Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wchilinski

Płytka startowa Windows

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem.Mianowicie nie wiem jak zrobic płytke startową z Windowsem??Podobno robi sie ją w nero.Podobno inaczej mówi sie na płyte startowoą płyta zbootowana.Pomózcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam, że mamy już działającą dyskietkę startową. Dla świętego spokoju proponuję uruchomić z niej komputer, aby upewnić się, że wszystko jest tak, jak sobie życzyliśmy. Podstawa to mieć dostęp do plików na CD. Jeśli tak jest, to po wyjęciu dyskietki, restarcie komputera i załadowaniu się Windows, uruchamiamy Nero.

Klikamy menu PLIK, a potem NOWY.

Wkładamy ponownie utworzoną dyskietkę startową do napędu A. W razie potrzeby przesuwamy wskazany strzałką pasek przewijania w górę lub w dół, aż zobaczymy szukany typ kompilacji czyli CD-ROM (bootowalny):

Klikamy go, Nero domyślnie sprawdzi format nośnika w napędzie A i wyświetli okno dialogowe:

Klikamy na przycisk NOWY, otworzy się okno kompilacji, gdzie - tak jak normalnie - przeciągamy z Menedżera plików Nero bądź Eksploratora Windows pliki, które tworzyły będą normalną zawartość naszego krążka startowego. Możemy stosować długie nazwy plików.

Płytkę nagrywamy tak jak inne. Obszar startowy zostanie "wbudowany" w niewidoczny dla nas sposób, bowiem później, z poziomu Windows, nie będziemy mieli dostępu do plików obszaru rozruchowego. Chyba, że użyjemy specjalnego programu (np. CDmage)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tą płytką zbootowaną mozna instalowac windowsa(chodzi mi o xp media center)??Bo mój problem to jest taki ze jak nagrałem w nero plyte(nie zbootowaną tylko normalną) z windowsem to nie chce mi ta płyte wykrywac przy starcie kompa(boot from cdrom).A potem w zaladowanym juz systemie normalnie juz autostartuje.Ale nie chce przy starcie kompa jej wykrywac.Rozwiazaniem mojego problemu jest zrobienie zbootowanej płyty startowej z windowsem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak jest przy tym systemie, ale chyba latwiej będzie ci ściągnąć całą płytkę i ją nagrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten system xp media center to to samo co zwykły xp(home,pro).A jak sie robi zwykłego xp-eka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przepraszam czy to legalne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakładałem że pytający jest tego świadom i posiada licencję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...