Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Geo

Najwyższa temperatura procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam Was do dzielenia się swoimi uwagami na temat najwyższych temperatur, jakie udało się Wam osiągnąć na procesorze :) [krótko mówiąc - postawmy zagadnienie chłodzenia do góry nogami :D] Podawajcie nazwę procesora oraz najwyższą zauważoną przez Was tempreraturę, kiedy komputer działał jeszcze stabilnie. :)

P.S. Redakcja PC Centre nie odpowiada za ew. spalone procesory itd. :)

Może zaczne, choć nie ma się czym chwalić:

[P4 640, 3200 MHz] 56 st. C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Athlonie Palomino miałem cały czas około 70 stopni. Teraz mogę zmusić Athlona 64 do pracowania przy wysokich temperaturach poprzez wyłączenie wiatraka. NA pasywnym chłodzeniu (QVC120 - kupa miedzi) komputer pracował bez problemu przez całą noc (ściąganie plików). Nie wiem jaką miał temperaturę bo ustawiłem w Biosie blokadę, przy 70 stopniach komputer miał się wyłączyć. Nie wyłączył się, ani nie spalił :) Niestety grać przy takim "pasywnym" chłodzeniu już się nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja raczej nie będę kombinował ze stosowaniem chłodzenia pasywnego, choć b. by mi to odpoiwiadało (z uwagi na cieszę) :) Jakby jakimś cudem coś się stało z tym procesorem, to jeny... [on, a w sumie cały komputer, jest pożyczony] :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

około 83*C na bartonie mobile 2500+ :D niedocisnął sie dokladnie radiator ale.. komputer sie uruchomił. dobrze ze wczesniej "odkręciłem" procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hoho, całkiem niezła temperatura :D Dobrze, że wszystko się dobrze skończyło ;)

P.S. Na razie prowadzisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 85 bodaj na Prescott'ciku 3,2 GHz "pipek" zaczynał wyć :P.

Ale Abit zawyża podobno temperatury :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na chodzie - 80parę (1700+)

nie na chodzie - koło setki

no i ogień na RAMie Radeona :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-na athlonie 1700+(1444)@2600+(2088) na pentagramie 92cu miałem max 58 stopni

-na p4 3,0E@3,3E na pentagramie 92cu miałem max 78 stopni, ale to jedna wielka ściema ponieważ moja płyta główna Abit IC7 źle pokazuje temp proca. Myli się i to sporo, jakieś 20 stopni ( i dalej nie wiem co zrobić żeby normalnie pokazywało) :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

ogien to ja miałem w komputerze, jak ktos robiac remonty u nas w bloku przebił prąd kablówke i internet jak prąd poleciał internetem to z komputera biły pioruny :] i sie delikatnie mowiac spalił :P

i od tamtej pory mam pII 266 mhz ;( i nawet nie ma termometru :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś na niedociśniętym radiatorze na AXP 1700+ - około 86 stopni, dobrze ze zauważyłem od razu w biosie i wyłączyłem komputer za wczasu. Cooler boxowy AMD.

Średnie temperatury na starym AXP Palomino 1500+ - 56-65 stopni (lekki OC do 1,5GHz). Cooler boxowy AMD.

Średnie temperatury na obecnym AXP 1800+ @ 2,13GHz (8,5 x 250MHz) / 1,8V : 52 stopnie w idle, około 56 w stresie. Przy 2,2GHz (247x9 bodajże) i 1,85V temperatura w stresie przekracza już dość znacznie 60 stopni, więc chłodzenie nie da rady.

Cooler to zwykły tani CoolerMaster Silent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiedyś na niedociśniętym radiatorze na AXP 1700+ - około 86 stopni, dobrze ze zauważyłem od razu w biosie i wyłączyłem komputer za wczasu. Cooler boxowy AMD.

Średnie temperatury na starym AXP Palomino 1500+ - 56-65 stopni (lekki OC do 1,5GHz). Cooler boxowy AMD.

Średnie temperatury na obecnym AXP 1800+ @ 2,13GHz (8,5 x 250MHz) / 1,8V : 52 stopnie w idle, około 56 w stresie. Przy 2,2GHz (247x9 bodajże) i 1,85V temperatura w stresie przekracza już dość znacznie 60 stopni, więc chłodzenie nie da rady.

Cooler to zwykły tani CoolerMaster Silent.

60st? że nie daje rdy to bedziesz mógł powiedziec przy 80st... zresztą nie bój sie... wykreconego procka nie przegrzejesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plycie Soltek DRV4 i XP 1700+ Palomino - 88C - przez ponad godzinke tak chodzil, zapomnialem wlaczyc pompke od WC :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na plycie Soltek DRV4 i XP 1700+ Palomino - 88C - przez ponad godzinke tak chodzil, zapomnialem wlaczyc pompke od WC :>

Ja mialem takie temperatury na chlodzonym procku :]

BTW

Teraz moj athlon 64 chlodzony jest pasywnie przez radiator QVC120 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

67C w stresie miał moj P4 2.4@3.0 northwood na boxie, Asus P4S8X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Sempronie 2200+(2500+) temperatura nie przekracza 44 stopni.A temp. rdzenia karty g. nie przekracza 55 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedyś zapomniałem że jest cos takiego jak pompka w WC B) i bartek siedzial w ciepełku 78*C :)

a GF na AC przy 570 na GPU miał bodajże 82*C w smarku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem na Palomino 1700+ @ 2100+ i 2v vcore jakieś 68*C w stressie ;D i używałem go tak długo nie przejmując się specjalnie :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój chodzi cały czas przy temp 78-81* w windows (winamp lub tv z tunera + emule + Opera), a jak w coś gram to zdaża sie że temp. przekracza limit ustawiony w Intel Active Monitor na 86* co dziwne nigdy mi sie z tego powodu nie zwiesił, zdaża sie że system zwalnia ale to raczej jak coś kombinuje przy windowsie niż z przegżania (tak mi sie przynajmniej zawsze zdawało) :D a max ok. roku temu było 88 ale to sie zdażyło raz, jeszcze przed tym jak wymieniłem paste na arctic silver 5

EDIT: zapomniałem dodac że to wszystko na Box-owym coolerze

PS: przymierzam sie do chłodzenia wodą, a nawet więcej niż tylko przymierzam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm nawet na boxie prescotty mają około 65*C średnio... Na pewno masz dobrze to założone chłodzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na pewno. pare razy sprawdzałem, różne pasty na nim były. nic to nie daje. ale zauważyłem że temperatura jest tym wyższa im więcej jest kużu na radiatorze(kiedyś jak go wykompałem to przez tydzień było 65 stopni w stresie. ale coś nie chce mi sie go teraz zdejmowac szczególnie że to ma dosyc krótki efekt) :D

ale jak już mówiłem chodzi tak właściwie przez cały czas i nigdy większych problemów nie było :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ś.p. athlon 1.0GHz wytrzymał przy 88*C. Chociaż liczba taka że zdawałoby się, że czujnik padł albo coś. A historię miałem taką: kabelek od zasilania wiatraka wpadł w niego i zablokował się, cooler boxowy Al i temperaturka rosła. Nawet jeśli czujnik źle pokazał to proc i radiator były niesamowicie gorące, o mało mi rąk nie poparzyły :D Aha: Proc się nie spalił, po ostygnięciu działał bez problemów jeszcze przez długi czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie najwyższa 72 stopnie (wiatrak na procesorze nawalił. W porę zdąrzyłem wyłączyć komputer).

Normalna temperatura procesora 48 - 52 stopni.

U kumpla była 76 - 78 na Bartonie 2500. Podobno przy 85 się pali więc... zaleciłem mu wymianę chłodzenia. Pomogło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na palominiaku 1800+ kiedyś miałem 68*C ;)

A teraz ? chłodze pasywnie :D albo wentyl na 700-800obr. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Antku 2000 + i płycie ECS K7S5A 98 st! Komp zaczął dziwnie chodzić, to go wyłączyłem, to było w nocy, potem nadal normalnie działał.

A teraz... Sempron 2800 + z boxowym chłodzeniem z 41 stopniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na Sempie 38*C w stresie (przynajmniej tak pokazuje Epox'ik) Semp @ ~2200MHz colled by BOX

na Celku 47*C w stresie Celek @1100MHz colled by BOX to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...