazów... nie wiem, tylko głośno myślę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Havoc 8 Napisano 16 Wrzesień 2006 Raczje nie Brown w książkach daje bohaterom do rozwiązywania właśnie takie zagadki, kody i szyfry liczbowe, wątpie żeby chodziło o rozwiązanie na podstawie ksiażki. Do tego sie po prostu trzeba odpowiednio zabrać, ot cała filozofia ;] Tylko jeszcze jak... hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Katie 0 Napisano 25 Październik 2006 Właśnie odgadłam co znaczy ten kod na końcu książki niestety, nasi szanoiwni tłumacze nie zainteresowali sie tym, zeby ten kod też "przełożyć" i upodobnić do wydania polskiego... mogę wam podać ten ciąg, ale juz przełożony na polskie realia:D 114-30-118-58-68-48-30-111-10-68-78-68-94-10-10-129 Fajna zabawa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Tommy 6 Napisano 25 Październik 2006 Właśnie odgadłam co znaczy ten kod na końcu książki niestety, nasi szanoiwni tłumacze nie zainteresowali sie tym, zeby ten kod też "przełożyć" i upodobnić do wydania polskiego... mogę wam podać ten ciąg, ale juz przełożony na polskie realia:D 114-30-118-58-68-48-30-111-10-68-78-68-94-10-10-129 Fajna zabawa To możesz się też podzielić. jak go rozszyfrowałaś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Katie 0 Napisano 25 Październik 2006 A może ktoś tu zajrzy i będzie chciał sam spróbować rozwiązać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi