Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
siemionides

Zwis starego kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Do niedawna posiadałem leciwego kompa na baby at jeszcze, proc amd k6/2 300 MHz, 196 RAM 100 Mhz, 32 GB dysk (powinien byc 40, ale nie wkyrywa płyta główna :P) itd. Nienajlepiej, a najbardziej frustrował mnie brak możliwości oglądania filmów. Wieć wbiegłem na allegro, zamóiłem szybko najszybszy procek jaki byłtylko możliwy, czyli uwzględniając ustawienia płyty (fsb i mnożnik) był to proc 500 MHz-owy, i wszystko było by piękne, gdyby nie to, że podczas pracy komp się zawiesza w najmniej oczekiwanym momencie. Może sięto zdarzyć podczas bootowania, słuchania mp3,oglądania filmu. Zwis wygląda tak, że komputer wyśtwietla ostatnią "klastkę", jeżeli był odtwarzanmy jakiś głos, to z głośników leci jednostajny pisk, nie reaguje na nic, nawet nie mogę cd-romu otworzyć. Co może być tego przyczyną ? Grzać się nie grzeje, radiator jest chłodny.. może za słaby, 250 W zasilacz? Rozumiem, żę sprzęt jest dość leciwy..ale na Boga, nie mógłby podziałać jesze trochę ?Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek rady, pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a spróbuj lekko podnieść napięcie procesora, i jak masz możliwość to sprawdź na innym zasilaczu (pożycz od kogoś itp.)

Ps. Witamy na PC Centre ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm a spróbuj lekko podnieść napięcie procesora, i jak masz możliwość to sprawdź na innym zasilaczu (pożycz od kogoś itp.)

Ps. Witamy na PC Centre ;)

A jak to nie zadziała to podnieś napięcie na chipsecie. Podejrzewam, że płyta głowna ma problemy z obsługą "tak szybkiego" procesora.

Trzymaj się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebawem wykonam. Mam też takie pytanie, dość z całością związane : płyta główna jest w formacie baby at.. co to dokłądnie oznacza ? Z tego co wiem, jest to "pośredni" format pomiędzy stareńskimi AT a ATX. Ale np jak to jest z obudowami? Tzn czy to znaczy, że moja płyta pasuje i do obudów AT i ATX ? A jak stwierdzić jednoznacznie, jakiego typu mam obudowę, gdyż mam zamiar kupić sobie płytkę formatu ATX i nie jestem pewien, czy się zmieści :P Chaotyczne zapytanie, ale może komuś się będzie chciało odpowiedzieć, pozdrawiam

P.S. dade : nie mam możliwości zmiany napięcia chipsetu, stareńki sprzęt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna baby AT to mniejsza odmiana AT. Obudowy typu AT kompatybilne są z mobo baby AT i AT, ale nie z ATX. Na rynku były kiedyś obudowy, do których wchodziły płyty główne zarówno baby AT, AT i ATX. Najłatwiej to sprawdzić czy otwory na śruby do przykręcenia płyt są w odpowiednich miejscach. Tu masz duże zdjęcie płyty ATX http://ez-computer-deals.com/images/motherboard.gif, jeżeli otwory w płycie głownej są w tych samych miejscach możesz śmiało kupować mobo atx.

Specyfikacja ATX

http://www.formfactors.org/developer/specs/atx2_2.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do niedawna posiadałem leciwego kompa na baby
to baby na leciwe kompy lecą? :>

wybaczcie, musiałem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...